Overgewicht bij kinderen
Overgewicht bij kinderen komt tot steeds vaker voor. In dit artikel vertellen we meer over overgewicht van kinderen en wat je er tegen kunt doen.
Wat is overgewicht?
Door je BMI te berekenen weet je of je zelf te licht bent, te zwaar of juist op gewicht bent. Via deze site kun je zelf een testje doen met een BMI calculator om te kijken wat jouw BMI is. Ook is het bewezen dat tegenwoordig overgewicht bij kinderen een veel voorkomend probleem is.
Wat zijn de oorzaken van overgewicht?
Voor overgewicht kan er sprake zijn van erfelijke aanleg. Dit maakt het vaak moeilijk om te kunnen afvallen. Maar toch blijkt dat naast de erfelijke aanleg vaak ook sprake is van een verkeerd eet- en beweegpatroon door bijvoorbeeld maaltijden met een te hoog aantal calorieën, geen gezond eten of te weinig beweging.
Gevolgen van overgewicht bij kinderen
Het kind kan door overgewicht op jonge leeftijd als eerste het risico lopen om ook overgewicht te hebben op latere leeftijd. Overgewicht kan bij jonge kinderen en zeker op latere leeftijd zorgen voor een vergroot risico op diabetes, hart- en vaatziekten, artrose en gewrichtsproblemen omdat er meer druk en belasting komt te staan op de gewrichten.
Ook zie je vaak dat kinderen met overgewicht al op jonge leeftijd last krijgen van sociaal emotionele problemen. Kinderen kunnen namelijk erg gepest worden door hun gewicht waardoor ze een slecht zelfbeeld creëren en erg onzeker kunnen worden met weinig zelfvertrouwen ten gevolg. Later als ze ouder zijn kan dit zelfs overgaan in een depressie.
Wat kan ik doen als ik denk dat mijn kind overgewicht heeft of kan krijgen?
Door voldoende beweging en gezonde voeding is er al verminderd kans op overgewicht. Met gezonde voeding bedoelen we de schijf van 5. Daarvoor kun je eens kijken bij het artikel: Wat moet een peuter eten?
Als kind is het naast gezond eten ook belangrijk om lekker te bewegen. Minimaal één uur per dag moet je als kind lekker actief zijn. Dit mag zijn in de vorm van buitenspelen of een sport beoefenen. Ook hoef je niet één uur achter elkaar actief te zijn maar dit mag ook 4x 15 minuten zijn bijvoorbeeld. Of hoe je het zelf fijn vindt dit in te delen.
De DO’s bij (dreigend) overgewicht
- Stimuleer je kind om te bewegen.
- Stimuleer je kind gezond te eten en te kiezen voor gezonde tussendoortjes. Steun van ouders werkt vaak erg helpend en meedoen als ouders is zeker geen overbodig luxe.
- Zorg voor drie maaltijden op de dag.
- Let als ouders heel goed op je kind, zorg dat hij/ zij voldoende beweging krijgt en voldoende en gezond eet.
- Zorg voor voldoende vocht inname.
De DON'ts bij (dreigend) overgewicht
- Tussendoortje is prima maar let op dat dit niet te veel gebeurt. Zeker als je kind al aanleg heeft om wat sneller dikker te worden.
- Beloon je kind niet met snoep of andere zoetigheid. Je kind leert op deze manier niet te luisteren naar zijn lichaam.
Heb jij nog tips om overgewicht bij kinderen te voorkomen? Laat het weten in een reactie hieronder.
malinili
Dat je niet alles zelf in de hand hebt en er sprake is van genen kan ik be-amen. Daarnaast vind ik dat je als ouders een voorbeeldfunctie hebt. Hoeveel ouders brengen - zelfs als het maar een beetje miezert - hun kind niet met de auto naar school, al wonen ze er vlakbij? Pak toch allemaal lekker de fiets of de benenwagen!