Snap
  • gezondheid
  • schoolkind
  • hoofdluis

Hoofdluis bij je kind

Zó bestrijd je hoofdluis!

Hoofdluis is een bekend fenomeen op scholen en de crèche. Hoofdluis heeft niets te maken met een slechte hygiëne en is zeer besmettelijk. De kans dat je kind één of meerdere keren hoofdluis oploopt is dan ook erg groot. Deze kleine, ongevaarlijke parasieten verdwijnen niet vanzelf uit het haar. De enige manier om van de luizen en neten af te komen, is het haar van je kind twee weken lang grondig kammen.


Wat is hoofdluis? 

Hoofdluis is een ongevaarlijke parasiet in het haar, maar wel een vervelende. De hoofdluis is ongeveer 3 millimeter groot en leeft op bloed. Dat kan erg kriebelen. Bovendien plant de hoofdluis zich razendsnel voort.

Je kind (of jijzelf) is er niet ziek van en kan gewoon naar buiten als het hoofdluis heeft. Alleen de jeuk kan erg vervelend zijn.

Hoe kom je aan hoofdluis? 

Hoofdluis verspreidt zich erg makkelijk via lichamelijk contact. Spelende kinderen zijn dus ideaal voor de hoofdluis. Ze lopen dan snel over van hoofd naar hoofd. Via kleding kunnen hoofdluizen zich niet verspreiden.

Hoe ziet hoofdluis er uit? 

Omdat hoofdluis piepklein is, is het soms lastig te zien in het haar van je kind. Een luis is grijsblauw van kleur, maar wordt roodbruin als het net bloed heeft opgezogen. De eitjes, ongeveer 1 millimeter groot, zijn grijs-wit en lijken een beetje op roos en kleven aan het haar.

Je kunt de hoofdluis opsporen door met een speciale kam boven een witte ondergrond (bijvoorbeeld een vel papier, de wasbak of een laken) de haren pluk voor pluk uit te kammen. Je ziet de luizen en neten dan op de witte ondergrond vallen.

Hoofdluis gaat bij voorkeur op warme, behaarde plekken zitten. Zoals achter de oren, in de nek of onder een pony.

Hoe behandel je hoofdluis? 

Je krijgt de hoofdluis alleen uit het haar door het eruit te kammen. Hiervoor gebruik je een speciale luizenkam. Bij voorkeur een metalen luizenkam, omdat die ook de neten meeneemt.

Daarnaast kun je speciale luizenshampoo of een antihoofdluismiddel gebruiken op basis van permetrine, malathion en dimeticon. Dit is te koop bij de drogist, apotheek en soms zelfs in de supermarkt.

Om de luizen weg te krijgen uit het haar, moet je je kind en andere gezinsleden die hoofdluis hebben opgelopen 2 weken lang kammen, iedere dag.

Kleding en beddengoed extra wassen om hoofdluis tegen te gaan, hoeft niet. Er is geen wetenschappelijk bewijs gevonden dat dit effect heeft. De hoofdluis verspreidt zich immers door lichamelijk contact.


Kamtechniek om hoofdluis tegen te gaan 

  • Maak het haar heel nat
  • Doe crèmespoeling in het haar en laat deze zitten
  • Kam met een gewone kam klitten uit het haar
  • Kam vervolgens met de speciale luizenkam het haar uit van achter naar voor, pluk voor pluk
  • Als je alles hebt gehad, spoel dan de crèmespoeling uit het haar en kam alles nog een keer uit, nu van voor naar achter

Fijne kneepjes van de kamtechniek tegen hoofdluis:

  • Zet de kam direct bij de haarwortel, dus tegen de hoofdhuid aan, en kam tot aan het einde van de haarstreng
  • Begin bij het ene oor en werk naar het andere oor toe
  • Veeg de luizenkam tussendoor telkens schoon
  • Laat degene die uitgekamd wordt met het hoofd naar beneden hangen boven de wasbak of boven een witte ondergrond waar de hoofdluizen en eitje in worden opgevangen
  • Ga niet zwemmen als je luizenshampoo gebruikt. Het chloorwater werkt de werkzame stoffen van een antiluizenmiddel tegen
  • Als er meerdere kinderen in de klas hoofdluis hebben, begin dan tegelijkertijd de behandeling
  • Informeer de omgeving over de hoofdluis, zodat ook zij kunnen nagaan of ze besmet zijn geraakt met de parasiet


Hoe ga je hoofdluis tegen? 

Hoofdluis tegengaan is eigenlijk onmogelijk. Hoofdluis kan altijd terugkomen na lichamelijk contact met iemand die hoofdluis heeft. Je kunt wel preventief te werk gaan, door wekelijks te controleren. Hoe sneller je erbij bent, hoe makkelijker de hoofdluis te behandelen is.

Hoofdluis behandelen bij een baby, bij borstvoeding of bij zwangerschap 

Gebruik het antiluizenmiddel niet bij een baby of bij jezelf wanneer je borstvoeding geeft of zwanger bent. De kamtechniek kun je uiteraard wel toepassen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.