Autisme bij kinderen
Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis die is aangeboren. Deze stoornis zorgt ervoor dat kinderen beperkingen hebben op het gebied van sociale communicatie.
Autisme is een pervasieve ontwikkelingsstoornis die is aangeboren. Deze stoornis zorgt ervoor dat kinderen beperkingen hebben op het gebied van sociale communicatie. Deze kinderen laten meestal dwangmatig of stereotype gedrag zien. Vaak merken ouders al op erg jonge leeftijd (onder de 3 jaar) dat een kind ‘anders’ is dan de meeste kinderen, alhoewel je van van autisme meestal niets ziet vanaf de buitenkant van een kind. Autisme is niet te genezen, maar met de juiste hulp is het wel mogelijk dat iemand een zo prettig mogelijk leven kan leiden.
Wat zijn de kenmerken van autisme?
De kenmerken van autisme zijn dus al op jonge leeftijd zichtbaar. Het verschilt wel per levensfase wat de kenmerken zijn. Dit zijn een aantal kenmerken van autisme bij jonge kinderen;
- Tonen geen interesse in andere mensen
- Maken niet goed contact en lachen ook niet naar andere mensen
- Blijven achter met brabbelen en praten
- Hebben moeite met veranderingen en reageren hier dan ook hevig op
- Willen zich graag vast houden aan hun routines
- Tonen geen begrip voor de emoties van andere mensen
- Reageren angstig in vreemde en onbekende situaties en kunnen hier erg door van slag van zijn
- Concentreren zich het liefst op één ding of hobby en keren compleet in hun eigen wereld
Vaak merk je als ouders al dat je kind niet goed reageert of dat het moeilijk is om goed contact te krijgen met je kind. Ook kan een kind met autisme lastig in de omgang zijn omdat je als ouder niet weet hoe je hier op in moet spelen.
Oorzaken autisme
Een concrete oorzaak van autisme is nog niet vastgesteld. Wel wordt er veel wetenschappelijk onderzoek naar gedaan.
Er zijn artsen die beweren dat het door de interactie van de verschillende genen kan ontstaan. Er is wel bewezen dat autisme in 90% van de gevallen veroorzaakt wordt door een erfelijke factor. Momenteel worden er nog veel onderzoeken gedaan naar de oorzaken van autisme en zijn er veel verschillende meningen en theorieën over.
Diagnose en behandeling van autisme
Autisme wordt vastgesteld door het onderzoeken van bepaalde gedragskenmerken. Deze onderzoeken worden uitgevoerd door gespecialiseerde artsen/psychiaters. Op dit moment is er lichamelijk niet aan te tonen of iemand autisme heeft. Dit is niet op te merken uit bijvoorbeeld hersenscans of bloedonderzoeken. Deze onderzoeken gaan puur over de (uiterlijke) gedragskenmerken.
Wanneer er autisme is vastgesteld wordt er een bepaald behandelplan opgezet. De behandeling is met name bedoeld om zo goed mogelijk te leren om met deze stoornis om te gaan. Dit geldt zowel voor het kind zelf als voor zijn ouders en zijn omgeving. Het behandelplan is meestal een combinatie van ritme, regelmaat en structuur, ondersteuning bij de opvoeding en eventueel gepast onderwijs/dagbesteding.
Er is geen specifieke behandeling voor autisme. Er wordt echt per kind gekeken naar de juiste, gerichte behandeling. Meestal worden er geen medicijnen voorgeschreven, maar in extreme gevallen worden er wel bepaalde medicijnen ingezet om te zorgen dat een kind beter kan functioneren.
Tot slot
Heb je een vermoeden van autisme bij je kind? Trek dan meteen aan de bel bij de huisarts of het consultatiebureau. Voor jezelf, alsmede voor je kind, is het fijn als er op tijd hulp is en een gerichte behandelmethode wordt gezocht om zo goed mogelijk te leren leven met autisme. Het is vaak een erkenning wanneer je hoort dat je kind autisme heeft. De diagnose kan een hoop rust geven.
Er zijn ook speciale hulpgroepen waar je lotgenoten kan vinden om over autisme te praten. Dit kan zeker voor de ouders erg prettig zijn.
Is jouw kind autistisch? en hoe gaan jullie er mee om? Reageer ook!
Geschreven door mama Renate
Fam M
Ik wil eigenlijk alleen maar zeggen dat er wel heel veel vormen zijn van autisme en dat er door doktoren vaak gezecht word zo is je kindje. Ik persoonlijk vind kinderen met autisme ontsettend lief en met bepaalde soort autisme kunnen kinderen je een giga leuke dag bezorgen tuurlijk kan het ook anders zoals bij een vriendin van mij :( 4 jaar geleden heeft ze een plaatje van een dochter op de wereld gezet en na drie maanden aan mijn hoofd zeuren waarom ik geen aandacht aan haar dochter gaf ( ben namelijk verzot op kinderen) zei ik steeds ze lig lekker dus laat der maar, maar in werkelijkheid elke keer als ik kwam voelde ik me anders nu 4 jaar later hebben de artsen eindelijk gezecht dat ze autisme heeft en ik dacht alleen maar jeetje dat vind ik erg want ik kan aardig lol maken met deze kindjes maar dit kindje en ik ging gewoon niet samen ik durfde ook niet meer snel langs te gaan. Inmiddels zijn ze nu een week verhuisd en ik ben er weer geweest en mij god wat een ander kind is het toch ik heb zowaar een gesprek met de kleine gehad en samen gespeeld wat een lol hebben we gehad. Ik hoop voor de mensen die een kindje met autisme hebben gewoon veel lol met ze kunnen beleven net als ik met me neeffie en met de dochter van me beste vriendin :)