Snap
  • gezondheid
  • schoolkind
  • Loopoor

Alles over een loopoor bij kinderen

We spreken  van een ‘loopoor’ als er vocht uit één of beide oren loopt. Dit vocht is etterig en kan ook wat stinken.

Hoe ontstaat een loopoor?

Het trommelvlies  is door ontsteking onder druk komen te staan en daardoor er is een gaatje in ontstaan. Via dit gaatje van het trommelvlies vloeit de pus/het vocht uit het oor.

Oorzaken loopoor:

  • Een zware verkoudheid of keelontsteking
  • Een middenoorsteking: er komt ontstekingsvocht uit het oor
  • Een ontsteking van de uitwendige gehoorgang: er komt eczeemvocht uit het oor
  • Door het recent plaatsen van buisje: de eerste dagen na het plaatsen van de trommelvliesbuisjes is het heel normaal dat er wat vocht uit één of beide oren loopt

Symptomen van een loopoor

  • Er loopt vocht uit één of beide oren van je kind
  • Je kind is zwaar verkouden of heeft keelklachten
  • Je kind hoort tijdelijk wat minder

Wat kun je tegen een loopoor doen?

In principe gaat een loopoor binnen één week vanzelf over. Het is dan ook niet nodig om de huisarts eerder te raadplegen. Toch zijn er wel een aantal dingen die je als ouder kunt doen of juist niet moet doen:

  • Praat rustig en duidelijk, aangezien je kind nu waarschijnlijk wat minder goed hoort
  • Maak het oor aan de buitenkant goed schoon. Gebruik hiervoor geen wattenstaafjes, maar een schoon washandje met een beetje lauw water. Het is verstandig om voor het schoonmaken, de ergste viezigheid even te verwijderen met een tissue
  • Doe geen watjes in de oren van je kind. Je zou misschien denken dat het hygiënischer is om dit te doen, maar het tegendeel is waar. Door het watje krijgen bacteriën vrij spel, waardoor de genezing van het oor juist langer kan gaan duren
  • Laat je kind liever niet  zwemmen. Douchen is geen probleem, zolang er maar geen zeep of water in de oren terecht komt.

Wel of niet naar de crèche of school?

Alhoewel  sommige crèches of scholen adviseren om je kind bij een loopoor thuis te houden is dit niet nodig. Een loopoor is inderdaad besmettelijk, maar niet meer dan een simpele verkoudheid. Wanneer je kind een ander kind besmet is het gebruikelijker dat het andere kind een verkoudheid krijgt dan een loopoor.

Wat als het loopoor langer aanhoudt?

Anders is het als het loopoor langer dan één week aanhoudt. De huisarts zal dan oordruppels of antibiotica voorschrijven. Duurt het loopoor langer dan twee weken? Het is dan van belang om iets te doen. Een chronisch loopoor kan immers blijvende gehoorbeschadiging veroorzaken.  De huisarts kan dan twee dingen doen, namelijk: wat pus uit het oor op kweek zetten of je kindje doorverwijzen naar de KNO-arts. Er wordt besloten om over te gaan op andere oordruppels, antibiotica of eventueel tot het plaatsen van buisjes.

De beste behandelingsmethode?

Op dit moment is er bij een loopoor nog niet altijd sprake van eenduidigheid over de behandelingsmethode tussen huisartsen en KNO-artsen. Sommige geloven heilig in oordruppels, terwijl anderen liever meteen antibiotica voorschrijven. Er lopen dan ook nog diverse studies om te onderzoeken wat uiteindelijk het effectiefst is bij de behandeling van een loopoor.

Heeft jouw kind wel eens een loopoor en wat doe jij er aan? Reageer ook!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.