Kinderfeestje
Ik weet het nog precies, acht maanden zwanger en verzeilt geraakt midden in een kinderfeestje. Gillende rennende kinderen.
Ik weet het nog precies, acht maanden zwanger en verzeilt geraakt midden in een kinderfeestje. Gillende rennende kinderen. Overal papier en taart. Kindjes die moeten plassen, kapotte knieën, kortom feest! Kan ik nog terug dacht ik toen. Maar gelukkig had ik nog een paar jaar om me op een kinderfeestje voor te bereiden.
Leeftijd
Het eerste kinderfeestje van je kind is meestal als je kindje vijf wordt. Het zit dan al een tijdje op de basisschool en heeft al wat vriendjes gemaakt. De meeste ouders vinden het dan ook minder spannend om hun kind alleen achter te laten en de kinderen vinden het zelf ook niet zo eng meer. Natuurlijk kun je ook eerder beginnen met een apart kinderfeestje, naast de gewone verjaardagviering. Tegenwoordig gaan er veel meer kinderen naar de kinderopvang en worden er ook wel feestjes gegeven voor 4 jarigen met buurkinderen en vriendjes van de opvang. (Jonger mag natuurlijk altijd, als jij dat leuk vindt!). De ouders kunnen dan eventueel ook blijven voor koffie of een borrel. Dat is ook een leuke manier om kennis te maken met andere ouders, die je vaak maar even ziet in de wandelgangen.
Aantal kinderen
Voor het aantal kinderen dat je op een kinderfeestje uitnodigt, bestaat een simpele algemene regel: De leeftijd van je kind plus één. Word je kind vijf, dan nodig je maximaal zes kinderen uit. Bij teveel kinderen verlies je snel het overzicht en is het voor de jarige vaak ook te druk. De leeftijd is ook van belang voor de tijdsduur van het feestje. Vaste regels zijn er niet voor, maar ga uit bij een kindje van vijf/zes jaar van een feestje van ongeveer 2,5 uur en een kind van zeven tot een jaar of negen 3 tot 4 uur. Natuurlijk afhankelijk van de activiteiten op het feest.
De voorbereiding
Begin ruim van te voren met het plannen van het feestje. Kies een datum waarop geen andere belangrijke dingen zijn, overleg in de klas of er geen andere jarigen zijn. Bepaal het budget voor het feestje en bedenk dan samen met je kind wat je wilt gaan doen. Als je er zelf weinig werk aan wilt hebben zijn er ook diverse bedrijven te vinden die het feestje voor je organiseren of de spullen voor een themafeest aan kunnen leveren. Zowel voor een groots uitgepakt feest als een klein feestje kun je een thema bedenken. Je kunt dan de uitnodigingen en de versieringen en de spelletjes op het thema aan laten sluiten. Deel de uitnodigingen op tijd uit. Op sommige scholen is het zelfs regel, maar deel de uitnodigingen liever niet uit in de klas. Meestal vertellen de kinderen het wel al zelf aan elkaar, maar het kan zielig zijn voor kinderen die bijna nooit worden uitgenodigd.
Wat zet je op de uitnodiging?
- Naam en adres van de jarige
- Telefoonnummer
- De datum en begin en eindtijd van het feestje
- Worden ze thuisgebracht of moeten ze opgehaald worden
- En zwempak mee? ;-)
Maak een draaiboek, zodat je een globale indeling hebt van de tijd. Neem een moment op voor de cadeautjes, voor taart of cakejes eten en zorg ook voor wat rustmomenten tussendoor. Wissel drukke spelletjes en rustige activiteiten af. Bedenk binnen en buitenspelletjes en zorg voor extra spelletjes. Sommige spellen duren korter dan verwacht of pakken onverwacht anders uit. Je hebt dan altijd iets anders voor handen. Ga je ergens heen met de kinderen, let dan op waar en wanneer je de taart en cadeautjes doet. Kan het nog thuis of neem je alles mee naar de locatie. Het kan soms beter uitkomen om het achteraf te doen in verband met de tijd. Bedenk dat kinderen de cadeautjes vaak minder belangrijk vinden dan de feestpret! Als je buitenshuis een uitje hebt gepland voor het feestje, zorg dan wel voor voldoende vervoer én kinderzitjes.
Benodigdheden
- Slingers en ballonnen
- Uitnodigingen: kant- en klaar of zelf maken.
- Krijgen de kinderen taart of laat je ze zelf een cakeje versieren?
- Snoepjes (of misschien liever fruit)
- Hartige hapjes, zoals kaas en worst doen het goed bij energieke activiteiten.
- Uitzwaaizakjes/cadeautjes met inhoud.
- Benodigdheden voor spelletjes
- Eindig je met eten? Patat of pannenkoeken, papieren bordjes en bestek!
Het feest kan beginnen!
Je huis is vast al kindproof, maar er zijn vast dingen die je weg wilt zetten voordat het feestje begint. Bij andere mensen is alles interessant, dus weg met de breekbare en kostbare voorwerpen of zelfs speelgoed waar je kind alleen zelf mee wil spelen. Zet alles op tijd klaar. Er zijn altijd gasten te vroeg. Als je de kinderen aan tafel zet na binnenkomst dan verloopt de ontvangst iets rustiger. Ook de net gekregen cadeautjes kun je na het uitpakken beter even weg zetten. In het enthousiasme gaat vaak sneller iets stuk. Vraag de ouders van de gasten om een telefoonnummer zodat je ze kan bereiken als dat nodig is. Als iedereen er is kan het feestje beginnen. Maak je niet druk als spelletjes niet gaan zoals je had bedacht, of als een kind even niet wil meedoen. Een andere activiteit of spel brengt alles weer op de rails. Soms zal je even moeten improviseren, maar kinderen zijn een dankbaar publiek! Een dvd kijken aan het eind van het feestje zorgt voor een rustig ophaalmoment van de kleine gasten. En vergeet niet het uitzwaaicadeautje mee te geven. Waarschijnlijk zit je kind na het feestje vol energie en ben jij helemaal uitgeblust, maar zit niet bij de pakken neer je hebt een jaar om uit te rusten!
Ideeën voor het feest
Populaire thema’s: Piraten, Ridders en Prinsessen, Dino ‘s/Oerwoud, Griezelfeestje of Cowboys en Indianen Activiteiten voor de kleinsten: Koekhappen, spelletjes met ballonnen, schatgraven in de zandbak, stoelendans of gewoon lekker buiten spelen. Activiteiten voor iets oudere kinderen: Speurtocht, opmaken en foto’s maken voor de meiden, Step of trekkerraces, cakejes/koekjes bakken, pizza maken. Op internet zijn 1001 ideeën te vinden voor allerlei thema’s en spelletjes, inspiratie genoeg dus voor nog heel veel geslaagde kinderfeestjes. Geschreven door mama Cindy