Snap
  • peuter
  • zindelijk
  • zindelijkheid
  • zindelijkworden
  • Zindelijkheidstraining

Zindelijkheid: alles wat je wilt weten

Geen enkele ouder ontkomt er aan: je kindje zindelijk zien te krijgen. Lees hier meer over zindelijkheid >>

Geen enkele ouder ontkomt er aan: je kindje zindelijk zien te krijgen. Al hoewel, de vraag is of je een kind “zindelijk kan maken” of dat het vanzelf gebeurt als je kindje er aan toe is. Hier over zijn verschillende opvattingen. Zindelijkheid houdt in dat een kind zelf zijn of haar plas kan ophouden. Dit zal eerst overdag zo zijn en op latere leeftijd ook 's nachts. Veel ouders kijken er naar uit omdat het geld scheelt omdat er niet of nauwelijks nog dure luiers gekocht hoeven worden, ook kan het verschonen van een groot kind fysiek zwaar zijn.   

Verschillende zindelijkheid methodes

Er zijn verschillende methodes om kinderen te laten oefenen met zindelijk worden. Er is zelfs een methode waar bij baby's al zindelijk kunnen worden 'gemaakt'. Dat zou betekenen dat je dus helemaal zonder luiers zou kunnen. Met name in Afrika maar ook in Azië en Zuid Amerika dragen de baby's geen luiers en ziet de moeder aan het gedrag en tekens van het kind dat het moet plassen. Deze methode is dus gebaseerd op nauwe communicatie tussen moeder en kind. Indien je de hele dag alleen bent met je kindje en genoeg rust en tijd hebt om zijn/haar gedrag te observeren dan is dat mogelijk. Er is ook een boek over geschreven: “Je baby op het potje” door Laurie Boucke. De methode noemt men ook wel BZC, babyzindelijkheids communicatie.

Andere moeders vinden dat het kind het zelf aangeeft wanneer het op de pot of naar het toilet wil, ook als het kind al bijna naar school gaat.

Weer anderen vinden dat het kind er wel aan toe moet zijn maar dat je het wel actief kan stimuleren door het kind op gezette tijden op de pot te zetten, bijvoorbeeld na het drinken of na het slapen. Weer anderen kiezen er voor om gedurende een periode de luier helemaal uit te laten, echter varieert het per kind hoe snel het met deze laatste methode echt zindelijk is en met stoffen vloer-bedekking is het niet aan te raden...   

Meest gebruikte methode in Nederland

Aangezien we in Nederland, net als in de rest van de westerse wereld vrij weinig tijd hebben om de hele dag één op één met ons kindje bezig te zijn is er maar een kleine groep moeders die de 'BZC' methode hanteert, maar ze zijn er wel, ook in Nederland. De meeste ouders in Nederland vindt in ieder geval dat het kindje er aan toe moet zijn. Tussen de twee en vier jaar begint het kind het vaak aan te geven, door bijvoorbeeld op zijn/haar luier te wijzen als het gepoept of geplast heeft, of het kind gaat stil in een hoekje staan of zitten als het zijn/haar behoefte doet. Dit zijn allemaal signalen waar je op in kan spelen. Zomers kan je je kind misschien lekker bloot in de tuin laten lopen met een potje binnen hand bereik. Veel ouders in Nederland proberen in te spelen op signalen en kiezen dan voor een methode die het beste bij hun past, bijvoorbeeld het kind op vaste tijden op de pot te zetten of juist te wachten tot het kind groter is, misschien tot een jaar of 3, wanneer zij van mening zijn dat het kind zelf wel aangeeft wanneer het er aan toe is om op het toilet te gaan.

In ieder geval is het op de meeste basisscholen zo dat een kind van 4 jaar overdag zindelijk moet zijn.   

Handige hulpmiddelen

Om het allemaal wat leuker te maken zijn er allerlei soorten potjes en hulpmiddelen op de markt. Zoals allemaal gekleurde potjes, potjes met een muziekje, leesboekjes over het onderwerp (denk ook aan de bibliotheek, waar kinderen gratis lid van kunnen worden), als ook beloningsstickers en zelfs stickers die veranderen als er op geplast wordt! Speelgoedwinkels, babyzaken en via internet is veel te verkrijgen. En natuurlijk wc-bril-verkleiners, wc-krukjes en opstapjes om ook die stap letterlijk te verkleinen. 

yvetje's avatar
10 jaar geleden

Zindelijkheid.... Jeetje, ik vond het persoonlijk best een heftige periode en kan nu achteraf ook zeggen, dat je kind er echt zelf aan toe moet zijn. Ook al lijkt de tijd soms snel te gaan en wil je ze stimuleren om straks droog naar school te gaan, ze moeten het toch zelf doen. Er moet op een gegeven moment een knop omgaan, waarin ze zelf zeggen: en nu ga ik het zelf doen. Hoeveel je ook als ouder er mee bezig bent, werkt uiteindelijk alleen maar averechts. Bij mijn zoontje was dat zo en dachten we, dat moeten we anders doen bij onze dochter en toch val je weer in die kuil.... Het is dat je ze wilt helpen maar dat werkt dus niet. Op een gegeven moment hebben we mijn dochter weer luiers aangegeven en het verder totaal genegeerd, terwijl we zeker wisten dat ze het kon. Na 2 weken zei ze zelf: mam ik ga nu zonder luier en sinds die tijd gaat het goed! Natuurlijk heeft ze nog wel eens een ongelukje, maar wel kind niet. Zij kan in ieder geval met een gerust hart in februari naar school ;)

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.