Snap
  • zindelijk
  • bedplassen
  • zindelijkworden
  • blaasprobleem

Blaasproblemen bij kinderen

Sommige kinderen hebben blaasproblemen. Het ene kind is al zindelijk wanneer hij net twee is, het andere kind “pas” wanneer hij vier is.
Sommige kinderen hebben blaasproblemen. Ieder kind wordt op een andere leeftijd zindelijk. Het ene kind is al zindelijk wanneer hij net twee is, het andere kind “pas” wanneer hij vier is. Dit is geen probleem. Zindelijk worden is een proces wat, als het goed is, grotendeels vanzelf gaat. Als je kind er klaar voor is, dan zal hij sneller zindelijk worden dan wanneer hij er nog niet klaar voor is. Is je kind echter ouder dan vijf jaar en plast hij nog regelmatig in zijn  broek of heeft hij regelmatig blaasontsteking, dan kan er iets aan de hand zijn. Vaak zijn blaasproblemen bij kinderen met medicijnen of blaastraining te verhelpen.    

Soorten blaasproblemen

Bij blaasproblemen kan er een onderscheid worden gemaakt tussen kinderen met een blaasprobleem die daarbij in de broek plassen en kinderen met een blaasprobleem die niet in de broek plassen.   

Functionele incontinentie

Kinderen die overdag in hun broek plassen doen dit omdat hun blaas of de sluitspier van hun blaas niet goed functioneert. Hierdoor verliezen zij telkens kleine beetjes urine zonder dat zij dit willen. Het verkeerd gebruiken van de blaas en de sluitspier van de blaas wordt ook wel functionele incontinentie genoemd. Functionele incontinentie komt bij kinderen het vaakst voor. Er bestaan twee soorten functionele incontinentie, namelijk aandrangincontinentie en incontinentie door verkeerd plassen.   

Aandrangincontinentie

Aandrangincontinentie is één van de meestvoorkomende blaasproblemen bij kinderen. Kinderen met aandrangincontinentie wiebelen vaak met hun beentjes om hun plas op te houden. Ook hebben zij meestal speciale manieren om hun plas op te houden, bijvoorbeeld door met hun beentjes gekruist te gaan staan. Deze manieren om de plas op te houden, hebben zij omdat de sluitspier van hun blaas vaak niet goed werkt. Kinderen met aandrangincontinentie gaan vaak naar het toilet en plassen dan telkens kleine beetjes. Zij moeten vaak heel plotseling plassen door krampen van de blaas. Bij kinderen met aandrangincontinentie zit het probleem van het broek-plassen in de onbeheersbare aandrang die zij hebben om te moeten plassen. Aandrangincontinentie kan ook voorkomen bij kinderen terwijl zij dan niet in hun broek plassen. Deze kinderen kunnen, wanneer zij de plotselinge aandrang krijgen om te moeten plassen, hun bekkenbodemspieren heel goed aanspannen om zo hun plas op te houden. Het vervelende is dat zij wel vaak moeten plassen, soms wel meer dan 15 keer op een dag.   

Verkeerd plassen

Sommige kinderen hebben een verkeerde manier van plassen ontwikkeld. Dit komt doordat zij de sluitspier van de blaas en de bekkenbodemspieren constant gespannen houden. Zelfs tijdens het plassen. Zij doen dit om te voorkomen dat zij in hun broek plassen. Kinderen die hier last van hebben proberen hun plas met hun buikspieren naar buiten te drukken. Dit gebeurt dan vaak in kleine beetjes en soms blijft er ook urine achter in de blaas waardoor deze kinderen een grote kans op bijvoorbeeld blaasontsteking hebben. Omdat het constant ophouden van de urine teveel is voor de blaas en de sluitspier, raakt de blaas overbelast. Hierdoor kan het kind dag en nacht kleine beetjes urine verliezen.

Er zijn ook kinderen die verkeerd plassen, maar niet in hun broek plassen. Dit doen zij door hun plas zo lang mogelijk op te houden door hun bekkenbodemspieren aan te spannen. Doordat deze kinderen hun blaas voortdurend spannen, zijn zij tijdens het plassen niet in staat om de blaas te ontspannen. Hierdoor krijgen zij tijdens het plassen de blaas niet helemaal leeg, waardoor er altijd wat urine in de blaas achter blijft. Ook deze kinderen hebbeneen grote kans op onder andere een blaasontsteking.   

Blaasproblemen bij je kind? Naar de huisarts!

Er zijn dus verschillende oorzaken waardoor een kind blaasproblemen kan hebben. In bijna alle gevallen is het blaasprobleem te verhelpen met medicijnen of training. Vermoed je dat jouw kind een blaasprobleem heeft, ga hier dan mee naar de huisarts.     

Heeft jouw kind blaasproblemen? Reageer hier!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.