Zoveel liter moet je kind drinken
Lees hier alles over drinken en kinderen en hoe je dit kunt stimuleren
Het is een herkenbaar scenario voor veel ouders: het ene kind lijkt altijd aan de waterfles vastgeplakt te zitten, terwijl het andere kind bijna vergeet te drinken. Maar waarom is voldoende hydratatie zo cruciaal? En wat kun je doen als je kind niet genoeg wil drinken?
Vocht is van essentieel belang voor zowel baby's, kinderen als volwassenen. Het ondersteunt de opname van voedingsstoffen in de darmen, transporteert voedings- en afvalstoffen door het lichaam en helpt bij het reguleren van de lichaamstemperatuur. Hoeveel vocht jouw kind precies nodig heeft, hangt af van verschillende factoren zoals leeftijd, activiteitsniveau en omgevingsomstandigheden.
Hoe krijgt je kind vocht binnen?
Water is natuurlijk de beste dorstlesser, maar je kind krijgt ook vocht binnen via voedingsmiddelen zoals groenten en fruit. Denk aan waterrijke groenten zoals komkommer, ijsbergsla en tomaat, maar ook aan hydraterend fruit zoals watermeloen en aardbeien. Je kind verliest vocht via urine, ontlasting, uitademing, zweten.
Hoeveel liter moet mijn kind drinken?
Op zoek naar het perfecte hydratatieplan voor je kleintje? Hoeveel vocht je kind nodig heeft, is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder leeftijd.
- Voor kinderen tussen 1 en 4 jaar oud is het belangrijk om ongeveer één liter vocht per dag binnen te krijgen. Dat betekent zo'n vijf tot zeven bekertjes per dag, inclusief die kostbare melkmomenten. Tot ze de leeftijd van vier bereiken, zijn twee bekers magere of halfvolle melk per dag een must. Voor de kleintjes met een koemelkallergie zijn sojadranken met toegevoegde calcium en vitamine B12 een prima alternatief. En vergeet niet, nog drie tot vijf bekertjes water of thee voor die broodnodige hydratatie.
- Kinderen vanaf 4 jaar en ouder hebben zo'n 1 tot 1,5 liter vocht per dag nodig, waarvan 300 ml melkproducten voor de kleintjes tussen 4 en 8 jaar en 450 ml voor de wat oudere bengels van 9 tot 13 jaar. En laten we eerlijk zijn, water is altijd de beste keuze, toch?
Wat betreft die verleidelijke zoete drankjes zoals limonade, diksap en frisdrank, is het beter om ze met mate te geven. Hoe dan ook, probeer ze eens per week te beperken. En als je toch wilt toegeven, houd het dan bij één zoet drankje per dag, zoals light limonadesiroop zonder suiker. Want laten we eerlijk zijn, suikerbommen zijn niet de beste vrienden van onze kleintjes. Dus als je op zoek bent naar een alternatief voor water of melk, waarom dan niet (slappe) thee?
Tips om je kind (meer) water te laten drinken
Water drinken is super belangrijk voor onze kleintjes, toch? Maar soms kan het een uitdaging zijn om ze van die limonades en sapjes af te krijgen. Gelukkig hebben we een paar handige tips om water drinken leuker te maken voor ze:
Kies een coole beker met een leuk plaatje erop, of laat je kind zelf een beker uitkiezen. Zo wordt water drinken meteen een stuk leuker!
Maak het water wat spannender door er een schijfje citroen, limoen of sinaasappel in te doen. Dat ziet er niet alleen vrolijk uit, maar geeft ook een subtiele smaak aan het water. Of probeer eens een paar muntblaadjes of een plakje komkommer voor een frisse twist. En in de zomer? Gooi er wat bevroren aardbeien in voor een heerlijk verfrissend drankje!
Vul ijsvormpjes met water en maak waterijsjes voor je kleintje. Een leuke en smakelijke manier om ze gehydrateerd te houden!
En wist je dat je ook heel slappe thee kunt geven in plaats van water? Denk aan rooibos, kamille of een fruitsmaakje. Een gezonde en lekkere alternatief voor de standaard drankjes.
Heeft jouw kleintje al een voorliefde ontwikkeld voor limonade, sap of diksap? Geen zorgen, want je kunt hem nog steeds enthousiast maken over het drinken van water! Begin met het geleidelijk verdunnen van het sap of de limonade met water, zodat je kind langzaam maar zeker gewend raakt aan een minder zoete smaak. Stap voor stap kun je dan overstappen naar puur water. Neem de tijd en blijf het gewoon proberen, mama!
2boys1girl
Oei, goed om te zien hoeveel ze eigenlijk moeten drinken. Ik denk niet dat ze daar bij ons alle drie aan komen eerlijk gezegd. De oudste twee drinken redelijk goed maar de jongste moet nu wat meer aan het water. Toch niet altijd makkelijk. Maar ook dat komt vast weer goed.