Snap
  • eten
  • gezondheid
  • voeding
  • peuter
  • slechteeter

Wat te doen als mijn peuter een slechte eter is?

Een slechte eter brengt over het algemeen veel stress en bezorgdheid met zich mee. Belangrijk is om altijd te kijken waarom je kind weinig wilt eten.

Redenen slechte eter peuter

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen slecht eten, hieronder lichten wij er een aantal toe:

  • Je kind voelt zich niet lekker. Als een kind zich niet lekker voelt verdwijnt de eetlust en hebben ze daar weinig tot geen behoefte aan. Drinken is dan eens zo belangrijk. 4 natte luiers in 24 uur is prima.
  • Het bekende eigen willetje. Je kind zit in de “nee” fase. Wat ook vaak betekent dat er veelal NEE tijdens het eten gezegd wordt en het voor ouders moeilijk is het kind eten binnen te krijgen.
  • Je kind heeft weinig variatie gekend in het eerste levensjaar waardoor het kind niet gewend is aan verschillende smaken en daardoor ook sneller voeding weigert.
  • Je kind heeft allergieën en kan bepaalde voedingsstoffen niet verdragen. Kinderen reageren hier heel instinctief of wat meestal betekend dat kinderen het eten gewoon weigeren.
  • Je kind heeft nare ervaringen met eten waardoor het “bang of huiverig” voor eten is geworden. Hierbij is het zo dat kinderen instinctief weigeren omdat ze de voeding die ze krijgen linken met een eerder voorgevallen (nare) ervaring.
  • Het kind heeft te veel gedronken waardoor het buikje al vol is.
  • Het kind heeft te veel voeding verspreid over de dag gekregen waardoor het geen honger meer heeft tegen de tijd dat het etenstijd is.
  • Je kind is gewoon van nature niet zo een goede eter. Dit kan ook in de familie zitten: erfelijkheid dus.
  • Je kindje is te moe om te eten. Je kind verliest hierdoor zijn trek in eten.
  • Je kindje heeft nu gewoon minder behoefte aan voeding omdat hij/zij minder groeit. Soms zie je dat kinderen eens in de zoveel tijd heel veel kunnen eten. En dan weer een tijdje weinig willen eten. Dit heeft vaak met de energie te maken die ze nodig hebben om te groeien. Er zijn ook momenten in de ontwikkeling dat kinderen minder hard groeien en dan ook minder eten (energie) nodig hebben.

Waar moet je op letten als ouder?

  • Blijft mijn kind op gewicht?
  • Blijft mijn kind voldoende groeien en dus komt mijn kind in lengte en gewicht voldoende aan?
  • Is de eetlust tijdelijk minder of houdt dit juist lang aan?
  • Krijgt mijn kind naast afnemende tot geen eetlust andere (lichamelijke) verschijnselen die bijvoorbeeld kunnen leiden naar koorts/buikgriep en overige ziekte?

Als je als ouder onzeker bent over het eetgedrag van je kind en denkt dat er meer aan de hand is, want jij kent je kind immers het beste, altijd de huisarts raadplegen.

Wat als mijn peuter niet eet?

Als je denkt dat het niets ernstigs is (bijvoorbeeld een fase die je kind al eens eerder doorgemaakt heeft) of dat dit juist de eerste keer is, dan is het belangrijk je kind gewoon voeding te blijven aanbieden 3 maal per dag (ontbijt, lunch en avondeten). Zorg daarnaast altijd dat je kind voldoende blijft drinken. Ongeveer 7-8 bekers op de dag waarvan 2 zuivelproducten zoals melk.

Ook kun je als je bezorgd bent een lijstje maken met wat je kind eet en dit opschrijven. Gewoon bijhouden wanneer je kind wat eet. Dit kun je dan meenemen als je een bezoekje moet brengen aan het consultatiebureau of de huisarts. Zo is alles overzichtelijk en duidelijk weergegeven.

Heb je nu alles uitgesloten en ben je van mening dat dit een periode is maar wil je toch graag dat je kind voeding binnenkrijgt dan zijn er de volgende tips:

  • Laat je kindje eens zelf zijn eten opscheppen (onder begeleiding). Dit maakt het voor het kind leuk en interessant.
  • Houd de regel aan: Jij bepaald als ouder WAT er gekookt en gegeten wordt, het kind bepaald HOEVEEL er gegeten wordt. Dit is natuurlijk waar vaak de discussie ontstaat maar als je kind niet wil eten, dan eet je kind echt niet. Dwingen heeft geen zin. Vaak is het ook voor kinderen niet meer interessant als de ouder er niet meer op reageert. Dus vaak is negeren van het slechte eetgedrag de beste optie. Als je kind niet wil eten, dan niet. Zijn jullie als ouders klaar met eten? Dan gaat ook het bordje van het kind weg. Er is vaker gebleken dat als ouders er geen discussiepunt van maken het kind toch wel gaat eten. Want kinderen die in de “nee” fase zitten eten ook vaak hun lievelingskostje niet.
  • Je kindje altijd blijven aanbieden wat jij als ouder klaar maakt. Niets anders aanbieden. Dan is de kans groot dat je kind dit weet (want zo slim zijn ze wel) en gaat wachten totdat hem wat anders aangeboden wordt wat hem meer zint.
  • Kinderen vinden vaak een “vol” bord ook onoverzichtelijk. Dat ziet er ook al vaak veel uit waardoor kinderen al snel afhaken. Als je wat minder doet opscheppen en de kinderen vinden het erg lekker wat je gemaakt hebt, scheppen ze met alle plezier nog een beetje op.
  • Als je kind de maaltijd niet gegeten heeft, hoef je niet het kind het toetje te ontzien. Dit toetje zorgt er vaak voor dat het plezier in eten erin blijft. Geen toetje krijgen omdat het eten niet is opgegeten moet door het kind niet als een straf gezien worden. Hierdoor kan de kans bestaan dat je kind juist nog minder plezier gaat krijgen in eten en dus minder gaat eten.
  • Laat je kindje meekijken als jij aan het koken bent en ook al snapt je kind het niet allemaal, betrek hem of haar bij het proces. Dit vinden kinderen interessant en zo leren ze interesse te krijgen in het eten wat ze binnen krijgen (laat de zintuigen hun werk doen, proeven, ruiken, zien, voelen, horen). Vertel over de kleur, de textuur, wat je ermee gaat doen, of het gesneden moet worden of juist geschild. Vertel gewoon wat je doet. Ook samen boodschappen doen helpt vaak. Laat je kindje wat uit het rek pakken (geen breekbare dingen of dingen die te hoog liggen uiteraard). Ook het maken van een toetje is een leuk onderdeel van het avondeten.
  • Maak er een feestje van op het bord. Leg het leuk neer, maak er een gezichtje van bijvoorbeeld. Het oog heeft ook wat nodig, kinderen hebben veel fantasie, laat die rustig zijn werk doen.
  • Zorg dat de tv en radio uit staat. Maak er een gezellig samenzijn van. Dit zorgt voor een aangename en ontspannen sfeer. En dat is zeker een sfeer die je kindje prettig vind en waarschijnlijk vaker ervaren wil. Daarnaast is er ook weinig afleiding en alleen tijd voor elkaar en het eten.

Ik wens alle mama’s veel succes. Zorg voor een ontspannen sfeer aan tafel, dat scheelt al vaak een hoop!

's avatar
10 jaar geleden

Hai ja het is vervelend slechter eters,eigelijk mag ik het niet zeggen want ik was zelf een super slechte warm eter,ben nu 44.Mijn oudste 2 ook geen goede eters,laten eten wat ze lusten.Desnoods zelf met de handen,Niet dwingen.Zijn nu een stuk beter aan het eten,dan toen ze jonger waren.Mijn zoontje daarin tegen,een goede eter moet ik soms remmen.Anders lijkt hij straks op dik trom,veel sucses ermee.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.