Blog header image

Wat moet een peuter eten?

Gezond en voldoende eten is belangrijk voor kleine peutertjes. Het geeft je kind de energie om zich te fysiek en mentaal te ontwikkelen. Maar wat moet een peuter – 2 tot 4 jaar – gedurende de dag zoal eten? Wat heeft je kindje nodig aan voeding?

EEN GEZONDE PEUTERMAALTIJD: SCHIJF VAN 5

Een gezond eetpatroon voor je peuter heeft de schijf van 5 als uitgangspunt. Zo eet je peuter gevarieerd en is de kans het grootst dat het alle voedingsstoffen die je kind nodid heeft binnenkrijgt.

Via de De schijf van 5 op deze site kun je uitrekenen wat je peuter ongeveer moet eten.

HET GEZOND ONTBIJT VOOR JE PEUTER

Een peuter begint zijn dag goed met een gezond ontbijt. Bruinbrood of volkorenbrood is beter dan witbrood omdat er meer vezels, vitaminen en mineralen inzitten. Eet je peuter het liefst witbrood, probeer dan toch vaker af te wisselen of te kiezen voor bruine of volkoren broodjes.

Doe er lekker beleg op. Een sneetje kaas of worst, jam, smeerkaas of leverworst kan natuurlijk ook. Pindakaas, hagelslag en chocopasta mogen ook heus af en toe. Eet je peuter liever pap in de ochtend? Kies dan voor volkoren pap.

WAT GEEF JE JE PEUTER TE DRINKEN?

Laat je peuter bij iedere maaltijd wat drinken. Door deze vaste momenten hoeft je kind niet de hele dag door te drinken. Vaste momenten om te drinken is bovendien beter voor de tandjes van je peuter.

Bij de boterhammen kun je je peuter een beker melk geven. Gedurende de dag zijn water, lauwe thee of aangelengd (dik)sap goeie opties.

FRUIT VOOR EEN GEZONDE PEUTER

Het is belangrijk dat een peuter fruit eet. Je kind mag op deze leeftijd vrijwel alle soorten fruit eten. Lekker! Banaan, appel, peer, aardbeien, kersen, mango, nectarine, perzik, ananas, druiven, meloen, kiwi (groen en geel) etc. Zorg dat je het fruit goed schoonmaakt en kijk uit met pitjes en steeltjes.

TUSSENDOORTJES VOOR JE PEUTER

Als je je peuter tussendoortjes geeft, kies dan voor een gezond tussendoortjes. ‘Slimme’ tussendoortjes zijn bijvoorbeeld extra fruit, een soepstengel, rijstwafel, lange vinger, kinderkoekje, komkommer, tomaatjes, druifjes, mandarijntje of een doosje rozijntjes.

AVONDETEN & TOETJES VOOR EEN PEUTER

Een peuter kan al lekker mee-eten met de rest van het gezin. Bij het avondeten is veel afwisseling mogelijk. Bijvoorbeeld pasta, rijst of aardappels (gekookt, gebakken, gepureerd) met een stuk vlees of vis, groenten uit pot of vers en wat jus/saus. Hierna geef je een bakje fruit of yoghurt/vla.

Als je vegetarisch kookt, let dan op dat je kind voldoende ijzer binnen krijgt. Dit kan via tempé, peulvruchten, ei of andere vleesvervangers. Vitamine C helpt om ijzer uit voeding te halen, geef daarom voldoende groente of fruit.

HOE WEET IK OF MIJN PEUTER WEL GENOEG EET?

Je kind krijgt op rond de peuterleeftijd voorkeuren voor eten. Sommige kinderen willen niet meer eten en hebben bovendien de ‘nee fase’ ontdekt. Houd het gezellig en maak eten geen moetje. Deze fase gaat vroeg of laat over. Varieer met wat je aanbiedt, maar hou vast aan ‘eten wat de pot schaft’. Als je twijfelt of je kind voldoende binnen krijgt, overleg dan met het consultatiebureau.

Eet jouw peuter genoeg? Vertel het ons!

Anoniem
9 jaar geleden

Mijn dochter van 2 jaar en 9 maanden eet bijna niks! 1 boterham met Chocopasta of ei. Geen aardappelen, geen groeten, geen Spagetti, soms nasi. Ik maak me ernstig zorgen. Wie weet hoe ik haar toch kan laten proeven van eten? Want iets nieuws proeft ze ook niet.

Marieke80
9 jaar geleden

Ik heb zelf het idee dat mijn kinderen te veel eten, ze zijn bijna 5 en 7 jaar en ze eten rustig 5 á 6 boterhammen per dag (gelukkig wel bruin brood)! Als ze het avondeten lekker vinden, eten ze bijna net zoveel als mijn man of ik. Toch zijn ze allebei niet te zwaar, dus misschien moet ik het maar zo laten.

MamaNikki
9 jaar geleden

Nou marieke, ze zullen het wel nodig hebben toch? Mijn dochter van 3 eet 3 boterhammen per dag en savonds ook bijna net zoveel als mij ;-) En over de vitamine D, die geef ik ook nog elke dag, ze vind ze superlekker! haha

MamaNikki
9 jaar geleden

Jeetje ze is wel erg kieskeurig? Ik zou advies vragen bij het consultatiebureau misschien? Je kan eventueel het eten wat spannender maken, vlechtjes van de spaghetti ofzo? Moeilijk...want als kinderen zeggen dat ze niet willen proeven willen ze het ook niet (heb ik door bij mijn eigen dochter)

Stuiter
9 jaar geleden

Ik denk dat mamanikki gelijk heeft. Overigens deden wij dat als kind ook. Toen ik 12 was at ik 11 tot 13 bammetjes per dag.

mozi
9 jaar geleden

zou idd bij cb navragen.Maar....mijn dochter leeft echt tijdenlang van de lucht(als in: 2 crackers, een appel en s avonds wat droge rijst en wat groente met moeite). Zeis erg klein maar er gaat in zo'n periode echt niet meer in. Zelfs bij de kinderarts ermee gelooen maar ze is gewoon van nature klein en heeft ook periodes dat ze meer eet. Consequent alleen gezonde dingen aanbieden. En dwingen werkt echt niet!

Arbey
9 jaar geleden

Hier ook zo'n 4 boterhammen gemiddeld per dag. ' S morgens 2 en 's middags 2. Ook krijgt hij wel eens een croissant of puntje oid voor de lunch, zeker als we onderweg zijn. Mijn zoontje is overigens 2 jaar. Ik ben niet meer zo moeilijk met eten, maar vind het wel heel belangrijk dat hij iedere dag vers fruit en verse groente eet. Van potjes heb ik nooit gehouden en mijn zoontje moest er ook van spugen.

Anoniem
9 jaar geleden

Ja idd. Bij het Consultatie buro ben ik ook al geweest. We zijn nu bij een dieetiste maar haar adviesen helpen ook niet. Iemand nog tips?