Oplossingen voor een peuter die niet wil eten
Tips van voedingsexpert Inger Schuijt!
Hoe ga je om met een kieskeurige eter? Als ouder kan het erg frustrerend zijn wanneer je peuter weigert te eten. Je maakt je zorgen of je kind wel voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt en je wilt graag een oplossing vinden. Gelukkig zijn er verschillende strategieën en tips die je kunt toepassen om je peuter te helpen bij het ontwikkelen van een gezond eetpatroon. In dit artikel delen we waardevolle inzichten en tips om je peuter te stimuleren om te eten.
Dit artikel is geschreven in samenwerking met voedingsdeskundige+ Inger Schuijt, onderdeel van de Mamaplaats Expert Poule.
Waarom wil mijn kind niet eten?
Er zijn verschillende oorzaken waarom een peuter mogelijk niet wil eten. Het is belangrijk om deze oorzaken te begrijpen, zodat je een effectieve oplossing kan vinden.
Fysieke oorzaken
-
Tandjes krijgen: peuters kunnen pijnlijke tandjes krijgen, wat hun eetlust kan verminderen.
-
Ziekte: een peuter die ziek is, kan een verminderde eetlust hebben als gevolg van symptomen zoals koorts, misselijkheid of keelpijn.
-
Buikpijn: spijsverteringsproblemen, zoals gas, obstipatie of maagklachten, kunnen ervoor zorgen dat een peuter weigert te eten.
Tandjes krijgen: peuters kunnen pijnlijke tandjes krijgen, wat hun eetlust kan verminderen.
Ziekte: een peuter die ziek is, kan een verminderde eetlust hebben als gevolg van symptomen zoals koorts, misselijkheid of keelpijn.
Buikpijn: spijsverteringsproblemen, zoals gas, obstipatie of maagklachten, kunnen ervoor zorgen dat een peuter weigert te eten.
Veranderingen in smaak- en textuurvoorkeuren
- Ontwikkeling van smaakpapillen: peuters ontwikkelen zich voortdurend, en hun smaakvoorkeuren kunnen veranderen. Ze kunnen kieskeurig worden als het gaat om bepaalde smaken, texturen of voedselgroepen.
- Nieuwe voedingsmiddelen: peuters kunnen terughoudend zijn om nieuwe voedingsmiddelen te proberen vanwege de onbekendheid of een negatieve ervaring in het verleden.
Autonomie en controle
- Peuterfase: peuters bevinden zich in een ontwikkelingsfase waarin ze hun autonomie willen uiten. Voedselweigering kan een manier zijn om controle uit te oefenen en hun eigen keuzes te maken.
Machtsstrijd: als ouders of verzorgers een strijd maken van het eten, kan dit leiden tot weerstand bij een peuter. Het kan een manier zijn om aandacht te vragen of een gevoel van macht te ervaren.
Emotionele factoren
- Stress en angst: peuters kunnen gevoelig zijn voor stressvolle situaties of veranderingen, waardoor ze hun eetlust verliezen.
Negatieve associaties: een negatieve ervaring met eten zoals verslikken of overgeven, kan ervoor zorgen dat een peuter een negatieve associatie opbouwt met het betreffende eten en dit kan zelfs leiden tot reacties zoals kokhalzen of het weigeren van voedsel.
Eet mijn kind genoeg?
Als ouder maak je je vaak zorgen of je kind wel voldoende voeding binnenkrijgt. Het ene kind heeft meer trek dan het andere, en dat betekent niet meteen dat er sprake is van een probleem. Elk kind is uniek en heeft zijn of haar eigen eetgewoonten.
Om te beoordelen of je kind genoeg eet, kun je kijken naar het totaalplaatje. Let op de groei en ontwikkeling van je kind, de hoeveelheid energie die hij of zij heeft en de algehele gezondheid. Let ook op of je kind voldoende vocht binnenkrijgt. Als dit niet het geval is, plast je kind minder en wordt de ontlasting steviger.
Als je twijfelt of je kind een gezond eetpatroon heeft en voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt, kun je altijd contact opnemen met een arts of diëtist.
Voedingsrichtlijn peuter
Hoeveel voeding heeft een peuter nodig? Peuters hebben, in vergelijking met baby's, minder voeding nodig omdat ze minder snel groeien. Peuters zijn over het algemeen goed in staat om zelf aan te voelen hoeveel voedsel ze nodig hebben. Het belangrijkste is dat ze een gezond en gevarieerd eetpatroon hebben. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor een kind van 1 tot 4 jaar is:
- 2 tot 3 belegde bruine of volkoren boterhammen
- 1 tot 2 stuks fruit
- 50 tot 100 gram groente (1 à 2 opscheplepels)
- 50 tot 100 gram aardappelen, volkoren rijst of pasta, peulvruchten (1 à 2 opscheplepels)
- 50 gram vlees, vis, ei of peulvruchten (halve opscheplepel)
- 2 porties zuivel (300 milliliter)
- 1 liter water
- 2 tot 4 gezonde tussendoortjes (fruit valt hier ook onder)
Net als volwassenen heeft elke peuter een andere voedingsbehoefte. Als jouw kindje ook met iets minder voeding vrolijk en energiek is, is dat niet erg.
Oplossingen voor een peuter die niet wil eten
Een kieskeurige eter kan erg frustrerend zijn voor jou als ouder. Wij vroegen voedingsdeskundige+ Inger Schuijt naar haar beste tips.
Tip 1: creëer een positieve eetomgeving
Creëer een positieve omgeving én zo een positieve associatie met eten voor je kind! Dit begint al heel laagdrempelig, door je bewust te zijn dat je kind jouw voorbeeld volgt. Kinderen leren door te kopiëren van hun omgeving, zeker kinderen van 0 tot 8 jaar. Maak jij zelf bewuste en gezonde keuzes, dan is de kans groter dat dit voor jouw kind normaal is! Ook slaat je kind feilloos op hoe jij over eten praat, hoe je je gedraagt in de supermarkt etc. - dit is namelijk wat je kind het meeste ziet en dus kent! Je kunt je kind ook betrekken bij het klaarmaken van de maaltijd, dit is niet alleen goed voor de relatie met eten en de ontwikkeling, ook voor het contact met jou als ouder.
2: varieer!
Zeker als je kind nog in de ontdekkingsfase is wat betreft smaken en eten, doe je er goed aan om te variëren. Zo komt je kind in aanraking met allerlei verschillende smaken en structuren en kunnen er voorkeuren gaan ontstaan. Daarnaast kun je er voor kiezen om het eens anders aan te bieden op het bord. Vakjesborden zijn vaak favoriet voor ouders van jonge kids, varieer ook eens in opmaak en qua bord! Grote kans als je er een gezicht van maakt, of erbij vertelt dat prinsessen hier groot en sterk van worden, dat het (wél) aanslaat bij je kind.
Tip 3: wees consequent
Zorg ervoor dat je duidelijk bent en dat je kind weet waar hij/zij aan toe is. Dit zit hem allereerst al in de dagstructuur en eettijden - probeer zoveel mogelijk op vaste tijden te (gaan) eten met je kind, dit voorkomt ook dat je kind om iets lekkers of een tussendoortje vraagt. Kies je er tijdens de maaltijd voor om iets te beloven of spreek je een aantal happen af? Kom deze afspraak dan na. Dit is super belangrijk voor de band die jouw kind opbouwt met eten én met jou. Ook voorkom je dat er gedrag ontstaat wat later lastig om te buigen is.
Tip 4: geef je kind de tijd
Kijk of je een fijne en zo ontspannen mogelijke sfeer aan tafel kunt creëren. Geef je kind de tijd om te eten, en kijk of je oké kunt zijn met wat hij/zij eet. Kinderen voelen je vaak super goed aan en voelen als jij bepaalde verwachtingen van ze hebt. Soms op het moment dat jij denkt "oké laat maar, ik laat het los.." gaat een kind juíst eten! Ook heeft het ene kind wat meer tijd voor of aansturing bij de maaltijd nodig dan een ander kind, ieder kind is uniek.
Tip 5: bied het eten anders aan
Wil je kind herhaaldelijk iets niet eten of reageert je kind afwijzend op meerdere producten? Kijk dan eens of je het eten op een andere manier aan kunt bieden! Verander bijv. de samenstelling of juist de structuur: je kunt het klein(er) snijden, prakken, pureren, bepaalde groentes juist rauw aanbieden of een smoothie maken van fruit - er is zóveel mogelijk! Tekst gaat verder onder de video
Wanneer moet je hulp inschakelen?
Vaak gaat de fase van moeilijk eten vanzelf voorbij. Om te beoordelen of je kind genoeg eet, kun je letten op de signalen die we hebben beschreven onder het kopje "Eet mijn kind genoeg?". Wanneer je je zorgen maakt, kun je altijd hulp inschakelen bij het consultatiebureau of de huisarts! Mocht dat niet helpen, dan kun je ook een afspraak maken met een (pre)logopedist.
Anoniem
Mooie adviezen en we volgen ze op, maar een uur aan tafel zitten om op een positieve manier 1 hap groente binnen te krijgen wordt wel erg gortig.. 😬