Snap
  • gezondheid
  • kind
  • voeding
  • peuter
  • eetprobleem

Eetprobleem kind

Wat als je kind niet wilt eten? En hoe zit het met tafelmanieren en uit eten gaan? Lees hier alles over eetprobleem kind inclusief tips en adviezen.

Zodra kinderen leren lopen, krijgen ze steeds meer interesse voor de wereld om hun heen. Spelen is veel leuker dan eten. Ze groeien nu ook een stuk minder dan daarvoor en is het logischer dat ze minder willen eten. Soms lijkt het of je kind heel weinig eet, maar als je een week lang bijhoudt wat er allemaal gegeten wordt, valt dit meestal erg mee. Het kind heeft veel energie nodig dus het lichaam zorgt dat het genoeg voedingsstoffen binnen krijgt.

Eetprobleem kind oplossen

Het is belangrijk dat kinderen een bepaalde structuur krijgen in hun eten, zoals vaste tijden en gezonde keuzes. Het kan gebeuren dat je kindje van de een op de andere dag bepaald eten niet meer lekker vindt. Je moet je hier niet te veel zorgen overmaken, dit is een blijk van onafhankelijkheid. Probeer de voeding nog wel af en toe aan te bieden, want misschien is het ineens wel weer lekker. Als het belangrijke voeding bevat, zoals melk, compenseer het dan met yoghurt of kaas. En voor het afwijzen van groentes kan je extra veel fruit aanbieden. Als je laat zien dat je het zelf wel eet, dan is er een grote kans dat je kindje een voorbeeld aan jou neemt.

Ten slotte is het goed om zelf creatief te blijven, als ze geen melk willen kan je een milkshake proberen te maken. Het helpt ook om het kindje dingen zelf (soms met hulp) te laten doen, zoals zelf melk inschenken, waarschijnlijk zijn ze dan ook meer gemotiveerd om het op te drinken.


Wanneer je kindje alleen maar ongezond eten wil, is het verstandig om dit eten niet in huis te hebben. Als je iets totaal verbied, wilt het kindje het juist nog liever hebben. Daarom is het verstandiger om een gezonde variant van het gewenste eten aan te bieden.

Slechte tafelmanieren

Het leren van hoe je kindje zich moet gedragen aan de tafel kan je al doen vanaf het moment dat ze mee-eten. Zorg ervoor dat ze niet moe zijn en dat ze honger hebben. Leer je kindje dat ze niet mogen praten met eten in de mond, dit is netjes en zorgt er ook voor dat ze zich niet verslikken. Wanneer het leuk wordt gevonden om met het eten te spelen, is het verstandig hier zo weinig mogelijk aandacht aan te besteden. Er wordt opgemerkt dat het niet is goedgekeurd en meestal wordt er dan mee gestopt. Het werkt ook om je kindje een time-out te geven, zo merken ze welk gedrag van ze wordt gevraagd. Maak het gezamenlijk eten gezellig en onthoud dat je als voorbeeld wordt gezien.

Problemen met uit eten gaan

Uit eten gaan is iets wat veel ouders lastig vinden. Zorg dat je iets te kleuren of te spelen meeneemt. En begrijp dat wanneer er toevallig andere kinderen zijn, die niet aan tafel hoeven te blijven zitten, dat het dan extra moeilijk voor jouw kind is. Sommige restaurants hebben een speciale speelhoek voor de kinderen, als jouw voorgerecht gelijk komt met je kindjes eten, kunnen ze gaan eten wanneer dat op is. Dan hoeven ze ook niet heel lang ze zitten aan tafel terwijl ze weten dat er iets leuks om te spelen is. De meeste kinderen hebben honger om 6 uur en hebben dan geen zin om heel lang te moeten wachten, verstandig is dan ook om al rond 5 uur uit eten te gaan. Zorg anders dat ze iets kleins van te voren hebben gegeten.

Heb je tips voor eetproblemen en kinderen? Deel deze in de reacties!

's avatar
8 jaar geleden

Call me wind because I am ablsulteoy blown away.

R.m.norde's avatar
9 jaar geleden

Wat frustrerend hé. Ik kan je geen universele succesformule geven, maar wel vertellen hoe wij we mee omgaan. Ons dochtertje van 4 loopt in groei en gewicht achter. Zij heeft totdat zij 9 mnd was volledig sondevoeding gehad. Zij heeft daardoor geen voldoende hongerreflex/gevoel ontwikkeld. Wij hebben haar met hulp van een dieetiste en een prelogopediste leren eten, maar dat blijft moeilijk voor haar. Wij merken regelmatig dat wanneer wij zowel in positieve zin als negatieve zin druk op het eten leggen er bij haar wat "op slot" gaat. Ze eet nauwelijks en ze krijgt het dan niet meer weg. Wat hier het beste werkt is eten totaal onbelangrijk maken. Kinderen voelen haarfijn aan dat jij je zorgen maakt over haar eetgedrag echt waar geloof me. Ookal zeg negeer je haar tijdens het eten. Het beste is om voor langere tijd eten te "negeren". Dwz wel aan tafel gaan (bij ons wordt alles geproeft, maar een hapje is genoeg), maar verder alleen maar gezelligheid. Over eten wordt verder niet gepraat, nadat ze een hapje heeft genomen bemoeien wij ons niet meer met het feit of ze daarna nog eet. Een kind laat zichzelf echt niet verhongeren. Dat lijkt misschien, maar ergens komt de eetlust vanzelf. Wil je niet eten, prima. Daarna geven we wel een toetje, maar ook maar eentje. Wanneer ze goed heeft gegeten en daarna om wat lekkers vraagt belonen we haar wel. "Natuurlijk, je hebt zo goed gegeten". En dat is het enige wat we erover zeggen. Verder heeft zij bepaalde "privileges". Haar zus eet enorm goed en kan daardoor altijd meerdere belegsoorten kiezen. Onze middelste kan dat niet dus mag ze twee soorten kiezen voor een boterham. Op school weten ze ook dat zij onder druk niet kan eten. Neemt ze een paar hapjes en stopt ze, dan mag dat. Onze ervaring is dat ze het uiteindelijk altijd weer inhaalt en dat ze doordat ze het leuk en gezellig heeft aan tafel eten niet met negativiteit meer associeert. Om het kort te maken is eigenlijk mijn advies dus dat je naar je dochter toe moet doen alsof eten voor jou totaal onbelangrijk is. Dit is vaak geen kwestie van een paar dagen, maar je zult dit echt lang vol moeten houden. Wanneer je je zorgen maakt over haar gewicht kan je in overleg met je huisarts Fantomalt halen bij de apotheek. Dit kan je (liefst stiekem, het is smaakloos) toevoegen aan melk, yoghurt of ander drinken. Dit geeft wat extra colorieen. En nog een tip wat ik uit ervaring heb gemerkt: praat er niet over waar zij bij is. dat werkt echt door. Kinderen horen meer dan je denkt en zulke gesprekken worden echt in hun hoofdjes opgeslagen. Dat geeft weer druk en werkt slecht eten extra in de hand.

Missldr's avatar
9 jaar geleden

Ik snap heel goed wat je bedoeld. Ik ervaar het dan weliswaar met mijn zoontje van 3 jaar. Het is af en toe heel frustrerend. Hij is met van alles bezig aan tafel waardoor het eten hier zo lang duurt. Hij spuugt ook eten uit op zijn bord, zegt dat hij alles vies vind en bord wegduwen. Wij hebben nu bedacht dat wij daar niet op reageren en het zo gezellig mogelijk proberen te houden aan tafel (ik weet dat het heel veel energie kost). Als wij klaar zijn met eten (wij eten expres in een iets langzamer tempo) gaan alle borden ook gewoon van tafel. Daarna nog honger? Morgen weer bij het ontbijt. Het is nu nog een paar avonden in de week in plaats van elke avond dat hij het vertikt. Ik probeer wel zoveel mogelijk dingen te halen qua groente waarvan ik weet dat hij het lekker vind. Verder krijgt hij ook niks lekkers meer overdag en een uur voor het eten ook niet meer drinken om zijn trek op te wekken. Ik krijg de hele dag te horen dat hij honger heeft in wat lekkers. Hij krijgt alleen lekkers als hij goed heeft gegeten bijvoorbeeld de dag ervoor. Maar wij leggen er geen nadruk meer op of straffen, dat werkte helemaal niet voor hem. Heel veel succes en ik hoop oprecht dat jullie snel een oplossing vinden!!

miranda140582's avatar
9 jaar geleden

Mijn oudste zoontje eet op het moment met avond eten helemaal niets! Ja, Friet, pannenkoeken, dat soort eten wel! We hebben al van alles geprobeerd! Niet reageren, wel reageren en stimuleren om te eten.Proeven dan krijg je zo een lolly. Nu heeft het laatste wel even gewerkt! Hij vond het eten dan vaak lekker en vergat dan de lolly.Maar nu doet hij het in zijn mond en spuugt het al meteen uit. Nu was op tv bij een programma ook een kindje dat niet al.Daar werd geadviseerd om niet over het eten te praten en over iets heel anders te gaan praten.Wat heb jij vandaag gedaan? Met wie heb je gespeeld? Dus zijn we daar mee begonnen.Werkt het? Ik moet er vooral aan wennen. Om niet te zeggen 'het eten is echt lekker proef nu is of eet nu is door'. Ik maak me inmiddels niet meer zo druk over.Als hij honger heeft , eet hij wel denk ik! En hij vraagt nooit na het eten om wat anders omdat hij honger heeft.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.