Peuter 2 jaar
Peuter 2 jaar: Meest gestelde vragen door moeders in dit jaar.
Hoe laat gaat een peuter van 2 jaar naar bed?
Het kan natuurlijk wat afwijken maar kinderen die overdag één middagdutje doen (geen ochtendslaapje meer) mogen gemiddeld tussen 19:00 uur en 20:00 uur naar bed. Probeer dit echt aan te houden en het niet later dan 20:00 te maken. Je kindje wordt dan (wat logisch zou zijn) geen uur later wakker. Kans is dat het gedurende de dag door de slaap wat vervelender is. Wanneer je je kindje rond 19:00 uur op bed legt is 06:00 á 07:00 uur wakker worden een goede tijd.
Peuter 2 jaar al zindelijk worden?
Zo rond de periode dat je kindje 2 jaar geworden is, is het goed om eens te checken of het klaar is om zindelijk te worden. Het kost namelijk best veel tijd en energie om dit te begeleiden en wil nogal vaak fout gaan totdat het helemaal zindelijk is. Belangrijk (en tijdbesparend) is om te starten met zindelijk maken op het moment dat je kindje eraan toe is. Je kunt dit constateren door een potje of brilverkleiner op het toilet neer te zetten en af en toe je kindje hierop plaats te laten nemen. Is het nieuwsgierig wat het is en blijft het even zitten? Dan is dat al een mooi teken. Probeer je kindje te laten vertellen wanneer het moet plassen of poepen, ook als het een luier aan heeft. Stel het kan steeds 10 seconden voordat het daadwerkelijk plast roepen dat het moet, is dat al een goed begin. Hij of zij is er bewust van. Kunst is om die 10 seconden langer te maken en te oefenen met in de tussentijd naar het potje te gaan. Maar de eerste stap is al in the pocket. Wanneer je het gevoel hebt dat je kindje klaar is om te gaan oefenen kun je gaan starten. Laat bijvoorbeeld na een volle luier 3 uur de luier uit en spreek af dat het op tijd probeert aan te geven als het moet. Gaan jullie lekker naar de speeltuin? Doe dan weer een luier aan, de focus zal vooral in de speeltuin liggen en een natte broek is niet fijn dan. Zo ga je stapje voor stapje samen op weg naar zindelijkheid.
Peuter 2 jaar rent alleen nog maar, gevaarlijk?
Grote kans dat jouw kleintje sterk en stabieler is geworden in zijn of haar beentjes en dit uit door te rennen. Houd jij je hart vast als hij weer eens als een race auto langskomt? Probeer dit een beetje van je af te zetten, want deze ontwikkeling is goed! En, helaas, hoort af en toe flink vallen en opstaan erbij. Wel kun je veel trainen met je kindje door bijvoorbeeld op het gras te gaan voetballen of een ‘veilige’ renbaan te maken in huis. Zo speelt je kindje en leert het steeds stabieler te worden. Zorg er wel voor dat als het misgaat, je er bent om hem of haar lekker te troosten, maar weerhoud je je kindje met rennen? Dan is er een kans dat het gaat achterlopen in de fysieke ontwikkeling.
Peuter 2 jaar stoppen met de speen, hoe?
Het moet er eens van komen: stoppen met de speen. Maar hoe en wanneer? Zo rond de 24 maanden is een mooie leeftijd om te starten met stoppen. En hoe? We hebben wat tips verzameld:
- Cold turkey: van de een op de andere dag is de speen weg. Dat kan kwijt zijn of jullie nemen samen afscheid. Leg bijvoorbeeld uit dat een ander kindje nu heel graag de speen wil en doe deze samen op de ‘post’.
- Vind je ineens stoppen te heftig voor je kindje? Ga dan afbouwen. Spreek samen af dat de speen vanaf na het avondeten tot voor het ontbijt mag. De rest van de dag blijft deze op een vaste plek. Mocht je kindje hard vallen, kan je altijd de speen pakken om te troosten.
- Praat met je kindje en vertel waarom een speentje op een gegeven moment niet meer past bij grote kindjes. Dat alleen baby’s speentjes hebben en dat is hij of zij toch al lang niet meer?
- Belonen: Elke dag zonder speen is een sticker en 10 stickers betekent een cadeautje!