Snap
  • opvoeding
  • zwanger
  • broertje
  • zusje
  • volgendekind

Je kind voorbereiden op een broertje of zusje

Onze beste tips op een rij!

Hoera! Jullie zijn dolgelukkig, want er is een tweede kindje op komst. Jouw oudste kind wordt dus grote broer of zus. Hoe bereid je je kind voor op de komst van een broertje of zusje?

Vertel het op tijd

Vertel op tijd tegen je kind dat er een broertje of zusje op komst is. Zo heeft je kind tijd genoeg om aan het idee te wennen.

Lees boekjes

Er zijn diverse boekjes verkrijgbaar om je kind voor te bereiden op zijn toekomstige broertje of zusje. Enkele voorbeelden:

  • Kleine Pluis - Dick Bruna
  • Kaatje en mama`s buik - Liesbet Slegers
  • Wat zit er in je buik, mama? - Sam Lloyd

Er zijn nog veel meer leuke boekjes verkrijgbaar met dit thema. Je hoeft echt niet allerlei boeken te kopen. Samen boekjes kijken en lenen bij de bibliotheek is een gezellige en goedkope optie.

Is je kind niet zo van de boekjes? De kinderserie Knofje heeft ook een speciale aflevering waarin het meisje een zusje krijgt. Een aanrader voor de toekomstige grote broer of zus.

Betrek je kind bij de zwangerschap

Betrek je kind altijd bij de zwangerschap. Dit kun je op veel verschillende manieren doen:

  • Neem je kindje eens mee naar de verloskundige of naar de echo.
  • Koop samen kleertjes voor de baby en laat jouw kind zelf iets uitkiezen voor de baby.
  • Schopt de baby? Laat jouw kind je buik eens voelen!

Jaloezie

Het is heel normaal dat jouw oudste kind straks een beetje jaloers is op zijn kleine broertje of zusje. Toch zijn er vele mogelijkheden om die jaloezie enigszins te verminderen:

  • Geef je kind een babypop met allerlei toebehoren. Zo kan je kind de pop ook een flesje geven als jij de baby voedt. Of een schone luier geven als jij de baby verschoond.
  • Geef je kind extra aandacht als de baby slaapt. Ook al ben je misschien nog herstellende van de bevalling; een uitgebreid knuffelmoment is vaak al genoeg.
  • Is je kind 2 jaar of ouder? Dan kan hij of zij vast al heel goed helpen. Luiers aangeven, kleertjes uitzoeken of een washandje pakken. Simpele dingen, maar je oudste groeit van trots!
  • Ook al is het af en toe gemakkelijk; zorg ervoor dat je oudste in de eerste periode niet constant weg is. Natuurlijk is het prima als je kind af en toe gezellig even alleen naar oma en opa gaat, maar als dit dagelijks gebeurt kan je kind zich teveel voelen. Het is juist belangrijk om die eerste speciale periode als gezin veel samen te zijn. Zo kan je oudste geleidelijk wennen aan het kleine broertje of zusje.

Hoe reageerde jouw kindje op een broertje of zusje? 

Boymom3's avatar
1 jaar geleden

Ik wil er nog wel iets aan toevoegen 🙂. Ik denk dat het belangrijk is dat je als moeder laat merken dat alle gevoelens er mogen zijn. Dus wees niet boos als het oudere kind zegt: ik vind de baby stom. Sus dat niet weg met dat het niet aardig is om te zeggen, maar vertel juist dat het soms ook gewoon niet altijd leuk kan zijn. Mijn kind heeft trouwens nog nooit zoiets gezegd, maar ik heb hem dan ook realistische verwachtingen gegeven: een baby kan nog niet zo veel! Ik zie soms ouders de baby als speelkameraadje aankondigingen en dat is dan best een teleurstelling als het alleen maar huilt, poept of slaapt 😉

's avatar
1 jaar geleden

Wat een goeie, bedankt voor de tip!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.