Ik wil mijn zin!
Hoe herkenbaar is dit gedrag bij je kind? Bij het ene kind zal het duidelijker aanwezig zijn, dan bij de andere. Het kan gepaard gaan met driftbuien. Driftbuien komen voor in situaties dat het jou niet uit komt. Het kan in een winkel zijn, maar ook gewoon thuis wanneer je aan het eten bent, of wanneer je kind naar bed toe moet.
Driftbuien
Iedereen heeft wel eens gehoord van driftbuien en weet ook hoe ze eruit zien, maar wat houdt het nou daadwerkelijk in? Wat gaat er dan op dat moment in het hoofd van je kind om? Daar is niet een pasklaar antwoord op te geven. Maar over het algemeen zijn driftbuien uitingen van frustraties. Je kind heeft zich dan niet helemaal onder controle en laat zich op dat moment helemaal gaan. Wanneer zo’n driftbui zich aankondigt, is je kind op dat moment niet aanspreekbaar. Dit maakt het dan meteen lastig om aan te geven bij je kind dat dit gedrag niet gewenst is. Maar toch kun je er wel als ouder mee leren om gaan, waardoor de driftbuien steeds minder worden.
Help wat kan ik doen?
Wanneer je kind een driftbui heeft voel je als ouder vaak machteloos. Je kunt erg onrustig worden of het warm van binnen krijgen, maar je kunt ook volledig in paniek raken, omdat je niet weet hoe te handelen wanneer je kind een driftbui krijgt. Wanneer je kind een driftbui krijgt is het voor jou als ouder zijnde van belang dat je rustig blijft en altijd consequent handelt. Wanneer je dit doet, dan zal je merken dat de driftbuien minder worden. Het eist wel even doorzettingsvermogen, maar dan bereik je ook iets. Hieronder staat in een aantal stappen beschreven hoe je kunt handelen wanneer je kind een driftbui krijgt:
- Kijk je kind aan en ga voor je kind zitten. Zorg ervoor dat je op dezelfde ooghoogte zit, dit praat meteen een stuk makkelijker en je kind voelt zich ook gehoord.
- Mocht een gesprek met je kind nog niet mogelijk zijn, zet je kind dan eerst op een strafbankje of op een time-outplek. Dit kan op de gang zijn, maar ook in de hoek van de kamer. Je laat je kind dan rustig worden. En je kind moet daar net zoveel minuten zitten als zijn of haar leeftijd is. Is je kindje drie jaar dan zit je kindje daar ook drie minuten. Wanneer je kind op staat en wegloopt, zet je je kind weer terug daar neer en gaat de tijd opnieuw in. Dit laatste eist echt wel doorzettingsvermogen, maar dan zal je zien dat de driftbui verdwijnt. Wanneer de minuten voorbij zijn en je kind weer rustig is geworden, zal je merken dat een gesprek weer mogelijk is. Tijdens dit gesprek geef je aan dat je het gedrag niet prettig vind, maar geef daarbij ook aan wat je wel wenst te zien.
Wanneer je de bovengenoemde stappen toepast bij een driftbui van je kind, moet je er niet van uitgaan dat het de volgende dag beter gaat. Jullie moeten namelijk allebei aan deze manier van opvoeden wennen. Maar na één of twee weken zal je vooruitgang zien en merken dat de driftbuien bij je kind minder worden. Je kunt ook beter een gesprek aan met je kind, wanneer hij of zij het niet met je eens is.
Positief
Helaas zien we vaak het negatieve gedrag van een kind vaker dan het positieve gedrag. Vandaar ook dat driftbuien veel beter opvallen. Van het negatieve gedrag daarvan geven we meteen aan dat we dat niet willen zien. Je kind krijgt veel vaker te horen dat hij of zij iets niet goed heeft gedaan. Maar je zult merken dat je je kind niet vaak een complimentje geeft of zegt: “Dat heb je goed gedaan.” Wanneer je je kind meer positief gaat stimuleren, zal je ook merken dat het gedrag van je kind gaat veranderen.
Want het is veel leuker om te horen wat je goed kan, dan wat je niet goed kan. Maar ook dit is een proces die in werking wordt gezet, maar uiteindelijk wel kan werken als je maar doorzet.
Blijf bij jezelf
Verder is het wel verstandig dat wanneer je kind een driftbui krijgt je wel jouw gevoel volgt. Maar blijf wel consequent en laat hem even afkoelen en onderneem dan pas stappen, anders werkt het niet. En je moet goed onthouden dat ieder kind uniek is. Dus de stappen kunnen bij het ene kind wel werken en bij het andere kind niet. Het is van belang dat je goed blijft kijken hoe je kind erop reageert, maar ook kijkt hoe jij er mee omgaat.
In ieder geval veel succes en probeer niet de moed te verliezen wanneer je kind een driftbui krijgt en ze maar niet ophouden. Mocht nu niks helpen, zoek hulp, ga er bijvoorbeeld mee naar de huisarts of naar het consultatiebureau.
Heeft jouw kindje last van driftbuien en hoe pak jij dit aan? Laat het weten in een reactie hieronder.