Hoe zeg ik nee tegen mijn kind?
Nee zeggen is moeilijk voor veel ouders. Dit heeft te maken met onze aard, de ontvangen opvoeding of gebeurtenissen uit het verleden. Hoe zeg ik nee tegen mijn kind?
Nee zeggen is moeilijk voor veel ouders. Dit heeft te maken met onze aard, de ontvangen opvoeding of gebeurtenissen uit het verleden. Alles is mogelijk. Maar bij het opvoeden van je kind is het woord “Nee” toch erg essentieel. De kunst zit hem in de manier waarop je de “Nee” gebruikt en wanneer je hem gebruikt. Hoe zeg ik nee tegen mijn kind? Soms is het in de opvoeding nu eenmaal nodig om je kleine dreumes, peuter, maar ook oudere kinderen, af te remmen in hun gedrag of gewoonten. Er gaat geen enkele opvoeding voorbij waarin je ontkomt aan het woordje “Nee”. Het woord is ZO klein, maar ZO belangrijk. Het is voor ouders goed om te weten dat “Nee” zeggen niet erg is of schadelijk voor het kind. Met nee zeggen zorg je namelijk ook voor veiligheid & vertrouwen. Dat is namelijk wat grenzen voor kinderen betekenen. Niet altijd leuk, maar wel nuttig.
Maar wanneer zeg je nu “Nee”?
Nee zeggen bij zomaar alles is niet handig en verliest zijn effect op het kind. Dit is natuurlijk niet leuk voor het kind, maar ook niet voor jou als ouder. Hoe vaak hoor je ouders wel niet zeggen: “Ik voel me net een politieagent!”. Uit onderzoek blijkt dan ook dat kinderen vaak tot 400x per dag het woord “Nee” te horen krijgen. Eigenlijk zou je als ouder moeten proberen “Nee” te beperken tot situaties die echt bedreigend zijn. Zoals het plots op straat rennen of het bijvoorbeeld slaan van medegenootjes (of anderen). Uit onderzoek blijkt dat ouders die hun kinderen weinig verbieden gehoorzamere kinderen hebben. Dit betekent uiteraard niet dat je alles zomaar moet accepteren. Daar zijn enkele tips voor, zoals onderaan te lezen.
Nee zeggen moet je ook doen met emotie. Niet schreeuwend, want dan laat je jezelf als ouder net iets te veel gaan en heeft het als effect dat het kind er bang van kan worden. Ook het: “Schatje, wil je dat nu even niet meer doen” is geen handige manier van nee zeggen. Dit maakt namelijk te weinig indruk op het kind waardoor herhaling makkelijk zal toenemen. Kinderen die (nog) geen “Nee” gewend zijn kunnen wel eens zorgen voor veel weerstand. Soms weten de kinderen al op jonge leeftijd hun ouders te bespelen en hun zin door te drijven. Als ze bijvoorbeeld gillen, schreeuwen of alleen maar zielig kijken, verwachten ze dat ze hun favoriete tv programma mogen kijken. Je kind moet dus duidelijk leren dat het niet alles kan en mag. Als je kind dadelijk ouder wordt zal de wereld hem/haar ook minder hard raken, want in de “echte” wereld gaat namelijk niet alles zoals je dat graag zou willen. Als ouders heb je dat vaak al in levende lijve ervaren. Tegenslagen zijn er nu eenmaal, en die zijn er ook om van te leren en sterker te worden. Je kind toespreken is dus niet erg. Driftbuien komen regelmatig voor als verzet. Toon begrip naar je kind en gebruik, net als bij nee zeggen, de onderstaande tips om de sfeer weer in goede banen te leiden.
Tips om nee zo veel mogelijk te beperken in je vocabulaire
PositiviteitDe beste manier blijft dus zo weinig mogelijk verbieden. En mocht je toch in de verleiding komen kun je ook je kind afleiden of corrigeren zonder het woord “nee” te gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld i.p.v. nee zeggen ook ja zeggen. Probeer het op een positieve manier te verwoorden. Als je kind iets wil hebben uit de winkel (een snoepje) zou je het kunnen omdraaien naar positieve zin. In plaats van “nee, nu krijg je geen snoepje” zeg je “Ja, na het eten krijg jij straks ook een snoepje”.
Conflicten werenConflicten uit de weg gaan is ook een optie. Als je weet dat er altijd stress ontstaat als je kind weer eens met de afstandbediening gaat spelen, leg hem dan al aan de kant voordat je kind erbij kan. Dit verkleint ongewenst gedrag en ook het feit dat je het woord “Nee” zal gebruiken in alweer dezelfde situatie. Natuurlijk is het belangrijk je kind ook te leren niet overal aan te mogen ook al ligt er iets op tafel. Maar doe dit met kleine stapjes. Leg er iets neer wat bijvoorbeeld niet kapot kan, maar waar je kind niet aan mag komen. Zo kun je het kind toch leren van dingen af te blijven die niet bedoeld zijn om mee te spelen.
AfleidingNaast de positieve verwoording en het conflict vermijden is er ook het afleiden. Als je kind iets uitspookt wat niet de bedoeling is kun je er ook voor kiezen er niet op in te gaan en te zorgen dat je kind zich gaat bezig houden met iets anders. Als je kind keer op keer met de bal door de kamer gooit kun je er ook voor kiezen om samen met je kind te ervaren hoe leuk het is om de bal over de grond te laten rollen.
KeuzesAls laatste is er de keuzemogelijkheid. Je kunt je kind in bepaalde keuzes ook laten kiezen. Als je kind een snoepje wil, dan wel straks geen meer! De keus is dan aan het kind. Herinner je kind eraan zodra hij op het punt staat het snoepje op te eten dat hij echt straks geen meer krijgt. Als je kind gewend is altijd een snoepje te krijgen later op de dag, en je kind heeft er al een gehad, kun je altijd verwijzen naar de situatie die zich afgespeeld heeft.
Het belangrijkste
Boven alles is het belangrijk je kind te blijven stimuleren met lieve en positieve woorden. Soms is het wat overdreven maar het is goed om je kind, ook bij kleine dingetjes, te prijzen. Probeer meer positieve dingen op een dag te zeggen dan andersom. Ben dus positief en lukt het je niet om onder een “Nee” uit te komen probeer dan gebruik te maken van bovenstaande tips. Als het dreigend is moet je natuurlijk wel nee zeggen. Let hierbij op je stemgebruik en je gezichtsuitdrukking. Non-verbale signalen zijn erg belangrijk! Zit op kind hoogte, spreek je kind aan met indringende en duidelijke toon. Kijk je kind in de ogen en vermijd daarbij lange gesprekken. Zeg kort en bondig wat er gebeurt en dat je dit niet wilt. Je kunt bijvoorbeeld afspreken maximaal 2-3 keer te waarschuwen. Bij de één na laatste waarschuwing kun je zeggen dat als je kind weer niet luisteren wil, dat hij/zij dan bijvoorbeeld in de hoek of op de gang moet staan of straks geen snoepje krijgt. Nee = nee! Zodra je kind snapt dat jij je als ouder daar aan zult houden, zal ook het grenzen stellen voor het kind een gewoonte worden en zich minder verzetten hiertegen.
Geschreven door mama Scarlet