Hoe wordt je kind een doorzetter?
Hoe wordt je kind een doorzetter?
Drie belangrijke punten die geassocieerd moeten worden bij doorzettingsvermogen zijn:
- Frustraties.
- Teleurstellingen.
- Vertrouwen.
Wanneer je kindje goed om kan gaan met frustraties en teleurstellingen én het vertrouwen in zichzelf heeft dat het lukt, kan het een grote doorzetter zijn of worden. Vaak hebben zij een positieve kijk op de wereld en zorgt zijn nieuwsgierigheid voor een beter resultaat.
Het karakter
Het ene kind is een grotere doorzetter dan het andere kind. Dit heeft met de karaktereigenschappen te maken. Een kind dat heel impulsief is kan moeite hebben om de doelen op de langere termijn te overzien. Het is noodzakelijk om deze doelen voor ogen te hebben, wanneer je gefrustreerd bent dat iets niet lukt. Het is dan ook logisch dat een impulsief kind moeite heeft om doorzettingsvermogen te tonen. Kinderen die snel afgeleid zijn, zullen ook minder doorzettingsvermogen hebben. Zij zien snel al een volgende uitdaging op hun pad liggen, waardoor ze stoppen met de eerste uitdaging. Zij zijn minder geconcentreerd bezig.
Een temperamentvol kind heeft door zijn emoties moeite om door te zetten. Heftige woede aanvallen en frustraties volgen vaak wanneer iets niet lukt, waardoor ze opgeven.
Faalangst
Een laatste eigenschap dat het doorzetten bemoeilijkt is een kind met faalangst. Zij hebben te weinig vertrouwen in zichzelf en wanneer iets voor de eerste keer niet lukt, zal het denken het toch nooit te kunnen. Zij zijn bang voor de teleurstellingen die hun omgeving kunnen tonen.
Als ouders kun je een belangrijke rol spelen in de mate van doorzetten van je kind. Het belangrijkste is om altijd naar je kind te luisteren. Ook zal je je bewust moeten worden van je dingen die je kind juist niet zegt. Het is ontzettend belangrijk om reële verwachtingen aan je kind te stellen. Bij te hoge verwachtingen, zal het vertrouwen van je kind dalen en dat zorgt weer voor weinig tot geen doorzettingsvermogen. Fouten moeten geaccepteerd worden en wanneer iets goed gaat, benoem je dit en geef je positieve aandacht aan hem of haar. Het is ook mogelijk om een bepaalde taak in stukjes te verdelen als het niet lukt. Zo leert je kind steeds meer vertrouwen te krijgen om de hele opdracht uit te kunnen voeren. Als laatste punt is het belangrijk om niet te vergelijken met andere kinderen en ouders. Wanneer er competitie in het spel voorkomt, zal dit je kind niet bemoedigen om door te zetten. De interesses van beide kinderen kunnen heel ergens anders liggen en ergens interesse in hebben zorgt vaak ook voor betere resultaten. Je zal moeten kijken waar de uitdagingen van je eigen kind liggen en deze niet meten met anderen.
Is jouw kind geen doorzetter en hoe ga jij hiermee om? Laat het weten in een reactie hieronder.