Hoe verbeter je de communicatie met je kind?
Vanaf een jaar of 2 begint het pas echt: het opvoeden. Kinderen krijgen steeds meer een eigen mening en laten dat merken ook. In de loop van de jaren ontwikkelt die mening zich steeds meer en kan een kind steeds beter communiceren. Toch valt juist dat als ouder niet altijd mee. Van nature zoekt een kind de grenzen op en dat kan gepaard gaan met veel discussies en soms zelfs ruzie tussen ouder en kind. Een goede communicatie tussen jou en je kind is het sleutelwoord. Maar hoe doe je dat?
Zorg voor duidelijke regels
Zorg voor duidelijke regels en communiceer deze vooral ook duidelijk naar je kind toe. Wanneer een kind de regels kent, zal hij minder snel voor onaangename ‘verrassingen’ komen te staan. Daardoor is het voor het kind ook gemakkelijker om rustig te blijven als hij een keer zijn zin niet krijgt.
Leg dingen uit
Soms vergeet je als ouder dat veel dingen voor een kind nog lang niet altijd vanzelfsprekend zijn. Kinderen komen rond een jaar of 3 in de ‘waarom’ fase en willen dan antwoorden op vele vragen. Wals niet meteen over het gevoel van je kind heen, maar geef duidelijk antwoord op zijn vragen en leg dingen uit.
Wees eerlijk
Natuurlijk is een leugentje om bestwil een keertje niet erg, maar over het algemeen is het heel belangrijk om eerlijk tegen je kind te zijn. Vooral iets grotere kinderen komen er anders op een gegeven moment wel achter dat je niet eerlijk bent. Hierdoor kan je kind opstandig worden of zelf ook gaan liegen.
Dreig niet te vaak met straf
Door bij iedere kleine misstap te dreigen met straf, wordt een kind alleen maar opstandiger. Hij wordt er misschien zelfs wel onzeker van. Dat kan hij uiten door vaak boos te zijn of zich terug te trekken.
Praat rustig
Praat duidelijk en rustig tegen je kind. Het allerbelangrijkste hierbij is om schreeuwen tegen je kind of tegen je partner ( in het bijzijn van je kind ) te vermijden. Voor je het weet kom je dan in een vicieuze cirkel terecht en schreeuwen jullie alleen nog maar tegen elkaar. Kinderen zijn immers de spiegels van de ouders.
Heb geduld
Ben je moe, is je kind vervelend en verlies je daardoor al gauw je geduld? Hoe cliché het ook is: tel altijd even tot tien (of in sommige gevallen zelfs tot twintig).
Beloven is doen
Beloof je iets aan je kind? Doe het dan ook! Voor een kind is niets zo erg als loze beloftes. Wanneer dat regelmatig gebeurt, zal je kind jou op een gegeven moment niet meer vertrouwen.
Oefening baart kunst
Natuurlijk ben je geen perfecte moeder. Sterker nog: die bestaat ook niet. Het belangrijkste is dat je het beste met je kind voor hebt en dat je daar ook alles voor doet. Blijf in ieder geval duidelijk met elkaar communiceren.
Hoe communiceer jij met je kind en heb je nog tips? Laat het weten in een reactie hieronder.