Eerlijk delen; hoe leer je het je kind?
Als je kindje met andere kinderen gaat spelen dan kan je kindje het soms moeilijk vinden om zijn of haar speelgoed te delen met andere kinderen. Soms als je kindje een broertje of zusje erbij krijgt kan het in het begin ook moeilijk zijn om zijn haar of speelgoed met de baby of als je kindje groter is te delen. Hoe kun je dan toch leren dat je kinderen ook met andere kan spelen?
Samen spelen
Vanaf drie jaar heeft je kindje de leeftijd dat hij of zij echt vriendjes kan maken. Je zou je zoon of dochter naar de peuterspeelzaal kunnen doen. Je kindje leert dan spelen met andere kinderen. Of je kan je kindje met vriendjes laten spelen uit de buurt en zo leert je kindje ook spelenderwijs zijn of haar speelgoed te delen met andere.
Vind je kindje dit nog moeilijk dan kun je als ouder aangeven dat andere kinderen ook met het speelgoed mogen spelen. En dat het heel leuk is om met elkaar te spelen. Als je kindje vaker met andere kindjes gaan spelen dan leert je zoon of dochter spelenderwijs om zijn of haar speelgoed te delen. Ook als je twee kinderen hebt en ze worden wat ouder leren ze ook spelenderwijs met elkaars speelgoed te spelen. Een kind gaat leren om rekening te houden met een ander kind. Kinderen gaan op deze manier stapje voor stapje een vriendschap opbouwen met een ander kind. Soms gaat dit heel goed en soms niet.
Je kunt ook een tijd afspreken met een vader of moeder dat de kinderen een uur met elkaar gaan spelen. Je kindje raakt niet te vermoeid en je kindje leert ook spelenderwijs het speelgoed te delen. Als het andere kindje dan naar huis dan sluit je succesvol een speelperiode af en dat is goed voor het zelfvertrouwen van je kind.
Hoe help je ze?
Ook is het goed om het spel van je kind met andere kinderen in de gaten te houden. Je kunt in het begin samen spelen met je kindje. En als de kinderen het moeilijk vinden om te beginnen dan kun je ze helpen met het opstarten van het spelen. Als het spelen goed gaat dan kun je als ouder even wat afstand nemen en ze lekker hun of haar gang laten gaan en zo rustig kijken of ze wel daadwerkelijk alles samen delen.
Sommige kinderen willen eerst graag de kat uit de boom kijken voordat ze met andere kinderen gaan spelen en dat is helemaal niet erg. Ze observeren eerst alles en daarna sluiten ze zichzelf van aan bij andere kinderen om te spelen. Een kleutervriendschap duurt vaak nog niet lang. Als je kind wat ouder is dan zullen de meeste vriendschappen wat langer gaan duren.
Sommige kinderen zijn heel verlegen en vinden het moeilijk om contact te maken met andere kinderen. Je kunt dan als moeder aangegeven bij een ander kindje dat jouw zoon of dochter het leuk vindt om te spelen met hem of haar. Of een andere afspraak maken met de moeder zodat de kinderen samen kunnen spelen. Spelenderwijs gaan kinderen leren om eerlijk te delen.
Hoe heb jij je kind leren delen met andere kinderen? Laat het weten in een reactie hieronder.
Anoniem
Gefeliciteerd met Jan zijn verjaardag!Wat een mooi kado van de kierednn, dat is toch onbetaalbaar.Wij gingen een dagje naar mijn vader en brachten bloemen naar mijn broertje. Het was mooi om weer even samen te zijn.
Gudel
Mijn dochtertje gaat naar de peuterspeelzaal en daar leren ze gelijk...."Samen spelen, samen delen" Op vrijdag een uurtje voordat ze weer naar de psz gaat, komt er een meisje bij ons en samen breng ik ze naar de psz. De dametjes zijn erg aan elkaar gewaagd, en ze kunnen bij wijze van spreken niet met maar ook niet zonder elkaar. En tja vaak is het dus ook wat de een wil wil de ander ook, vandaar dat hier vaak gezegd wordt, samen spelen samen delen, mocht dit een keer niet werken dan pak ik het speelgoed na 3x waarschuwen en uitleggen af, waardoor ze er beiden niet meer mee kunnen spelen.