Snap
  • kind
  • opvoeding
  • peuter
  • Driftbui
  • gefrustreerd

Driftbuien

Heb jij ook wel eens een plank in een fietsstoeltje of in een buggy moeten proppen? Dan weet je hoe het is als je kind een driftbui heeft. Voor jou als ouder helaas, maar driftbuien horen bij de normale ontwikkeling van je kind.

Omdat je kind in zijn eerste levensjaren, ongeveer vanaf 1 jaar tot een jaar of 4, veel zelfstandiger wordt en veel leert, maar nog niet alles kan, komt hij veel frustraties tegen. Dit kan leiden tot driftbuien.

Wat is een driftbui?

Voor een kind is het moeilijk om met emoties om te gaan. Ze kunnen er nog geen woorden aan geven en ze hebben nog niet geleerd hoe ze het moeten uiten. Boosheid uit zich dan in schreeuwen, stampen, slaan, op de grond liggen of zelfs adem inhouden. Op zo’n moment kun je slecht contact maken met je kind. Deze boosheid noem je een driftbui.

Hoe vaak je kind een driftbui heeft, hangt natuurlijk af van het karakter van je kind. Een meer temperamentvol kind zal vaker of sneller driftig worden.

Hoe voorkom je een driftbui?

Echt voorkomen van een driftbui kan eigenlijk niet, maar je kunt er wel wat aan doen om de kans zo klein mogelijk te maken.

Er zijn verschillende factoren die de kans op een driftbui vergroten: 

  • Vermoeidheid;
    Probeer regelmaat te houden in de slaaptijden van je kind. Houdt hier ook rekening mee bij uitstapjes. Zorg voor een vast slaapritueel. 

  • Honger;
    Regelmaat geeft je kind houvast, dus naast vaste slaaptijden zijn ook vaste tijden voor de maaltijden van belang. Neem bij uitstapjes gezonde tussendoortjes mee, zodat je je kind op tijd iets kunt geven bij de eerste trek. Uitstapjes kosten vaak extra energie. 

  • Verveling;
    Neem wat te spelen mee voor je kind als je ergens heen gaat, waar je moet wachten of waar weinig vermaak is voor je kind. 

  • Frustratie, iets nog niet kunnen. Benader je kind positief, beloon hem ook voor nieuwe dingen die hij uitprobeert. Leg ook uit waarom sommige dingen misschien niet lukken. 
  • Te vaak nee horen;

    Let eens op hoe vaak je op een dag “nee” zegt. Probeer situaties waarin je “nee” moet zeggen te voorkomen. (bijv. kwetsbare spullen wegzetten/snoepjes uit zicht).

  • Laat je kind meebeslissen bij kleine keuzes, zoals kleren of broodbeleg of welke kant je opgaat bij een wandeling. Let hierbij op wat past bij de leeftijd van je kind.

Hoe ga je om met een driftbui?

Zie je een driftbui toch aankomen, dan kun je natuurlijk wel proberen deze te voorkomen. Je kunt je kind proberen af te leiden, of als je kind al aan het schreeuwen is, vertel je je kind wat beter zal werken dan schreeuwen. Je kunt dan bijvoorbeeld zeggen dat het niet hoeft te schreeuwen, maar beter kan zeggen wat hij wil. (“Je hoeft niet te schreeuwen Robbie, je kunt gewoon vragen of ik die auto voor je wil pakken”)

Probeer zelf rustig te blijven. Als je zelf gaat schreeuwen versterk je het gedrag bij je kind of maak je je kind bang. Heeft je kind eenmaal een driftbui, probeer die dan te negeren. Ga niet in op het gedrag of geschreeuw. In een openbare situatie is dit vaak ongemakkelijker, zeker als je niet weet of negeren de juiste uitwerking heeft.

Het is daarom handig om dit eerst thuis te proberen, zodat je weet of dit werkt. Als het je niet lukt om je kind te negeren, zet hem dan apart of in een andere ruimte. Zorg er wel voor dat je kind zichzelf of anderen niet kan bezeren. Dit wordt ook wel een time-out genoemd. In een openbare ruimte kun je een rustige plek proberen op te zoeken met je kind.

Ga tijdens de driftbui niet in discussie en geef niet toe, anders beloon je je kind voor ongepast gedrag. Wanneer je kind weer gekalmeerd is geef dan kort een complimentje, maar blijf er niet te lang bij stil staan. Het kan nodig zijn je kind te troosten na een driftbui, omdat het zelf ook geschrokken is van deze emotionele uitbarsting. Help dan zijn gevoelens te verwoorden en leg uit dat dat je begrijpt dat hij boos werd, maar dat dit niet de juiste manier is om dat te uiten.

Driftbuien bij oudere kinderen

Heb je een al wat ouder kind, die ook wel eens een driftbui heeft? 

  • Probeer zelf rustig te blijven 
  • Laat je kind naar een andere ruimte of zijn kamer gaan tot hij rustig is 
  • Als hij rustig is kan hij terugkomen 
  • Praat vervolgens over de driftbui , leg uit dat je dit gedrag afkeurt en hoe je het wel wilt zien en probeer afspraken te maken hoe je dit kunt voorkomen. 
  •  Met een ouder kind kun je vaak goed in gesprek gaan over gedrag en emoties. Daat geeft je kind zelfvertrouwen en vertrouwen dat jij hem ook wilt begrijpen. Vergeet ook niet je partner hierin te betrekken. Het is belangrijk om als ouders op dezelfde manier met gedrag om te gaan. Dit geeft duidelijkheid voor je kind. Lukt het niet om zelf met de driftbuien van je kind om te gaan of wordt het niet minder, schroom dan niet om hulp te vragen bij een huisarts of een deskundige.

Arbey's avatar
10 jaar geleden

Phoee, herkenbaar! Het is hier echt met fases en ik merk dat de driftbuien vaak komen in combinatie met ontwikkeling of doorkomende kiezen.

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.