De zin van straffen
Kinderen zoeken grenzen op. Dat hoort erbij, daar zijn ze kind voor. Toch gaat het soms echt even te ver en dan is het als ouder belangrijk om in te grijpen. Je geeft je kind dan ‘straf’ Maar hoe en wanneer?
Positief opvoeden
Je kind straf geven is voor zowel ouders als kind niet leuk. Probeer het als het even kan, dus te vermijden. Zie je een driftbui aankomen? Probeer je kind wat afleidingen te geven. Ook complimenten over hetgeen juist wel goed ging, kan prima helpen. Kortom: probeer je kind positief op te voeden. Wanneer je als ouders de halve dag ‘dreigt’ met straf (en het vervolgens niet doet), dan komt dat voor het kind niet meer geloofwaardig over. Het kind trekt zich na een tijdje dan helemaal niets meer van jullie straffen aan.
Wanneer geef je je wel kind straf?
Er zijn natuurlijk vele redenen om je kind straf te geven. Soms is het ook een opeenstapeling van meerdere dingen. Voorbeelden van redenen om je kind wel straf te geven:
- Hij heeft gelogen
- Hij heeft andere kinderen gepest
- Hij heeft jullie of zijn broertje / zusje geslagen of uitgescholden
- Hij doet na meerdere verzoeken nog niet wat jullie vragen
Wat is de zin van het straffen van je kind?
- Door te straffen probeer je te voorkomen dat hij het de volgende keer weer doet
- Door te straffen laat je als ouders merken dat je dergelijk gedrag niet accepteert
- Door te straffen probeer je je kind iets te leren
De leeftijd
Bij het geven van straf moet de leeftijd een grote rol spelen. Een kind van 2 jaar weet al veel, maar overziet van veel dingen nog niet de consequenties. Dit in tegenstelling tot een kind van een jaar of 8.
Wat zijn geschikte straffen voor kinderen?
- Vroeg naar bed
- Geen snoep
- Niet afspreken met een vriendje of vriendinnetje
- Naar zijn kamer sturen
- Naar de gang of zogenaamde ‘stouthoek’ sturen
Let op!! Zorg ervoor dat jullie niet meerdere straffen tegelijkertijd geven. Dus niet: vroeg naar bed en niet mogen afspreken. Geef je kind de straf ook niet voor een langere tijd. Dus: twee dagen niet mogen afspreken kan, maar geef een dergelijke straf niet voor twee weken.
Wat als niets helpt?
Heb je het idee dat niets helpt? Wat je ook doet: een waarschuwing, straf, uitleg… je kind weigert simpelweg te luisteren. Wanneer dit voor een lange tijd aanhoudt kun je als ouders echt gaan wanhopen. Het belangrijkste is om af en toe even afstand van ‘de situatie’ te nemen. Heb je de neiging om tegen je kind te gaan schreeuwen en is je partner ook thuis? Spreek dan af dat hij het even overneemt, zodat jij je even rustig terug kunt trekken (of andersom natuurlijk). Heb je het idee dat je er echt zelf niet meer uit komt? Raadpleeg dan het Consultatiebureau, een arts of het Centrum voor Jeugd en Gezin. Soms kunnen zij jullie net dat duwtje in de goede richting geven.
Hoe geef jij je kind straf en helpt het? Laat het weten in een reactie hieronder.