Snap

Bedtijd?!

Kinderen die moeilijk gaan doen wanneer het bedtijd is. hoe ga je hier goed mee te werk? Alles over bedtijd en slapen. Meer weten? Lees er hier meer over!..

Mijn kind wil niet naar bed! is een probleem die bijna elke ouder wel kent bij het naar bed brengen van hun peuter. Vaak is het even een periode. Het kan zijn dat je kind niet wil slapen. Misschien is hij/zij bang of kán hij/zij gewoon niet slapen.

Wordt het voor jezelf en/of je kind een probleem omdat je peuter niet voldoende slaapt dan kun je er wat aan doen.

Slaapgedrag van peuters De meeste peuters gaan rond de klok van 18.30 en 20.00 naar bed. Dit verschilt natuurlijk per kind. Een kind van 2 jaar heeft (inclusief middagslaapje) circa 13 uur slaap per etmaal nodig. Een kind van 3 jaar heeft 12 uur slaap per etmaal nodig. Ook dit verschilt per kind, de ene slaapt meer als de ander.

Is je kind opgewekt en energiek, dan heeft het waarschijnlijk genoeg slaap gehad, maar is hij/zij wat zeurderig, snel geïrriteerd en hangerig dan komt het waarschijnlijk slaap te kort. Het duurt voor je peuter tussen de 1 en 3 jaar oud langer om in slaap te komen dan toen hij/zij nog een baby was.

Ze ontdekken de hele dag dingen en dan is de overgang naar de nacht is voor een peuter erg groot. Ze zijn te opgewonden om goed in slaap te kunnen komen. Daarom is het belangrijk dat er voor het naar bed gaan een rustmoment komt, waarin de dag wordt afgebouwd. In zijn slaap verwerkt het kind alle dingen die overdag zijn gebeurt, waardoor hij/zij soms ook nachtmerries kan krijgen.

Bij papa en mama in bed Soms is de verleiding groot om je kind bij je in bed te nemen, zeker als hij/zij bang, ziek of van slag is. Maar bij sommige ouders is het inmiddels een gewoonte geworden om met het kind in bed te slapen. Heb je hier zelf geen problemen mee als ouder, dan is er niks aan de hand. In veel niet –westerse culturen slapen kinderen nog heel lang bij de ouders in bed.

Maar kom je zelf niet aan je nachtrust en privacy toe of vind je het om een andere reden niet prettig als je kind bij jullie in bed ligt, dan wordt het tijd dat je kind (weer) in zijn eigen bed leert slapen.

De kans is natuurlijk groot dat je kind zich verzet tegen het slapen in zijn eigen bed. Probeer dan het slapen in een eigen bed stap voor stap te doen. Zet de 1e week het bedje van je kind op de kamer van de ouders. Na de 1e week zet je het bedje op zijn/haar eigen kamer, maar slaapt een ouder bij hem/haar op de kamer. In de 3e week slaapt het kind waarschijnlijk weer goed in zijn/haar eigen bed op zijn/haar eigen kamer.

Je kunt ook proberen om het kind wel in jouw bed in slaap te laten vallen, maar als het slaapt, hem/haar overbrengen naar zijn/haar eigen bed.

Het is wellicht handig om dit te doen als je zelf vakantie hebt en dus niet vroeg op hoeft.

Als het allemaal niet lukt en je nachtrust belangrijk voor je is, dan is het goed om te weten dat kinderen vanaf 10 jaar meestal vanzelf wel in hun eigen bed willen slapen. Maar boven alles, doe wat jij denkt dat goed is voor zowel je kind als jezelf.

Bedritueel Een vast bedritueel is voor peuters erg belangrijk. Ze weten dan al heel snel dat de dag afgebouwd wordt en het tijd is om te gaan slapen. Maak het bedritueel niet te lang. Zo kun je je kind in bad doen, daarna de pyjama aantrekken, tandjes poetsen, eventueel een kort verhaaltje of iedereen (sommige kindjes willen de knuffels ook een kus geven) een nachtkus geven en dan naar bed.

Kijk waar je kind goed op reageert, want elk kind is anders. Maar zorg er in ieder geval voor dat je geen drukke of wilde spelletjes meer doet. Papa en mama mogen best een iets ander bedritueel volgen, maar in grote lijnen is het wel belangrijk dat het hetzelfde patroon heeft. Het is ook handig als soms papa en soms mama het kind naar bed brengt, zo voorkom je problemen als een ouder er een keer niet is. Beng je kind ook altijd rond dezelfde tijd naar bed.

Overige tips

  • Begin ongeveer 20 minuten voor het naar bed gaan met het bedritueel om de dag rustig af te bouwen.
  • Zorg ervoor dat het op de slaapkamer niet te warm of te koud is (18 graden ongeveer). Zorg er ook voor dat het niet te licht is op de kamer. Een nachtlampje kan wel, of zet de deur op een kier.
  • Leg de lievelingsknuffel of doekje in bed.
  • Troost je kind als het nodig is, maar hou het in de kamer zijn van je kind zo kort mogelijk.
  • Blijf nog even in de gang, badkamer of andere slaapkamer rommelen, bv de was ophangen of je tanden poetsen, zodat je kind je hoort en weet dat je niet helemaal weg bent. Bij sommige kinderen helpt het om elke 10 minuten even te komen kijken, bij andere kinderen werkt dit helemaal niet.
  • Je mag je kind best troosten als het bang is, maar blijf niet te lang op zijn kamer als het huilen voorbij is. Hou het rustig, dus geen spelletjes doen of teveel praten. Doe ook geen felle lamp aan.
  • Maak van de slaapkamer geen strafkamer. Stuur je kind dus niet voor straf naar bed, want dan kan het zijn dat je kind zich er niet meer prettig voelt.
  • Loop rustig maar zonder aarzelen de kamer van je kind uit zodra je hem in bed hebt gelegd.
  • Wordt niet boos, dat is voor kind en ouder niet prettig.

Elk kind is anders en sommige dingen kunnen bij het enen kind heel goed werken, maar hebben bij het andere kind een averechts effect. Belangrijk is dat jij je er goed bij voelt en laat je dus ook niet van de wijs brengen door verhalen of commentaar van andere mensen. Tips en adviezen kunnen natuurlijk wel welkom zijn, maar kijk wat voor jou en je kind het prettigste is.

Kom je er echt niet uit, schrijf dan eens op hoe de avonden en nachten verlopen. Hiermee kun je naar het consultatiebureau, kinderarts of andere hulpverlener. Deze ziet misschien of er aanwijsbare redenen zijn waarom jou kind niet goed in slaap kan komen of vaker wakker wordt.

Bij veel peuters ontstaat er een periode waarin het moeite heeft met slapen. Dit hoort er een beetje bij en in veel gevallen gaat die periode ook weer vanzelf over.

Kortom volg je gevoel!

Deze pagina is geschreven door mama Judith Hakze

Arbey's avatar
10 jaar geleden

Handige blog!

Ellke's avatar
10 jaar geleden

mijn ventje van 10 maand is nog geen peuter maar gaat meestal rond half 8 naar bed. tot nu toe weinig problemen maar ben wel heel benieuwd hoe dat straks gaat. vind het een erg informatief artikel. Heb m opgeslagen voor 'later'

MamaNikki's avatar
11 jaar geleden

Leuk artikel!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.