Snap

Mijn kind is linkshandig, wat nu?

Het grootste deel van de mensheid is rechts, slechts 10% is linkshandig. Dat is dus gemiddeld 2 tot 3 kinderen in één klas. Wat als jouw kind linkshandig is?

Linkshandigheid; hoe ontstaat het?

Het is nog steeds niet duidelijk hoe linkshandigheid precies ontstaat. Waarschijnlijk ontstaat het omdat bij deze mensen de rechterhelft van de hersenen dominant is. Wel is het vrijwel zeker dat linkshandigheid deels genetisch wordt bepaald. Wanneer beide ouders linkshandig zijn, heeft het kind 50 tot 60 procent kans om ook linkshandig te worden.

Wanneer is een kind echt linkshandig?

Linkshandigheid is hoogstwaarschijnlijk dus aangeboren en geen keuze. Toch kun je linkshandigheid bij kinderen nog niet meteen ontdekken. Rond de leeftijd van 18 maanden kan een kind al wel een voorkeur hebben voor de linkerhand. Dit kun je bijvoorbeeld zien tijdens het tekenen of het tandenpoetsen. Toch zegt dit nog niets. Tussen de 2 en de 6 jaar ontwikkeld het kind zich nog volop en kan de voorkeur nog veranderen. Daarnaast kunnen veel jonge kinderen zowel met rechts als met links tekenen en knippen. Pas vanaf de leeftijd van 6 jaar kun je definitief vaststellen of je kind links is. Je kind gaat dan ook naar groep 3 waar ze leren schrijven.

Linkshandigheid vroeger

Jaren geleden was linkshandigheid taboe. Op scholen werd het schrijven met links er soms zelfs letterlijk uitgeslagen. Er waren allerlei theorieën voor: linkshandigen zouden kinderen van de duivel zijn. Ook werd gezegd dat de linkerhand er alleen was voor 'onreine' dingen, zoals het afvegen van je billen na een toiletbezoek. Doordat linkshandigheid jaren geleden niet geaccepteerd werd, zijn er nu daarom weinig oude mensen die nog met links schrijven.

Linkshandigheid nu

Gelukkig wordt linkshandigheid nu over het algemeen volledig geaccepteerd. Als je kind 6 jaar is en een duidelijke voorkeur voor links heeft, dan is dit dus geen probleem meer. Hij of zij mag dan gewoon met de linkerhand blijven schrijven. Wel is het belangrijk dat de leerkrachten er op school rekening mee houden. Zo kan linkshandigheid nog weleens lastig zijn bij het volgen van instructies. Denk hierbij aan het leren van letters en cijfers en leren veters strikken. Het zou dus kunnen dat een linkshandig kind af en toe wat extra uitleg nodig heeft. Daarnaast zijn andere materialen belangrijk. Zo wordt het voor een kind gemakkelijk om netjes te leren schrijven of knippen.

Speciale materialen

Het is belangrijk dat linkshandige kinderen op school speciale materialen krijgen. Denk hierbij aan:

  • Speciale, linkshandige pennen zoals een stabilo pen.
  • Geen vulpen of een pen met sneldrogend inkt, zodat je kind tijdens het schrijven niet kan vlekken.
  • Speciale scharen. Deze zijn andersom geslepen.
  • Een 'werkplek', speciaal afgestemd om goed links te kunnen schrijven.

Schrijft jouw kind links en heb jij nog tips? Laat het ons weten en geef je reactie hieronder.

6 jaar geleden

mijn zoontje van bijna 3 is linkshandig hij eet en drinkt met links zijn 2 oudere broers zijn rechthandig en wij papa en mama ook wel leuk om te zien

8 jaar geleden

Wist niet dat er speciale materialen zijn voor linkshandigen. Ik ben links, maar vroeger kon ik links en rechts schrijven . Het was geen probleem, zitnu wel in want ik gebruik de schaar met rechts. Op de scholen op Curacao werd het ook uitgeslagen bij de kinderen. Gelukkig was ik 5 pas toen ik naar Nederland kwam dus ik had er geen last. Mijn dochter is ook links, heel veel vrienden en fam zagen het aan dr voordat ze 1 werd zelfs. Nu is ze 2 en het is echt duidelijk want ze eet met links en tekenen ook. Nu ben ik wel bezorgd maar denk wel dat het goed komt. Ze leert snel ze is zo behulpzaam.

9 jaar geleden

Ja zeg, gelukkig is het nu geen probleem meer; bij mijn vader werd het nog hardhandig afgeleerd. Nu is hij overigens wel ambidexter...