Snap

Zesde ziekte; wat is het?

De zesde ziekte wordt ook wel 'de driedaagse koorts' genoemd. Het is een kinderziekte die voorkomt bij jonge kinderen. De Latijnse naam voor de zesde ziekte is Roseola Infantum of Exanthema Subitum. De zesde ziekte wordt veroorzaakt door het humaan herpesvirus type 6 en is familie van de verwekker van de koortslip en genitale herpes. De incubatietijd van de zesde ziekte is 10 tot 15 dagen en is besmettelijk totdat de uitslag verdwenen is. De zesde ziekte wordt via de lucht overgedragen door bijvoorbeeld praten, niezen en hoesten.

Zesde ziekte

Op welke leeftijd?

De zesde ziekte komt vooral voor bij jonge kinderen tussen de 3 maanden en de 2 jaar. Na het tweede jaar heeft 80% van de kinderen het virus gehad.

Koorts

De zesde ziekte is een virus en gaat soms gepaard met plotseling optredende koorts. Dit kan drie tot vijf dagen duren. 39,0 tot 40,5 graden koorts is geen uitzondering. Sommige kinderen hebben ook last van koortsstuipen. Het enige wat je er aan kunt doen, is zorgen dat je kindje voldoende drinkt en verder rustig in bed laten liggen. Het is echter niet nodig om je kindje binnen te houden. Bij koorts moet je kindje de warmte kwijt kunnen, dus dunne kleertjes aantrekken en alleen een lakentje in het bedje is voldoende. Echter als je kindje het koud heeft, kun je het tijdelijk wat warmer toedekken. De klieren in de nek en hals kunnen opzetten. Dit is ook een veelvoorkomend symptoom.

Rode vlekjes

Na de vierde dag verschijnen er rode vlekken/bultjes op de romp van je kind, die zich kunnen uitbreiden naar het gezicht en de nek. Deze vlekken/bultjes zijn onschuldig en jeuken over het algemeen niet. Mocht het wel jeuken dan kun je er mentholpoeder op aanbrengen. Je moet alleen wel oppassen wanneer de vlekjes/bultjes kapot gekrabd zijn, want dan kan de mentholpoeder gaan prikken.

Naar het kinderdagverblijf of niet?

Wanneer je kind naar een kinderdagverblijf gaat is het raadzaam om even te informeren wat het protocol met betrekking tot de zesde ziekte is. Bij het ene kinderdagverblijf mag je kindje gewoon komen, wanneer hij of zij zich goed voelt. Bij het andere kinderdagverblijf hebben ze liever dat jij je kindje tijdens de ziekte thuis houdt.

Wanneer een arts raadplegen?

Tegen de zesde ziekte is geen behandeling, maar deze ziekte gaat na een paar dagen dan ook vanzelf weer over. Paracetamol kan gebruikt worden om de koorts en pijn dragelijk te houden. Over het algemeen hoef je de huisarts dus niet te bellen wanneer je kindje de zesde ziekte heeft.

In sommige gevallen is het wel raadzaam om een arts te raadplegen:

  • De koorts gaat na drie tot vijf dagen niet weg
  • Je kindje drinkt niet voldoende of geeft over
  • Hij blijft huilen en kreunen of is suf
  • Bij benauwdheid
  • De huidskleur wordt grauw

Heeft jouw kindje ooit de zesde ziekte gehad en heb jij nog tips of advies? Laat het weten in een reactie hieronder.