Snap

Seks na de bevalling: dit zijn de beste standjes!

Missionaris, lepelen, staand: wat zijn de beste seksstandjes?

De eerste keer seks na de bevalling is voor veel moeders spannend. Ook als je er zo goed als zeker klaar voor bent, kan je angst hebben voor eventuele pijn of dat het anders aanvoelt. Missionaris, lepelen, staand: wat zijn de beste seksstandjes na de bevalling? Wij delen fijne tips!

Wanneer seks na de bevalling?

Het verschilt per vrouw wanneer je klaar bent voor seks na de bevalling. Een bevalling is een behoorlijke aanslag op je lichaam en je vagina heeft heel wat te verduren gehad.

Deskundigen raden aan om minimaal 6 weken te wachten, zodat je goed kunt herstellen. Na deze 6 weken is het infectiegevaar doorgaans verminderd, de baarmoedermond goed gesloten en eventuele hechtingen opgelost. 

Wacht in ieder geval totdat je niet meer vloeit. Zolang je nog bloedt, is de kans op infecties namelijk groter. Meestal stopt het vloeien na 3 tot 4 weken, maar dit kan ook langer duren. 

Voel vooral zelf aan wanneer jij er fysiek én mentaal weer klaar voor bent en overhaast niets. Met een newborn staat je leven behoorlijk op z'n kop. Lees: gebroken nachten, vermoeidheid, hormonen. Geef jezelf tijd om aan deze veranderingen te wennen. 

Tip: gebruik een spiegel om te kijken of je vagina hersteld is en raak jezelf aan om erachter te komen of het goed voelt.

Wist je dat veel vrouwen makkelijker klaarkomen nadat ze een kind hebben gekregen?

Seks na keizersnede

Als je vaginaal bent bevallen, kan het 'downunder' gevoelig zijn, maar na een keizersnede is vooral je buik rondom het litteken kwetsbaar. Ook dan wordt aangeraden om minimaal 6 weken te wachten. Je lichaam heeft deze tijd nodig om te herstellen van de operatie. Wacht in ieder geval totdat je gestopt bent met bloeden.

De beste seksstandjes na de bevalling

Het kan zijn dat jouw favoriete standjes na de bevalling niet fijn meer zijn. Houd daar rekening mee. 

1. Vrouw bovenop

Een fijn standje om mee te beginnen, omdat je als vrouw de meeste controle hebt. Jij kunt het tempo en de diepte bepalen. Heb je een keizersnede gehad? Dan is dit prettig, omdat er geen druk op het litteken komt te staan. 

2. Missionaris

Een favoriet van veel vrouwen. Je kunt comfortabel liggen als vrouw en merkt vanzelf wat goed voelt. Doe het rustig aan en gebruik eventueel wat glijmiddel. Tip: leg een kussen onder je onderrug of billen. Als je een keizersnede hebt gehad, kan dit standje minder prettig zijn. 

3. Lepelen

Wil je langzaam beginnen? Dan is dit het perfecte seksstandje! Lepelen is seks hebben terwijl je lepeltje-lepeltje ligt. Doordat je op je zij ligt, verlicht je de druk op je onderrug. Ook vermijd je het litteken van een eventuele keizersnede.

4. Je partner staat, jij ligt

Ga op je rug liggen en schuif naar de rand van het bed. Je partner gaat naast het bed staan en houdt je benen omhoog. Ook dit standje kan helpen om de druk van je onderrug weg te nemen.

5. Op een stoel

Tot slot: gebruik een stoel! Laat je partner hierop zitten en ga bovenop hem zitten. Zo heb jij de controle over de diepte en het tempo. 

Eerste keer seks na bevalling: wat kun je verwachten?

Als je voor het eerst seks hebt na de bevalling, kan het zijn dat je lichaam anders reageert dan je gewend bent. 

Bij een orgasme kun je je baarmoeder voelen samentrekken. Je baarmoeder is nog gevoelig en dit kan pijnlijk zijn en zelf voelen als een wee. Maak je geen zorgen, dit is normaal en zal naar verloop van tijd vanzelf minder worden. Heb je er veel last van? Dan is het verstandig om nog even te wachten met seks of te stoppen voordat je klaarkomt. 

Daarnaast kun je last hebben van de volgende klachten:

  • Je heb minder gevoel in je vagina (omdat deze is uitgerekt)
  • Je raakt minder snel opgewonden en/of wordt minder vochtig (vooral wanneer je borstvoeding geeft)
  • Je hebt pijn tijdens het vrijen (omdat je baarmoeder is verzakt)
  • Je hebt minder ruimte in je hoofd voor seks en bent snel afgeleid (omdat je vermoeid en continu alert bent)
  • Je voelt je minder mooi en/of somber

De meeste klachten gaan vanzelf over. Je lichaam is aan het herstellen en je moet wennen aan je nieuwe leven als moeder. Mochten bovenstaande klachten verergeren of veel invloed hebben op je dagelijkse leven, zoek dan hulp bij bijvoorbeeld je huisarts. 

Tips eerste keer seks na bevalling

Nog een aantal waardevolle tips om de eerste keer zo soepel mogelijk te laten verlopen.

Praat erover

Bespreek met je partner wat jullie verwachtingen zijn. Geef aan of je bang bent en wat je wel en niet wilt. Zo kan hij rekening houden met jouw gevoelens en onzekerheden. Spreek ook af dat jullie stoppen als het niet goed voelt. 

Bereid jezelf voor

Heb je veel angst dat de penetratie pijn doet? Probeer dan eerst eens met je eigen vingers naar binnen te gaan. Zo voel je of het pijn doet, of dat het minder is dan je dacht.

Begin rustig

Begin zo rustig en ontspannen mogelijk. Neem de tijd voor het voorspel, zodat je fysiek en mentaal opgewonden raakt. Het kan helpen als jij de leiding neemt, zodat je goed aan kan geven wat fijn is en wat niet.  

Denk aan anticonceptie

Waarschijnlijk zie je het nog niet zitten om alweer zwanger te raken. Gebruik dus anticonceptie. Ook als je nog niet ongesteld ben geweest, kun je alweer vruchtbaar zijn. 

Kies een goed moment

Maak van de eerste keer seks na de bevalling een fijn moment. Zorg ervoor dat jullie echt aandacht voor elkaar kunnen hebben, bijvoorbeeld nadat je de baby is gevoed en in slaap is gevallen. Wanneer je borstvoeding geeft, is de kans ook kleiner dat je gaat lekker als je je baby net hebt gevoed.

Eindelijk weer een goede nachtrust

Is jouw kind een slechte slaper en schrikt hij snel wakker? Ouders zweren bij het gebruik van white noise apparaten!

> Bekijk hier

TODO: Add alt to media