Snap

Co-ouderschap

Toen jullie er samen voor gingen in je relatie, zul je niet voorzien hebben dat er ook een mogelijkheid was dat jullie uit elkaar zouden gaan. En heb je eenmaal één kind of meer dan komt er veel meer bij kijken dan de materialistische spullen verdelen. Want wat is nu het beste voor jullie kind(eren)? En hoe pak je dat aan? Veel ouders kiezen tegenwoordig voor co-ouderschap, maar wat is dat nu precies en hoe gaat dat in zijn werking? In dit artikel zullen we je daar meer over uitleggen.

Algemeen

Wat is co-ouderschap nou eigenlijk precies? Het houdt in dat je als ouders zoveel mogelijk de tijd en taken verdeelt aangaande jullie kinderen. Jullie zijn niet meer bij elkaar, maar zorgen wel samen voor de kinderen. Hierin is vrijwel altijd alles evenredig verdeeld, zowel de zorg als de financiële kosten. Het vereist wel dat je altijd goed moet kunnen overleggen tussen elkaar om alles zo duidelijk en helder mogelijk te houden.

Voordelen en nadelen

Bij het co-ouderschap bestaan er sowieso voor- en nadelen waarvan je goed moet bedenken of jullie dat samen aankunnen. Voordelen van co-ouderschap zijn als volgt: Jullie kinderen kunnen met allebei de ouders een goede, hechte band opbouwen door het vele contact, daarnaast zijn jullie beiden goed op de hoogte van hoe het jullie kinderen vergaat. Jullie zijn beiden betrokken bij het dagelijkse leven van jullie kinderen en dit zorgt er ook voor dat jullie kinderen zich niet zullen gaan vervreemden van een van de ouders.

Een ander belangrijk punt is dat de kinderen geen keuze hoeven te maken tussen de ouders. Kinderen zijn al snel geneigd om in een scheiding partij te moeten kiezen tussen de ouders en met co-ouderschap is er zoveel samenspraak dat daar vrijwel geen aanleiding voor is. Hierdoor zullen jullie kinderen zich veilig voelen, want loyaliteit is een heel belangrijk punt bij kinderen. Als kind zijnde wil je niet kiezen tussen je ouders.

De nadelen mogen ook zeker niet vergeten worden, deze zijn namelijk net zo belangrijk. Een van de nadelen is bijvoorbeeld dat je iedere keer met het wisselen van huis weer moet gaan verhuizen met de spullen van je kinderen, spullen moeten ook dubbel aangeschaft worden. Denk bijvoorbeeld aan kleding, speelgoed et cetera. Jullie zullen ook bij elkaar in de buurt moeten blijven wonen om het co-ouderschap mogelijk te maken. De school moet namelijk bereikbaar blijven vanuit beide woningen.

Daarnaast zul je je kinderen toch blijven missen als ze er niet zijn.

Belangrijke voorwaarden

Er zijn een paar belangrijke voorwaarden die aan het co-ouderschap gesteld worden om dit tot een succes te kunnen maken. Zo moet je als ouders zijnde met elkaar blijven overleggen en geen wrok of andere negatieve gevoelens naar elkaar uitdragen. Dit staat namelijk een goede communicatie in de weg. Je moet elkaar als ouder gaan beschouwen en niet als ex-partner.

Zorg er altijd voor dat jullie kinderen op de eerste plaats komen, maakt niet uit wat voor zaken er aan de gang zijn. Het is altijd belangrijk om het welzijn van jullie kinderen hoog in het vaandel te houden. Let op de signalen of ze het wel aan kunnen. Blijf ook overleggen naar de kinderen zelf toe, zodat je weet wat er bij hen speelt en wat zij fijn vinden.

Het kan ook zijn dat als jullie co-ouderschap toepassen voor een paar jaar, dat het jullie op een gegeven moment ontgroeid. Jullie pakken ook je eigen leven weer op, komen wellicht een nieuwe partner tegen en krijgen zelfs misschien nieuwe kinderen. Zolang je oog houdt op je eigen kinderen, vinden jullie hier vanzelf jullie weg in.

Financieel

Het is vaak verstandig om alle afspraken op papier te zetten, zo ook financieel. Bij co-ouderschap is er nog steeds sprake van alimentatie, alleen de draagkracht is anders. Ook moeten er duidelijke afspraken gemaakt worden welke ouder de heffingskortingen, subsidies, kinderbijslag en de tegemoetkoming voor de studiekosten ontvangt. Hierin kunnen jullie dan nog een verdeling maken wie hoeveel daarvan krijgt. Maak ook afspraken wie de activiteiten zoals sport of muziekles betaalt.