Snap
  • zwangerschapskilo's
  • afvallen
  • ontzwangeren

Zwangerschapskilo's: weg ermee!

Zwangerschapskilo's, ze zijn berucht. Tijdens de zwangerschap komen vrouwen gemiddeld 12 kilo aan. Na de bevalling ben je al snel een groot gedeelte van dat gewicht kwijt, maar de meeste vrouwen moeten er wel iets voor doen om hun laatste zwangerschapskilo's te verliezen. En na 9 maanden zwangerschap, de geboorte en vervolgens een pasgeboren baby, valt dat niet altijd mee.

Ben je net bevallen? Van harte gefeliciteerd met de geboorte van je kindje! Na de eerste roze wolk is het ook weer tijd om een beetje aan jezelf én je figuur te gaan denken. Er zijn maar weinig gelukvogels die meteen na de bevalling weer in hun oude kleding passen. De meeste vrouwen moeten er echt iets voor doen om hun zwangerschapskilo's te verliezen.

Gewicht na de bevalling

Gemiddeld komt een vrouw ongeveer 12 kilo aan tijdens haar zwangerschap, maar 20 kilo is zeker geen uitzondering. In dat geval blijft er na de bevalling al gauw een kilo of 5 zitten. Dit zijn overbodige zwangerschapskilo's en op een slappe buik zit bijna geen enkele verse moeder te wachten. Dus weg ermee!

Toch mag je na je bevalling niet meteen op een streng dieet gaan. Het is als kersverse moeder extra belangrijk om verantwoord met je lichaam om te gaan. Daarom geven we wat tips en richtlijnen om van je (laatste) zwangerschapskilo’s af te komen.

Zwangerschapskilo`s kwijtraken? Begin langzaam!

Zorg de eerste twee à drie maanden goed voor je lichaam, zonder een heel zwaar dieet te volgen. Maak je nu nog niet te druk over die zwangerschapskilo`s, je moet eerst nog ontzwangeren. Laat snacks waar je tijdens je zwangerschap dol op was wel staan en neem daarvoor in de plaats een salade, fruit of een volkorenboterham met gerookte kipfilet.

Daarnaast is het belangrijk om voldoende te drinken, zoals water en groene thee (weinig alcohol). En regelmatig te bewegen. Je zult zien dat je gewicht verliest.

Afvallen na je zwangerschap door borstvoeding

Door borstvoeding te geven raak je sneller die extra zwangerschapskilo's kwijt. Denk alleen niet dat borstvoeding een soort crashdieet is, want het afvallen zal heel geleidelijk gaan. Sowieso is veel afvallen in de borstvoedingsperiode uit den boze. Wanneer je meer dan 750 gram per week afvalt kan dit zelfs schadelijk zijn voor de borstvoeding. De melkproductie kan verminderen en daarnaast kunnen de afvalstoffen uit het vetweefsel in de bloedbaan en uiteindelijk ook in de moedermelk terecht komen.

Bij het geven van volledige borstvoeding verbruik je veel energie. Je hebt dan gemiddeld genomen tussen de 300 en 500 extra calorieën per dag nodig. Dit kan bijvoorbeeld een beker volle yoghurt met ontbijtgranen zijn of een paar goed belegde boterhammen.

Zwangerschapskilo's kwijtraken door bewegen

Beweging is hoe dan ook goed om van je overtollige zwangerschapskilo's af te komen. Het is echter niet de bedoeling om direct na de bevalling fanatiek te gaan sporten. Het bewegen na de bevalling moet rustig worden opgebouwd.

Neem je baby bijvoorbeeld mee naar buiten voor een lekkere wandeling. Als je weer voldoende fit bent, pak dan de trap in plaats van de lift en de fiets in plaats van de auto. Ook zwemmen is erg gezond, het geeft energie en pakt bovendien die vervelende zwangerschapskilo`s aan.

Zwangerschapskilo's eraf door sporten

Zonder complicaties mag je na een maand of 3 weer fanatiek gaan sporten. Aangezien zwangerschapskilo's met name op een paar specifieke zones zitten - zoals de buik en de heupen - is het belangrijk om juist deze probleemzones extra aan te pakken. Doe bijvoorbeeld buikspieroefeningen om je buikspieren weer stevig en sterk te maken. Verder train je op de loopband je heupen uitvoerig.

9 maanden op, 9 maanden af

Tenslotte is het verstandig om de belangrijkste regel om je zwangerschapskilo's kwijt te raken in acht te nemen: je bent 40 weken zwanger geweest, dus je mag er ook 40 weken over doen om je oude figuur weer terug te krijgen. Oftewel: 9 maanden op, 9 maanden af.

Heb jij veel moeite moeten doen om je zwangerschapskilo's kwijt te raken of juist helemaal niet? Reageer hier!

's avatar
10 jaar geleden

Bij de derde zwangerschap ben ik maar ongeveer 8 kilo aangekomen (dit was bij de vorige keren 12 en 14 kilo en waren ook lastiger om weg te werken). Dit kwam omdat ik zwangerschapssuiker had en een speciaal dieet moest volgen. Het minimale gewicht dat ik ben aangekomen was daar dan ook het enige voordeel van. Na een maand borstvoeding zat ik weer op mijn oude gewicht en weeg nu zelfs een kilo lichter... Maar wel een lubberbuik dus moet straks nog wel aan de bak..

's avatar
10 jaar geleden

Bij de eerste zwangerschap 30 kilo aangekomen en alles kwijt, nu bij de derde is het toch wat lastiger en loop ik na een jaar toch met een kilootje of drie vier teveel voor mn gevoel. Niet dat ik superdik ben maar sommige broeken pas ik nog steeds niet, pffff

Mayra's avatar
10 jaar geleden

Pff zwangerschapskilo's.. hou maar op.. Een jaar borstvoeding gegeven, en alleen maar bijgekomen, terwijl ik echt niet gek eet ofzo.. Maar ik ben het zat, dit kilo's moeten er nu toch echt af, vooral als ik van de zomer weer in bikini wil.. Wish me luck!

braamn's avatar
11 jaar geleden

Wat fijn dat je zo fanatiek bent en sporten zo leuk vindt!

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.