Snap

Moeder, partner, vriendin: gespleten persoonlijkheid?

Heb jij al een gespleten persoonlijkheid? Het zijn allemaal verschillende rollen en soms kan dat best moeilijk te combineren zijn.
Heb jij een gespleten persoonlijkheid?

Herken je dat? Of je even moeder wilt zijn en daarnaast een liefhebbende partner en ook nog een goede vriendin. En om het rijtje compleet te maken voor de werkende mama’s onder ons of je ook nog even een fijne collega wilt zijn. Of je dat allemaal ‘even’ wilt doen.

Het zijn allemaal verschillende rollen en soms kan dat best moeilijk te combineren zijn. Want hoe schakel je ‘even’ om van mama die net een poepluier verschoond heeft en een huilend kind getroost heeft, naar bedje gebracht en slaapliedjes heeft gezongen naar een sexy partner in bed? Of van een stressvolle morgen de kinderen naar de kinderopvang brengen om vervolgens stralend je collega’s en klanten tegemoet te zien? 


Je zou vast de eerste niet zijn die er op kantoor achter komt dat ze de sloffen van de opvang nog aan haar voeten heeft… En terwijl je vervolgens ’s avonds blij bent dat je schatten eindelijk naar bed zijn, vraagt die ene vriendin ook nog ‘even’ aandacht. Hoe combineer je dat allemaal en hoe schakel je van de ene rol over naar de andere? 

De kern 

Eerlijk gezegd heb ik de juiste methode ook nog niet gevonden. Ik denk echter dat de truc zit in het bij jezelf proberen te blijven en dát doe je weer door voldoende me-time in je leven in te plannen (zie het vorige artikel bijvoorbeeld). Ik denk dat het er om gaat dat je jezelf niet kwijt raakt in al die verschillende rollen.

Je bent namelijk geen gespleten persoonlijkheid die bestaat uit mama, partner, vriendin, collega en noem maar op. Waarschijnlijk kun je het rijtje eindeloos blijven aanvullen met rollen als zus, tante, dochter (van je eigen moeder, die wil natuurlijk ook aandacht), vrijwilligster, overblijfmoeder enz. De lijst is eindeloos. Maar de kern ben jij.

Jij blijft natuurlijk dezelfde persoon als die je altijd al was, alleen ben je nu ook moeder, partner, vriendin enz. Probeer echter te bedenken wie je in de kern bent. Hoe je ook alweer was toen je je partner leerde kennen, toen je die ene vriendin leerde kennen, en wat veranderde er precies toen je moeder werd?

Je kreeg het natuurlijk drukker en je leven veranderde compleet, maar jijzelf, wie ben jij? Ik zou moeder worden niet willen zien als een verandering van wie je bent, maar als een toevoeging van de persoon die je altijd al was. Het is alleen een hele heftige toevoeging, veel meer dan een relatie krijgen of een vriendschap sluiten.

Het moeder-zijn kan zoveel tijd en energie van je opslokken, dat je soms de neiging kunt hebben om jezelf te vergeten. Jezelf te verliezen zelfs. Zeker ouders van jonge kinderen, omdat die leeftijd zoveel energie van je vergt (gebroken nachten, poepluiers, voedingen enz.).

De tip van vandaag om al die verschillende rollen te combineren zou dan ook kunnen zijn: probeer bij jezelf te blijven. Sta er af en toe bij stil wie je zelf eigenlijk bent, wie je wilt zijn en hoe je op jouw eigen unieke manier invulling geeft aan al je verschillende rollen. 

Me time 

 Niet tevreden met wat je aantreft bij dat stilstaan? Bedenk dan wat je wel zou willen, wie je wel zou willen zijn, hoe je zou willen zijn. Dat kun je best veranderen namelijk! Wees niet bang om hulptroepen in te roepen, bespreek je zorgen en frustraties met je partner, met vriendinnen en zorg je dat hulp krijgt.

Een avondje extra oppas zodat je even tot jezelf kunt komen? Prima, vooral doen! De kinderen een weekendje bij oma zodat jij en je partner een paar nachten alleen hebben doet ook wonderen voor je leven als partner. Een vaste avond in de week om te sporten of bij te kletsen met een vriendin: doen! En lukt het niet eens in de week, begin dan eens met een keer per maand.

Je moet ergens beginnen. Je zult zien, als je jezelf weer hervonden hebt en in balans bent met je eigen kern, dan combineer je al die verschillende rollen ook een stuk makkelijker. Je blijft namelijk altijd jezelf, welke rol je ook aanneemt.

En dat schakelen tussen het verschonen van een poepluier en een sexy partner zijn….? Daar mag best even tijd tussen zitten hoor… Beginnen op de bank met een wijntje doet wonderen! 

10 jaar geleden

Mijn man en ik proberen een keer per maand tijd voor ons in te plannen.

10 jaar geleden

hihi zo had ik het vorige week met een vriendin erover hoe goed het is om af en toe eens even alleen op pad te gaan ... sinds de oudste is geboren heb ik dat (behalve voor mn werk) eigenlijk nooit meer gedaan .. oops ^^

10 jaar geleden

Dit is heel herkenbaar. Gisteren hadden mijn vriend en ik onze eerste "date night" sinds dat onze dochter is geboren. Ik was daar zo aan toe! Eindelijk heb ik me weer op kunnen tutten. Toen hebben we de afgelopen maanden geëvalueerd en als je dan te horen krijgt dat tie zo trots op je is hoe je het als nieuwe moeder allemaal klaarspeeld. Die waardering doet je toch wel heel goed!! Zolang je zo nu en dan een schouderklopje krijgt van je partner, dan zijn die verschillende rollen geen enkel probleem.

10 jaar geleden

Heel herkenbaar... voor 2013 is vaker een ME-TIME een voornemen...