Snap

Hoeveel uur slaap lever je in als je mama wordt?

Heerlijk, eindelijk na 9 maanden zwangerschap heb jij je kleine baby in je armen. Maar nu begint een totaal ander leven. Je kleintje heeft ’s nachts voedingen nodig, heeft last van darmpjes, volle luiers, raakt een speentje kwijt, wilt gewoon even mama of papa voelen of ruiken, doorkomende tandjes als ze wat ouder worden of ze kunnen ziek zijn. De nachten zullen vaak onderbroken worden. Maar hoeveel uur slaap lever je eigenlijk in als je mama wordt?

Recent onderzoek

Uit recent Brits onderzoek, uitgevoerd door matrasfabrikant Ergoflex, blijkt dat een baby in het eerste jaar ouders 44 dagen slaap kost. Dit onderzoek is gedaan onder 1800 mensen. Aangeraden wordt om 8 uur per nacht te slapen, dit heeft je lichaam vaak nodig om gezond te blijven functioneren. Echt uit het onderzoek blijkt dat ouders in het eerste jaar na de geboorte maar 5,1 uur nachtrust krijgt. Dit komt voornamelijk door huilende kindjes, nachtvoedingen of bezorgdheid.

Natuurlijk zijn er ook baby’s die al snel de nacht doorslapen en ook overdag lange dutjes doen. Maar daarnaast zijn er, helaas voor de ouders, ook baby’s die maandenlang, of soms zelfs tot kinderen 2 jaar zijn, slecht inslapen, vaak wakker worden, overdag geen of hele korte dutjes doen of veel te vroeg wakker worden. Die ouders komen aan nog minder slaap dan de gemiddelde uitkomst uit het onderzoek. Dit is voor jou als moeder niet fijn, maar ook niet voor je baby en jullie relatie kan onder druk komen te staan, wanneer je op je tandvlees loopt.

Tips om alsnog aan wat slaap te komen

Ondanks dat ouders vaak afspreken taken eerlijk te verdelen, komt het toch net iets vaker voor dat moeders er telkens voor de baby uit bed moeten. Is dit bij jou ook het geval? En ben je echt toe aan wat meer slaap? Maak dan concrete afspraken met je partner. Misschien is het een idee om de nacht in een andere kamer te slapen, waarbij de ouder het dichtstbij de kinderkamer de nachtdienst heeft, zodat de andere ouder een goede nacht kan maken. Ga vroeger naar bed. Pak, wanneer mogelijk, wat slaap wanneer je baby overdag een dutje doet. Je kindje kan misschien een nachtje uit logeren bij opa en oma waardoor jullie aan jullie slaap en rust toe kunnen komen. Of stuur je partner uit wandelen met de kleine, zodat jij even kunt bijtanken.

Hoe slapen jij en je kindje? En hoe tank jij bij als je slaaptekort hebt? Deel je ervaringen hieronder.

8 jaar geleden

Het is heel erg, maar ik heb 2 goed slapende kindjes, al vanaf het begin af aan. Het enige probleem is, ik ben vaak voor hun wakker. Waarom weet ik niet, maar het is wel heel jammer. Omdat ik wel merk dat ik voor mijn idee wel wat meer slaap zou kunnen gebruiken. Maar daarnaast, ik slaap echt nog heel goed tegenover andere ouders. En ik hou me altijd vast aan het; ooit kan ik weer heel veel bij slapen;)

8 jaar geleden

Na mijn bevalling kwam ik niet aan slaap toe, ze huilde de hele nacht. Moest op mijn borst slapen en legde dr daarna in dr bedje. ze sliep voor een uurtje, Ik sliep als mijn vriend naar zn werk ging rond 09:00 ,en een dutje in de middag. we kwamen erachter dat ze een hongerige baby was dus speciale voeding en voila 4 uurtjes rust. Nu is ze 2 en komt eruit als we een drukke dag hebben gehad of door gelekt. Ik kan het alleen inhalen als ze in de middag slaapt of ik oppas heb.

Heel herkenbaar! Zoveel slaaptekort hebben is vreselijk. Op je werk heb je moeite je ogen open te houden, je relatie met je partner is niet al te best wanneer beiden een kort lontje hebben, laat staan zin en energie hebben in sociale contacten. Dat is een opgave! Het genieten is dan ook erg lastig. Wij zijn nu bijna een jaar verder en de kleine man slaapt nu eindelijk van half 8 tot half 6/6 uur. Eindelijk is het niet meer nodig om om 9 uur in bed te liggen. Een uurtje later is nu ook prima te doen. Het is nog steeds wel vroeg, maar het doorslapen is zo fijn!

9 jaar geleden

Wij hebben gelukkig geen nachtbrakerij :) de oudste sliep met 6 weekjes van 22.30 tot een uur of 8 en de jongste slaapt van 19.00 tot een uur of 2 en na de voeding dan nog tot 8 uur :) wij worden onwijs verwend door onze meiden :)