Snap

Eerste hulp bij brandwonden

Vraag het gratis hulpboekje aan!

Je kindje kunnen beschermen tegen alle gevaren, hoe fijn zou dat zijn? Helaas is dit in realiteit niet altijd mogelijk, daarom is het belangrijk om te weten wat je moet doen als er wél iets gebeurt. De Brandwonden Stichting heeft een gratis hulpboekje met informatie over wat je moet doen als jouw kindje zich ergens aan verbrandt, ideaal om in huis te hebben voor het geval dat. Vraag het boekje hier gratis aan! 

Jouw kleintjes zijn razendsnel en voor je het weet stoten of branden zij zich ergens aan; een ongeluk zit immers in een klein hoekje... Herkenbaar? Jaarlijks belanden honderden kinderen in het ziekenhuis met ernstige brandwonden. Vaak veroorzaakt door een kopje hete thee, een omvallende waterkoker of te heet badwater. Twee van onze mama's vertellen het verhaal van hun kindjes die te maken hebben gehad met brandwonden en wat zij toen hebben gedaan. 

Natasja (mama.natasja): je bent als ouder niet altijd alert

"Roy is een erg ondernemend kindje, wil alles ontdekken, zijn moeder vindt het daarom fijn wanneer Roy bij haar in de keuken speelt, zo kan ze hem in de gaten houden. Hij speelt met keukenspulletjes op de grond. Moeder heeft de oven even opengezet zodat ze de ovenplaat zo erin kan doen als die is afgewassen, de oven is toch allang weer afgekoeld, dus dit kan geen kwaad. Het was een oven en gasfornuis in één, onderin de oven en bovenop het gasfornuis.

Roy is alweer klaar met spelen en gaat verder op ontdekking. Die oven is heel erg interessant, hij is benieuwd wat daarbinnen is. Hij klimt op het deurtje van de oven om in de oven te kunnen kijken. Door het gewicht van Roy op het ovendeurtje valt de hete pan soep naar beneden, over het ruggetje van Roy.

Roy is 1,5 jaar oud en verbrandt zijn ruggetje door een pan hete kippensoep. Een week heeft Roy in het ziekenhuis gelegen, zijn brandwond moest regelmatig schoon worden gemaakt en dit deed pijn en de zalf was heel erg koud..."

Maxine (maxinerouwendal): pas goed op je kleintjes

"Ken je die verhalen, waarvan je zegt dat het jou nooit zou gebeuren, omdat je heel goed oplet? Dit is zo'n verhaal, van ouders die zelf heel goed opletten, maar toch in een nare situatie terechtkwamen. Die ouders zijn wij. Komt 'ie: 

We voetbalden met Juul en liepen langs de zee met Vic, die het water mega interessant vond. Wat hij ook graag deed, was spelen in het zand en al helemáál daar waar die grote kruiwagen stond. Vic was ruim anderhalf en wilde op ontdekking. We hielden hem goed in de gaten, want hij stopte nog van alles in zijn mond en kon zo de zee in rennen. Ogen overal dus! Vic wilde wel eens kijken wat er in de kruiwagen zat. Mega interessant natuurlijk. Hij pakte de rand van de kruiwagen vast om zich op te trekken.

Hij pakte 'm vast en het enige wat we hoorden, was een oorverdovend gegil. 'Was dat Vic?!' Het was Vic. Hij gilde het uit en begon daarna heel hard te huilen. We snapten er helemaal niets van. Zat er iets scherps aan die kruiwagen? Mark voelde eraan en trok meteen zijn hand weg, want het ding was bloedheet! Eindstand: Vic had een fikse tweedegraads verbranding en veel pijn. Er is zelfs sprake geweest van een eventuele huidtransplantatie, mocht de huid uiteindelijk niet goed meegroeien." 

Speciaal voor ouders heeft De Brandwonden Stichting het eerste hulp bij brandwondenboekje ontwikkeld. Via deze link kun je het boekje gratis aanvragen en krijg je meldingen via de e-mail met handige informatie.

2 jaar geleden

Check, aangevraagd!