Snap

Alles over een postnatale depressie

Wat houdt een postnatale depressie precies in en wat kun je doen?

Een postnatale depressie is een vorm van depressie die voorkomt bij vrouwen die pas bevallen zijn. Hoewel men vaak verwacht dat je na de geboorte van je kindje op een roze wolk zit, is dit lang niet altijd zo. Rond de 10% van de pas bevallen vrouwen krijgt een postpartum depressie. Zij voelen zich wekenlang niet blij, maar somber en kunnen niet genieten. 

Kraamtranen

De meeste pas bevallen vrouwen krijgen wel te maken met kraamtranen. Deze beginnen vaak tussen de derde en zesde dag na de bevalling. De oorzaak van deze kraamtranen kan zowel hormonaal als psychisch zijn. 

Kraamtranen kunnen enkele uren aanhouden, maar soms houden ze enkele dagen of een paar weken aan. Kraamtranen zijn onschuldig en gaan meestal vanzelf weer over. 

Wanneer dit niet het geval is en je je juist slechter in plaats van beter gaat voelen, is het verstandig om met iemand te praten over hoe je je voelt, zo kun je wellicht een postpartum depressie voorkomen.

Wat is een postnatale depressie?

Een postnatale depressie betekent letterlijk: depressie na de bevalling. De klachten en het ontstaan verschillen niet van een normale depressie. Je kunt vanwege verschillende redenen depressieve gevoelens krijgen, ondanks dat je van je baby houdt. 

Symptomen postnatale depressie

Een postnatale depressie wordt ook wel een postpartum depressie genoemd. Dit kan zich in zowel psychische als lichamelijke klachten uiten. Veelvoorkomende symptomen zijn somberheid, onzekerheid, angst, je heel erg ongelukkig voelen, concentratieverlies, hyperventilatie, hoofdpijn, pijnlijke spieren en gewrichten en slapeloosheid.

Een postpartum depressie komt voor in verschillende vormen. De ene vrouw heeft er veel meer last van dan de andere vrouw. Je hoeft ook niet alle symptomen te hebben die hierboven genoemd staan. Er zijn nog veel meer andere symptomen die op een postpartum depressie kunnen wijzen. Dit is per vrouw verschillend.

Oorzaken postnatale depressie

Er zijn verschillende oorzaken voor het krijgen van een postpartum depressie. Wanneer er depressie in de familie voorkomt, hebben vrouwen een grotere kans op het krijgen van een postpartum depressie. Lichamelijke en emotionele uitputting, bijvoorbeeld door de slapeloze nachten na de komst van je baby, kunnen een postpartum depressie ook in de hand werken. 

Andere oorzaken kunnen zijn hormoonschommelingen of een niet goed werkende schildklier. Er kunnen ook psychische oorzaken zijn, wanneer een vrouw bijvoorbeeld hele hoge verwachtingen van zichzelf als moeder heeft, maar vervolgens vindt dat zij niet aan deze verwachtingen voldoet, kan dit ook leiden tot een postpartum depressie.

Praat erover!

Wanneer je een postpartum depressie hebt, heb je vaak het gevoel dat niemand je begrijpt omdat je je helemaal niet zo ‘hoort’ te voelen. Daarom laat je aan niemand merken hoe je je voelt. Hierdoor zal de postpartum depressie niet overgaan. 

Het is erg belangrijk om juist wel aan anderen te vertellen hoe je je voelt en wat er door je heen gaat! Praat erover met je partner, je moeder of een goede vriendin

Is er niemand in je omgeving met wie je erover kunt of wilt praten, ga dan naar je huisarts. Hij kan je hierbij helpen en indien nodig doorsturen voor professionele hulp. Alleen door erover te praten en hulp te zoeken kun je van je postpartum depressie afkomen.

Praten over je mentale gezondheid tijdens én na je zwangerschap kan niet alleen jezelf, maar ook andere (aanstaande) moeders helpen. Onderstaande TedX Talk is een voorbeeld van waarom we het taboe van postpartum depressie moeten doorbreken.