Zwanger: zal ik minder werken?
Kun je je baan tijdens je zwangerschap gewoon blijven uitvoeren zoals je altijd gewend was, of is het verstandig om wellicht minder te gaan werken?
Rechten en plichten bij minder werken
Als je je vanaf het begin van de zwangerschap fit voelt en geen last heb van lichamelijke ongemakken, ben je geneigd om je werk gewoon te vervolgen als daarvoor, maar wat als je alleen maar kunt slapen en je steeds boven de toiletpot hangt omdat je zo misselijk bent? Daarnaast kunnen er gedurende de zwangerschap nog meer lichamelijke ongemakken optreden, te denken valt bijvoorbeeld aan bekkeninstabiliteit. Voordat je zelf stappen gaat ondernemen om misschien minder te gaan werken is het wellicht goed om te weten wat voor rechten en plichten je hebt op je werk tijdens je zwangerschap. Deze gelden zelfs tot 6 maanden na de geboorte van je kindje.
- Tijdens je werktijd heb je recht op extra rustmomenten, maximaal 1/8 deel van je werktijd
- Je hebt recht op een afgesloten ruimte waar je kan rusten, met daarin een bed of een bank
- Je kan niet worden verplicht tot overwerken en/of nachtdiensten
- Zwangerschapsonderzoeken mogen binnen werktijd gepland worden, mits niet anders te plannen valt.
Om aanspraak te maken op deze rechten en plichten is het wel van belang dat je zo snel mogelijk aan je werkgever meldt dat je zwanger bent, alleen dan heb je recht op wettelijke bescherming. Tevens kan je dan met je werkgever in overleg gaan over hoe je je werkzaamheden toch zo goed mogelijk kan uitvoeren. Bij dit alles is het zeer belangrijk dat je naar je eigen lichaam luistert en dat je je eigen gezondheid en de gezondheid van je kindje vooropstelt. Alleen jij weet hoe je je voelt, neem dat gevoel serieus.
Vervangende werkzaamheden
Kan je je werk niet meer uitvoeren, omdat dit risico's met zich meebrengt voor de zwangerschap en je kindje, dan is je werkgever verplicht om je werkzaamheden aan te bieden die wel uitvoerbaar zijn. Als er geen vervangend werk beschikbaar is, dan kan je zelfs vrijgesteld worden van werken. In dat geval heb je een bevestiging nodig van de bedrijfsarts. Met deze bevestiging heb je dan recht op een ziektewetuitkering.
Risico's tijdens het werken wanneer je zwanger bent
Tijdens je zwangerschap moeten bukken, hurken en knielen zoveel mogelijk worden voorkomen. Probeer zo min mogelijk te tillen, zeker niet zwaarder dan 10 kg. Teveel staan gedurende de dag moet ook worden voorkomen, zeker in het derde trimester
Vanaf week 20 van de zwangerschap:
- Gewichten boven de 5 kg zo min mogelijk tillen, zeker niet meer dan 10 keer per dag
Vanaf week 30 van de zwangerschap:
- Gewichten boven de 5 kg zo min mogelijk tillen, zeker niet meer dan 5 keer per dag
- Niet meer dan 1 keer per uur bukken, hurken en knielen
Werken tijdens je zwangerschap? Volg je gevoel!
Luister goed naar je eigen lichaam en grijp in wanneer jij denkt dat het nodig is. Zowel lichamelijke als geestelijke stress is niet goed voor je ongeboren kindje. Er is tijdens je zwangerschap veel mogelijk. Probeer er in overleg met je werkgever voor te zorgen dat de werkdruk en werkstress zo laag mogelijk wordt gehouden en neem voldoende rust op de momenten dat dit nodig is.
Hoe ging het werken tijdens je zwangerschap?