Snap
  • moeder
  • werken
  • stoppen

Kan ik het mij financieel veroorloven om te stoppen met werken?

Wat nou als ik thuis blijf om voor de kinderen te zorgen? Kan ik het mij financieel veroorloven om te stoppen met werken? Is deze vraag je weleens te binnen geschoten, toen je na een lange dag werken thuiskwam en merkte dat je kind je niet meer los wilde laten omdat het je zo had gemist? Waarschijnlijk vraagt elke werkende mama zich dit wel eens af. Of heb je je dit afgevraagd toen je besloot je baan op te zeggen.

Beide ouders werken tegenwoordig

In de huidige samenleving is het gebruikelijk dat zowel mannen als vrouwen een baan en dus inkomen hebben. Waar het vroeger niet meer dan normaal was dat alleen de vader werkte en er zelfs van moeders werd verwacht dat ze thuis bleven om voor de kinderen te zorgen, is deze houding tegenwoordig ook op de werkvloer zelden meer aanwezig. In sommige gevallen zijn de rollen zelfs omgedraaid. Mama maakt carrière, werkt (meer dan) fulltime en papa is thuis.

Maar wat nou als je juist wel graag thuis wilt blijven om voor de kinderen te zorgen? En je daarvoor je baan en dus inkomen moet opzeggen? Niet iedere vrouw is in de luxe positie dat ze zomaar kan stoppen met werken om voor de kinderen kunnen zorgen, omdat haar partner genoeg verdient.

Gezin met een inkomen minder

Hoe bepaal je of jullie het financieel trekken zonder jouw baan? Start met het maken van een overzicht van jullie inkomsten en uitgaven. Eerst van jullie individueel en dan gezamenlijk. Er zijn op internet een aantal programma’s die je kunnen helpen om dit overzicht te maken. Het is niet alleen handig om te hebben zodat je kunt bepalen of je kunt stoppen met werken, het geeft ook een duidelijk beeld van jullie inkomsten- en uitgavenpatroon.

Wanneer je beiden ruim geld overhoudt, bereken dan wat er gebeurt als jouw inkomen wegvalt. Zet je normale uitgavenpatroon op een rijtje; de vaste lasten per maand, boodschappen en alles wat jullie als gezin nodig hebben om te functioneren zoals je wilt. Houdt vervolgens rekening met onverwachte uitgaven, zoals een lekkend dak, een niet voorziene reparatie aan de auto of een kapotte wasmachine.

Vergeet niet de jaarlijkse uitgaven mee te nemen in je berekeningen. Denk aan waterschapsbelasting, gemeenteheffingen en de jaarnota van de energiemaatschappij. Als je hier een maandelijks plaatje van wilt maken, tel deze kosten dan op en deel ze door twaalf. Zet ze in het overzicht onder de noemer ‘jaarlijkse belastingen of uitgaven’.

Houd rekening met een pensioengat. Wellicht wil je hier een apart potje voor creëren.

Besparen op uitgaven van je gezin

Als je ervoor kiest niet meer te werken, zullen je uitgaven veranderen. Je zult aan de ene kant besparen, maar je hebt ook nieuwe kosten.

Doordat je minder of geen kinderopvang meer gebruikt, zul je op deze post besparen. Hieraan hou je gemiddeld €6,50 per uur over, afhankelijk van wat voor opvang je hebt. Je hebt geen reiskosten naar je werk meer. En als je kindje ziek is, hoef je geen opvang te regelen.

Maar er is ook een toename aan uitgaven als je stopt met werken. Je verbruikt meer gas, water en licht. Omdat je kleintje thuis is, gebruik je meer luiers en etenswaar. Het zijn kleine dingen, maar neem deze mee je in je afweging en berekening.

Het besluit wel/niet stoppen met werken

Wat als je het financieel redt met de dagelijkse en maandelijkse lasten, maar niks overhoudt voor onverwachte uitgaven? Kun je het je dan veroorloven om te stoppen met werken? Wees je bewust van de financiële ongemakken die hierdoor kunnen ontstaan. En maak samen met je partner de afweging of je het risico aandurft en wilt nemen door je baan op te zeggen.

Heb je alles goed berekend en zijn jullie beiden van mening dat jullie het je kunnen veroorloven dat je stopt met werken, dan komt het punt van besluiten. Ga je van deze luxe gebruik maken of niet?

Mocht het financieel niet haalbaar zijn om volledig te stoppen met werken, bereken dan eens de mogelijkheid om minder te gaan werken.

nahsuusje's avatar
11 jaar geleden

Denk er ook aan dat je kindertoeslag kan krijgen

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Mamaplaats Advies?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.