Snap

Hoe kom je als thuisblijfmoeder weer op de arbeidsmarkt?

Je kinderen zijn groter geworden en je wilt graag weer aan de slag, maar hoe kom je als thuisblijfmoeder weer op de arbeidsmarkt?
Je hebt als thuisblijfmoeder een aantal jaar met veel plezier voor je kinderen gezorgd. Je kinderen zijn groter geworden en je wilt graag weer aan de slag, maar hoe kom je als thuisblijfmoeder weer op de arbeidsmarkt? Sommige moeders willen graag weer het werk van vroeger oppakken en andere moeders willen liever iets anders gaan doen. Het kan natuurlijk ook zijn dat je al een tijdje in de WW zit of in de bijstand en dat je vanuit je WW of vanuit de bijstand op zoek bent naar een nieuwe baan.

Als je je oude functie wilt gaan oppakken dan kun je eventueel een opfriscursus volgen zodat je op de hoogte bent van de veranderingen binnen je vakgebied en de huidige arbeidsmarkt.. Je kunt  kiezen voor een thuisstudie of je kunt een cursus bij een instituut volgen. Ook als je op een andere functie wilt gaan reageren dan voorheen kun je een cursus of een studie gaan volgen om je te gaan omscholen.

Vrijwilligerswerk

Mocht je al langere tijd uit de 'arbeidsmarkt' zijn, dan kun je er ook voor kiezen om eerst vrijwilligerswerk te gaan doen om extra werkervaring op te doen. Je hebt dan geen gat meer in je cv en je kunt vanuit je vrijwilligerswerk op zoek gaan naar een leuk betaalde baan. Of je vrijwilligerswerk kan naar verloop van tijd omgezet worden naar een betaalde baan.

Stage en proefplaatsing

Bij sommige organisaties kun je stage gaan lopen om te kijken of de functie je bevalt. Je kunt ook kiezen voor een proefplaatsing als je een uitkering krijgt. Dit betekent dat je een paar maanden op proef werkt en als het bevalt dat je wordt aangenomen. Meer informatie over proefplaatsing kun je hier nalezen. 

Subsidiemogelijkheden voor jongeren en 45 jaar en ouder

Bedrijven en instellingen uit de regio Eindhoven die een werkzoekende van 27 jaar en jonger en 45 jaar en ouder in dienst willen nemen, kunnen in aanmerking komen voor een subsidie.

Een jongere tot 27 jaar krijgt een werkcheque. De werkgever krijgt een subsidie als een jongere tot 27 jaar een (half)jaarcontract krijgt en als de jongere minimaal 20 uur per week gaat werken. Er mag ook een leerwerktraject worden afgesloten met jongeren tot 27 jaar. De regeling loopt tot 1 januari 2014. Hier staat aangegeven dat er nog voor vijf mensen ruimte is. De gemeenten Helmond en Eindhoven hebben een extra budget beschikbaar gesteld voor jongeren die in aanmerking kunnen komen voor een werkcheque.

Ben je 45 jaar en ouder en heb je een ww -uitkering?

De regeling voor moeders van 45 jaar en ouder is geldig tot 1 januari 2014. De werkgever krijgt een subsidie als je een (half)jaarcontract krijgt en als je minimaal 20 uur per week gaat werken. Tevens is er een scholingsbedrag voor deze regeling. Het bedrag bedraagt EUR 2500,00. 

Ben je tussen de 27 jaar en 45 jaar en heb je een bijstandsuitkering?

Als een werkgever een werkzoekende aanneemt die een bijstandsuitkering ontvangt krijgt eenmalig een subsidie en het bedrag bedraagt EUR 1500,00. Voor scholing krijgt de werkgever geen subsidie. De regeling loopt tot 1 januari 2014.

Meer informatie over de subsidiemogelijkheden kun je hier nalezen.