Snap
  • Kraamzorg
  • kraamhulp
  • tekort

Crisis in de kraamzorg: tekort aan nieuwkomers

Tevens is er ook een hoog ziekteverzuim onder huidige werknemers.

Met het groeiende aantal taken dat op hun schouders rust, is het ziekteverzuim onder kraamverzorgenden enorm gestegen. Het is zelfs zo ernstig dat sommige kraamorganisaties het hoofd niet meer boven water kunnen houden. Kassa heeft onthuld dat het tekort aan kraamverzorgenden zo groot is dat aanstaande ouders mogelijk binnenkort helemaal zonder hulp kunnen komen te zitten. 

Dit dreigende gebrek aan kraamverzorgenden laat aanstaande ouders soms radeloos achter, op zoek naar cruciale ondersteuning in een van de belangrijkste periodes van hun leven.

Een zorgwekkende trend

De krapte in de kraamzorg sector wordt steeds nijpender. Een voorbeeld hiervan is een Drentse kraamorganisatie die, overweldigd door personeelstekorten, genoodzaakt is om per 1 mei te sluiten. Hierdoor staan meer dan honderd gezinnen, die al waren ingeschreven, plotseling zonder kraamzorg. Onder hen is Michelle Spijkerman, 30 weken zwanger, die al vroeg in haar zwangerschap alles geregeld dacht te hebben. De plotselinge sluiting was een harde klap, en nu, met alle kraamorganisaties in haar regio vol, lijkt doorverwijzing naar haar zorgverzekering ook geen oplossing te bieden. Een vicieuze cirkel van doorverwijzingen volgt, zonder dat er een oplossing in zicht is.

Typisch Nederlands

Kraamzorg is typisch Nederlands. Alleen hier bevallen vrouwen thuis of verlaten ze na de bevalling zo snel mogelijk het ziekenhuis. Daar staat een kraamverzorgende klaar om hen bij te staan. De rol van deze kraamverzorgende is in de loop der jaren steeds prominenter geworden. Niet alleen bieden ze zorg aan de moeder en haar kind in de eerste week na de bevalling, maar ze houden ook medische controles om te verzekeren dat alles goed verloopt. De kraamverzorgende fungeert als de ogen en oren van de verloskundige.

Buitengewoon veeleisend

De vele verantwoordelijkheden maken het beroep van kraamverzorgende buitengewoon veeleisend. Het vinden van enthousiaste nieuwe mensen voor het vak is een uitdaging. Het werk is onregelmatig en wordt minder goed beloond dan andere zorgberoepen. “De meeste mensen willen niet in het weekend of op feestdagen werken,” deelt Christa van Geijn, een kraamverzorgende met 46 jaar ervaring aan Kassa.

Hierdoor vergrijst het personeelsbestand in de kraamzorg. Het wordt steeds lastiger om de vereiste 48 uur kraamzorg te bieden, waar gezinnen recht op hebben. Tijdens drukke periodes ontvangen gezinnen soms slechts drie uur kraamzorg per dag, aangezien op deze manier twee gezinnen per dag kunnen worden verzorgd.

Van cruciaal belang

Réne Benneker, bestuurder van Kraamzorg Zuid-Gelderland, uit grote bezorgdheid: “Het verdwijnen van kraamzorg mag niet gebeuren. Dit zou ons hele ziekenhuissysteem ontwrichten. Ziekenhuizen hebben simpelweg niet de capaciteit om dit op te vangen. Het is van cruciaal belang dat kraamzorg beschikbaar blijft voor elke vrouw in Nederland,” vertelt hij aan Kassa.

Lees ook: 
De mogelijkheden na het overlijden van je baby