Snap
  • white noise
  • slapen
  • Kind

White noise voor je baby: zo werkt het

Een hulpmiddel om je baby beter te laten slapen

Heeft jouw kleintje ook moeite met in slaap vallen en lijkt hij bij het minste geluidje weer klaarwakker te zijn? Er zijn ouders die bijna bij zweert zweren bij het gebruik van white noise voor hun baby's. Maar wat is witte ruis eigenlijk en hoe helpt het? Lees snel verder!

White noise, ofwel witte ruis, is een eentonig, constant suizend geluid. Op het eerste gehoor lijkt het misschien naar niets bijzonders te klinken, maar dat komt doordat het geluid eigenlijk uit een mix van allerlei tonen bestaat: hoog, laag, en alle andere 'kleuren' van geluid die je maar kunt bedenken. Voor je hersenen is het een uitdaging om al die verschillende tonen te verwerken, waardoor ze het uiteindelijk interpreteren als een simpel, eentonig geluid. Een beetje vergelijkbaar met een oude zwart-wit-televisie die alleen sneeuwbeeld laat zien, of het constante gebrom van een stofzuiger in een andere kamer.

White noise als goed hulpmiddel

Waarom kan white noise zo'n wondermiddel zijn voor baby's? Nou, stel je eens voor: je kleintje ligt daar alleen in zijn kamertje, omringd door complete stilte. Voor een baby die nog zo afhankelijk is van zijn ouders, kan dat behoorlijk ongemakkelijk zijn. Hij verlangt constant naar de geruststellende aanwezigheid van mama of papa. Het idee van in zijn eentje zijn kan zijn stresssysteem activeren, waardoor hij moeilijk in slaap valt of onrustig slaapt. Maar dan komt white noise om de hoek kijken! Het constante gerommel op de achtergrond geeft hem het gevoel dat jij nog steeds dichtbij bent, waardoor hij zich veilig genoeg voelt om heerlijk weg te doezelen. Een white noise apparaat zorgt ervoor dat dit kalmerende geluid altijd aanwezig is, zelfs als jij even naar een andere kamer moet of wanneer je baby zijn eigen slaapomgeving moet leren kennen, bijvoorbeeld omdat er een drukke peuter in huis rondrent.

Daarnaast zijn er nog een aantal andere redenen waarom white noise een uitkomst is voor een goede nachtrust bij je baby:

  • Het geluid is herkenbaar: White noise herinnert je baby aan de geluiden die hij hoorde toen hij nog in je buik zat, waardoor het hem geruststelt.
  • White noise dempt andere geluiden: Het constante monotone geluid van white noise zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden minder hard lijken, waardoor je baby minder snel wakker schrikt en jij niet op je tenen hoeft te lopen.
  • White noise kan onderdeel worden van het slaapritueel: Door white noise elke keer als onderdeel van het slaapritueel te gebruiken, associeert je baby het geluid met slapen en weet hij dat het bedtijd is wanneer hij het hoort.

Op- en afbouwen van witte ruis

Het zou natuurlijk ideaal zijn als je kleintje zonder een white noise-apparaat kan dutten, want dat scheelt niet alleen in kosten, maar het voorkomt ook dat je baby eraan verslaafd raakt. Echter, wanneer je baby moeite heeft met inslapen en flink huilt, kan het gebruik van witte ruis misschien wel een uitkomst bieden. Neem de tijd om de witte ruis langzaam op te bouwen, zodat je baby rustig kan wennen aan het geluid. Op die manier kun je ook beter observeren hoe je kleintje erop reageert en of het daadwerkelijk effect heeft. En wanneer het moment daar is, kun je het gebruik van de witte ruis ook weer geleidelijk afbouwen. Zo kun je het opbouwen én later weer afbouwen:

  • Laten we het white noise-apparaat introduceren. Begin rustig met de witte ruis en zet het geluid zachtjes aan wanneer je kleintje wakker is. Observeer hoe je baby hierop reageert.
  • Start met een laag volume, vooral als je baby nog geen 6 weken oud is. Als dat nodig is, kun je het volume dagelijks iets verhogen en zo geleidelijk opbouwen tot 50 tot 60 decibel, wat vergelijkbaar is met het geluid van een auto die voorbij rijdt.
  • Plaats het apparaat op een afstand van 1,5 tot 3 meter van het wiegje van je baby, zodat hij er niet bij kan en het geluid niet te hard in zijn oortjes klinkt. Pas het volume eventueel aan op basis van de afstand, zodat hij het nog steeds kan horen.
  • Wil je je kleintje weer laten wennen aan slapen zonder white noise? Bouw het dan geleidelijk af door elke dag het volume iets te verlagen, totdat het geluid niet meer hoorbaar is. Over het algemeen kun je beginnen met het afbouwen van white noise rond de tijd dat je baby 1 jaar oud is.

Tips bij gebruik white noise

Ben je van plan white noise te gebruiken om je baby te helpen beter te slapen? Hier zijn een paar tips om in gedachten te houden wanneer je het wilt uitproberen:

  • Dim het licht van het white noise-apparaat: Zorg ervoor dat eventuele verlichting op het apparaat uitgeschakeld is, en laat je baby slapen bij het vertrouwde licht waar hij aan gewend is. Te veel veranderingen in zowel licht als geluid kunnen onrust veroorzaken.

  • Begin met witte ruis: Als je de keuze hebt tussen witte ruis, roze ruis en bruine ruis, begin dan altijd met wit. Later, wanneer je baby ouder is dan 6 maanden, kun je overwegen om andere varianten uit te proberen.

  • Start met een zacht volume: Begin met een laag volume. Pas het volume niet aan terwijl je baby slaapt, omdat dit hem kan laten schrikken.

  • Geef het tijd: Het kan zijn dat je baby niet meteen positief reageert op het geluid en eraan moet wennen. Geef het een paar dagen de kans en observeer hoe je baby op white noise reageert.

  • Gebruik het alleen voor het slapengaan: Zet het white noise-apparaat alleen aan wanneer je baby gaat slapen. Gebruik het geluid niet om hem te kalmeren als hij wakker is.

  • Let op afleiding: Als je een white noise-app op je telefoon of tablet gebruikt, zorg er dan voor dat deze geen licht uitstraalt en dat er geen geluiden zijn van inkomende oproepen of berichtmeldingen.

3x leukste white noise apparaten

Help je baby lekker te dromen op een natuurlijke, maar effectieve manier met deze drie white noise apparaten:

1. Numsy Original 3 

Snap

Jouw voordelen:
✓ Wetenschappelijk bewezen effectief.
✓ Nieuw: keuze uit 21 geluiden, inclusief white noise en hartslag geluiden.
✓ Draadloos te gebruiken en daarom zeer handig voor onderweg!
✓ Nieuw: Bevat rustgevend rood-oranje ademend licht.
✓ Geleverd met handig ophangkoord.
✓ Timer met 15/30/60 minuten of continu (nieuw: 14 uur aan een stuk) afspelen.
✓ Ook effectief voor oudere kinderen en volwassenen met slaapproblemen!

Prijs: 24,95,-

2. Numsy's touch

Snap

Jouw voordelen:
✓ Keuze uit maar liefst 31 natuurlijke geluiden, inclusief white noise,
yoga, alpha.
✓ Meest luxe en verfijnd van alle white noise apparaten.
✓ Draadloos te gebruiken dankzij krachtige batterij.
✓ Bevat rustgevend ademend licht in 7 verschillende kleuren.
✓ Luxe uitstraling met fijne touch knoppen
✓ 6 Timers met continu afspelen tot 14 uur!
✓ Ook effectief voor oudere kinderen en volwassenen met
slaapproblemen!
✓ 20 Geluidsniveaus en 3 dimbaarheidniveaus
✓ Bevat baarmoedergeluiden en kloppend hart wat voor baby’s zeer
kalmerend is.

Prijs: 39,95,-

3. Numsy Move

Snap

Jouw voordelen:
✓ Wetenschappelijk bewezen effectief.
✓ Nieuw: keuze uit 40 geluiden, inclusief white noise, baarmoeder en hartslag geluiden.
✓ Draadloos te gebruiken en daarom zeer handig voor onderweg!
✓ Nieuw: Bevat rustgevend rood-oranje ademend licht en 6 andere kleuren
✓ Geleverd met handig ophangkoord.
✓ Timer met 30/60/90/120 minuten of continu (nieuw: 14 uur aan een stuk) afspelen.
✓ Ook effectief voor oudere kinderen en volwassenen met slaapproblemen!

Prijs: 44,-

Lees ook: 
Een overlevingsgevoel dat ik nog zo goed herken