Snap
  • sinterklaas
  • parenting
  • #boosheid
  • temperamentvollekinderen
  • #kinderenbeterbegrijpen #temperamentvolkind #strongwilled #boos #jekindalsspiegel

Intocht van Sinterklaas, leuk of stressvol?

De minder leuke kanten van Sinterklaas bij een temperamentvol kind.

Dit weekend is het zover: Sinterklaas komt aan in Nederland! Deze week is de voorpret, of misschien vooral de spanningsopbouw al begonnen, maar morgen is het écht zover.

Misschien kijken jullie samen naar de intocht op tv, of ga je direct naar een intocht in je dorp of stad, om de sint in levende lijve te zien. Eén ding staat vast, deze leuke, magische maar ook spannende periode is dan echt begonnen.

Naast plezier heeft deze tijd van het jaar ook minder leuke kanten. Als je een temperamentvol kind hebt, kan al die spanning en onvoorspelbaarheid ook een aantal nare ‘bijwerkingen’ hebben. Je kind luistert misschien (nog) minder goed dan normaal, of heeft nu bij bijna álles een kort lontje.

Wat ik bij mijzelf merkte, in de tijd dat mijn kinderen nog geloofden, was dat dít het voor mij soms stressvol maakte i.p.v. de leuke tijd die ik graag wilde dat het was.

Natuurlijk, al het werk wat je eraan hebt in de voorbereidingen en regeldingen is ook gedoe, maar dat vond ik ook wel heel leuk en nu mis ik dat zelfs wel. Bijvoorbeeld dat ik dan voor een prikkie een mooi cadeau wist te scoren, of mijn man en ik dan, zodra de kinderen sliepen, de zolder op schuifelden voor een inpak-sessie.

Wat ik niet mis, was de soms overmatige spanning bij met name onze jongste. Als het emmertje dan overliep, kwam dit eruit in de vorm van schreeuwtirades en huilbuien. In de tijd dat ik mij nog niet bewust was van zijn temperamentvolle kant, vond ik dit dubbel lastig. Allereerst natuurlijk vervelend voor hem en ik voelde mij dan ook wel machteloos en op eieren lopen soms. Maar ik baalde ook voor ons allemaal en voor mijzelf. “Het Sinterklaasfeest moet toch een leuke tijd zijn, lekker dan!” dacht ik dan wel eens.

Tot ik mij ging verdiepen in temperamentvolle kinderen en vooral in wat mijn jongste mij duidelijk wilde maken hiermee.

Toen ik kon zien en accepteren dat hij het af en toe gewoon nodig had om op deze manier te ontladen en dat dat niets af deed aan de plezierige momenten, scheelde dit al de helft. Bovendien liet hij mij zien dat ík iets vergelijkbaars ook af en toe nodig had; juist in die drukke tijd even uit het feestgedruis stappen en even niks doen. Al was het maar even een solo-wandelingetje van een kwartier.

Dit hielp mij enorm om niet meer op eieren te lopen. Zowel voor mijzelf als voor de jongste bewaakte ik dat er voldoende ontlaadmomentjes waren en

het Sinterklaas-is-één-groot-feest-gevoel overheerste vanaf dat moment.

Het klinkt als een open deur, maar ik maakte het mijzelf allemaal een stuk ingewikkelder dan nodig was, juist omdat ik zo graag wilde dat het gezellig ging allemaal. Het vroeg echter dat ik wat afstand nam en op een andere manier ging kijken en vooral vóelen wat er nodig was.

Misschien wil jij dat ook graag, maar kan je daar wel een steuntje in de rug bij gebruiken? Speciaal voor deze Sinterklaastijd krijg je, bij aanmelding voor de online cursus “Liefdevol Begrenzen van Boosheid” (€ 29,95) van mij 2 Sinterklaascadeautjes:

  • Een tipsheet met 10 tips voor een relaxte sinterklaastijd
  • Een link naar een podcast “Hoe overleef ík…. de Sinterklaastijd (voor moeders)

Dit krijg je er dus gewoon helemaal gratis bij!* De cursus zelf kan je ook gelijk mee van start, maar je houdt onbeperkt toegang, dus als je deze pas echt wil gaan volgen als de Goedheiligman het land weer uit is, is dat geen probleem.

Meedoen met de online cursus mét Sintextra’s kan hier: www.pentakelopvoedcoaching.nl/

*geldig t/m 30 november 2023

Leestip: “Ik wil doorgaan voor mijn kinderen, maar ik wil dit leven gewoon niet meer”