Snap
  • Autisme
  • Diagnose
  • #autismespectrumstoornis

En toen was er een diagnose

Wanneer het onzichtbare zichtbaar wordt

Toen we eindelijk toestemming kregen om de stap richting de GGZ te zetten, mochten we zelf een instelling uitkiezen en binnen een paar maanden begonnen de eerste onderzoeken. Na de eerste onderzoeken bleek Kate erg hoog te scoren op bepaalde gebieden van de intelligentietest en vrij laag op andere gebieden. Ook bleek ze behoorlijk hoog te scoren op kenmerken van ADHD. Ze scoorde laag op autisme kenmerken, maar de psycholoog gaf vrijwel direct aan dat we moesten waken voor te snelle conclusies omdat autisme zich bij meisjes vaak heel anders uit. 

We moesten beslissen of we verder diagnostisch onderzoek wilde of het hierbij wilde laten. Dit was geen keuze, er was hulp nodig en dus gingen we verder met het diagnostisch onderzoek. Want het is heel simpel, geen diagnose, geen hulp.

In juni 2024 kregen we de officiële diagnose. De psycholoog gaf vooraf nog aan dat er soms, zeker op jonge leeftijd, wat twijfel is maar daar was bij Kate geen sprake van. De diagnose, ze heeft onmiskenbaar ASS.

Ik vermoedde al ruim een jaar dat ze autisme had, maar iedereen verklaarde me voor gek. Ik had echter gelijk, mijn moedergevoel had gelijk. Mijn dochter is niet zoals ze is door mij, we zijn geen disfunctioneel gezin, ze heeft “gewoon” autisme. Dat gaf een gevoel van opluchting, maar tegelijkertijd kwam er direct een ander gevoel: “dit is geen fase, dit is voor altijd”. 

Ik heb de afgelopen jaren keihard aan mijn mentale gezondheid gewerkt, voor mezelf maar vooral voor mijn kinderen. Ik wilde een mentaal gezonde moeder zijn zodat ik mijn kinderen geen trauma zou bezorgen en hun pad in het leven makkelijker mag zijn dan mijn pad. Maar dat is ineens niet meer zo vanzelf sprekend, de cijfers over autisme en mentale problemen liegen er niet om. Gelukkig zijn we er heel vroeg bij, de juiste hulp kan een immens verschil maken in haar levensloop.

Wil je meer van dit soort eerlijke verhalen over het moederschap? Op mijn Instagram deel ik openhartig over de mooie én uitdagende kanten van het ouderschap, inclusief persoonlijke ervaringen, de prikkelarme mindset, praktische mom hacks, tips en nog veel meer! Je vindt me op @thecoachingmom, zie ik je daar?

Hi! Praat je ook mee met postauthor?

Sharing is caring! Deel ook jouw ervaring of mening over dit onderwerp.

Pssst... Ben je er nog?

Er staan nog meer inspirerende verhalen op je te wachten! Maak nu gratis een account aan of log in om verder te gaan.

Nooit meer iets missen van Mamaplaats?

Schrijf je nu in voor de nieuwsbrief!

Hi! Laat je ook een reactie achter bij Thecoachingmom?

Of praat mee en deel direct jouw ervaring of mening!

Heb je ook een verhaal of tips om te delen?

Start dan nu je eerste post! Een story, forumtopic of poll plaatsen kan ook.