Hechting
Waarom je niets fout hebt gedaan
In mijn praktijk komen veel ouders van kindjes, waarbij de hechting niet helemaal verlopen is zoals ideaal gezien zou zijn. Zodra het woord hechting langs komt, voelen ouders vaak dat ze tekort geschoten zijn of iets verkeerd hebben gedaan. Maar hechting die niet optimaal is, heeft helemaal niets te maken met het feit of jij wel genoeg van je kind houdt of je kind genoeg van jou houdt of wat dan ook.
Het heeft simpelweg te maken met hoe de 8 fases van de hechting van een baby aan zijn ouders zijn verlopen. In deze fases kunnen dingen anders zijn gelopen dan gehoopt of verwacht. En ja, dit kan soms veel invloed hebben op de hechting. Maar dat betekent niet dat jij iets verkeerd gedaan zou hebben! Of dat je niet genoeg van je kind houdt. Laat dat gevoel dus maar snel los.
Uitzonderingen
Natuurlijk zijn er uitzonderingen, waarbij een ouder wel dingen heeft gedaan, die niet goed waren voor het kindje. Maar dat zijn gelukkig echt uitzonderingen, zoals situaties waarbij een kindje helemaal niet gewenst was of erger.
Dit is bij jou, als bewuste ouder, die een bewuste keuze heeft gemaakt voor een kind helemaal niet het geval.
Misschien heb je als moeder veel stress ervaren tijdens de zwangerschap, of verliep de geboorte zo moeizaam dat er allerlei interventies aan te pas moesten komen. Dat kan niet alleen heel lastig of zelfs traumatisch zijn voor de ouders, maar ook voor de baby. En hierdoor kan er soms een kink in de kabel komen wat de hechting betreft.
Is dat moeilijk te verteren? Of lastig om ermee om te gaan? Ja, en dat is begrijpelijk. Het loopt soms zo anders dan we het voor ogen hadden. En dat is verdrietig en pijnlijk. Maar nee, je hebt niets fout gedaan en het is ook niet zo dat het niet meer te herstellen is.
8 fases in de hechting van een baby aan zijn of haar ouders
In de hechting van een baby aan zijn/haar ouders, zijn 8 fases te onderscheiden. Als er in een of meerdere van deze fases dingen anders lopen dan dat jij en je kindje hadden gehoopt, dan kan dit een verstoring in de hechting geven. Niet jouw schuld, niet de schuld van je baby. Maar wel iets om je bewust van te zijn en om aan te werken als dat nodig is. En hoe vroeger je daar aan begint, hoe fijner dat voor jullie allebei is.
De 8 fases zijn:
PreconceptieConceptie ImplantatieOntdekkingsmoment Navelstreng effect GeboorteInprentingsmomentPsychologische geboorte Universele behoeftes
Elke baby die ter wereld komt, waar dan ook, heeft dezelfde behoeftes, zowel voor, tijdens als na zijn geboorte. Denk hierbij bijvoorbeeld aan:
geboren worden vanuit een kinderwensliefdevolle ouders die hem niet belasten met hun eigen (zware) bagageeen fijne verbinding met zijn moeder tijdens de zwangerschapgeen toxische stoffen ontvangen tijdens de zwangerschap, zoals alcohol, rook, stress, drugs zijn eigen geboorte in gang mogen zettengeboren worden in een rustige omgevinggeboren worden zonder medische interventies, voor zover mogelijk direct huid op huid bij mama of papa liggen
Jammer genoeg lukt het niet altijd om aan al deze behoeftes te voldoen. Inzicht krijgen in wat je kindje heeft ervaren en wat hij heeft gemist of graag anders had gezien, kan zoveel helpen om zijn gedrag en gevoelens van nu te begrijpen. Begrip te krijgen voor het gedrag en de gevoelens en te weten hoe je je kindje kan helpen door de manier waarop je reageert. Het gedrag van je kind wordt ineens zo logisch. Je kind is niet lastig of vervelend, maar vertelt iets door zijn gedrag.
Wil jij luisteren naar wat je kind jou vertelt?
Mamaplaats
Wat een interessant blog! We zijn benieuwd naar de volgende. Liefs ❤️
Geboren Inzicht
Dank je wel voor het compliment. Ik hoop oprecht dat ouders zich gaan realiseren dat het niet een kwestie van schuld is, als de hechting niet optimaal is verlopen. En dat je er altijd mee aan de slag kunt.