Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Te veel vragen, te weinig antwoorden!

Verschrikkelijk bang dat ik van alles verkeerd doe en ook ga doen. Nou weet ik wel dat dat helemaal niet nodig is, maar ik wil antwoorden

Ik maak me constant zorgen. Is dat normaal? Ik praat met mensen over mijn zwangerschap, over mijn aanstaande ouderschap, over mijn stress bij zwangerschap, en ik word er vreselijk onrustig van. Ik ben verschrikkelijk bang dat ik van alles verkeerd doe en ook ga doen. Nou weet ik wel dat dat helemaal niet nodig is, maar gevoelens zijn lastig om uit te zetten. Tot mijn spijt.

Het is ook verschrikkelijk frustrerend dat er altijd dingen blijven die je niet kunt plannen. Wanneer de bevalling is, hoe de bevalling zal zijn. Hoe mijn kindje is als het eenmaal geboren is, hoe ik zelf ben na de bevalling. Het is zo lastig om dingen in te plannen en te regelen. Ook met school. Kan ik in april mijn studie weer oppakken? Misschien wel, misschien ben ik dolblij dat ik eindelijk mijn gedachten op iets anders kan focussen dan spuugdoekjes en poepluiers.

Misschien kan het helemaal niet en maak ik een grote fout als ik besluit in april weer te beginnen en kan ik beter tot september wachten. Kinderopvang? Dat ligt een beetje aan de vader. En die is werkloos op het moment. Dan misschien nog steeds. Of misschien ook niet. Dat onzekere frustreert me, dat maakt me onrustig.


Is stress bij zwangerschap normaal?

Ik heb mensen gesproken die zeggen dat het bij de zwangerschap hoort. Dat het de op hol geslagen hormonen zijn. Dat ik daardoor het overzicht een beetje kwijtraak en sneller in de stress schiet dan normaal. Is dat zo? Is dit gevoel iets tijdelijks? Ik ben nu zes maanden... Gaat dit gevoel nog voorbij? Of blijf ik me zo voelen tot de zwangerschap voorbij is? Ik heb te veel vragen en te weinig antwoorden!

Note van de redactie: Meer vrouwen hebben hier last van. Lees hier meer over.

11 jaar geleden

Stap 1: Adem in en adem uit! Stap 2: schrijf al je vragen eens onder elkaar op en bekijk waar je al een antwoord op kan hebben en ga met de andere vragen aan de slag. Sommige dingen kun je namelijk al gewoon weten. Misschien via internet maar ook via verloskundige of dokter probeer zoveel mogelijk wat je kan regelen al te regelen dan heb je daar de stress al niet van. Dit gevoel ga je ook nog wel even na bevalling houden, die kans is er. je kan bijv. al uitzoeken hoe duur de opvang is en naar welke je evt. zou gaan, of dat dan doorgaat is dan een tweede maar dan heb je voorwerk al gedaan. Teveel stress is ook niet goed voor jou en je kind nu. Check gewoon dingen af. Je kan evt ook als dat je rust geeft een globale planning maken: rond die tijd komen de meubels, rond die tijd heb je echo enz. Goede tip die ik je kan geven is zorg dat je minimaal 3 pakken kraamverband in huis hebt (als je water breekt voordat je weeen hebt blijft dat lopen en na bevalling heb je eerste dag 2tegelijk in.) succes en ga ook eens een dagje ontspanning regelen voor jezelf heb je verdient!