Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • lichaam
  • fitness

Zwangerschapsfitness: kan dat?

Als je zwanger bent betekent dat niet dat je moet stoppen met fitness. Zwangerschapsfitness heeft juist verschillende voordelen voor je gezondheid en die van je kind. Want fitnessen tijdens de zwangerschap zorgt er onder andere voor dat je beter voorbereid bent op de ongemakken van de bevalling en verkleint de kans op een keizersnede. Maar de vraag is: hoeveel en hoe intensief mag je nu fitnessen tijdens de zwangerschap?

Lichaam in verandering

Een zwangerschap zorgt voor verschillende veranderingen aan het lichaam. Zo vinden er verschillende hormonale veranderingen plaats maar ook anatomisch verandert het één en ander. Zo verandert de stand van de wervelkolom waardoor ook de lichaamshouding verandert. Het lichaamszwaartepunt verplaatst zich naar voren, wat door het lichaam gecompenseerd wordt door een afvlakking van de wervelkolom in de onderrug. En dit kan bij veel vrouwen leiden tot rugklachten.

Uiteraard worden ook de buikspieren ‘beïnvloedt’ door de zwangerschap en verliezen ze na de 6e maand steeds meer hun functie. Buikspieroefeningen dienen na de 5e à 6e maand dan ook vermeden te worden! Daarnaast worden ook alle andere spieren, pezen en banden automatisch wat slapper door de aanmaak van progesteron wat de eicel beschermt en helpt bij de ontwikkeling.

Bovendien worden de bekken ook zwaarder belast doordat het lichaam zich opmaakt om te bevallen en de spieren en beenderen rond het schaambeen slapper maakt. Hierdoor moeten de spieren van de bekken zwaarder gaan werken om de stabiliteit van de bekken te behouden. Ten slotte verschuift ook het diafragma omhoog om plaats te maken voor de foetus. Uiteraard zorgt dit ervoor dat er minder ruimte is voor de longen om zich helemaal te vullen waardoor je dus minder diep kan inademen en eventueel zelfs korter van adem zal zijn.

Rekening houdend met bovenstaande gevolgen, is het zeker en vast mogelijk om te fitnessen tijdens de zwangerschap. Maar ook na de zwangerschap (tot 5 maanden na de zwangerschap) moet je rekening houden met de gevolgen van een zwangerschap op je lichaam. Zo zou progesteron tot 5 maanden na de geboorte in je lichaam blijven.

Zwangerschap en sport: op eigen tempo zonder je te overbelasten

Zoals je merkt, brengt een zwangerschap heel wat lichamelijke gevolgen met zich mee. Indien je voor de zwangerschap intensief sportte, is er geen reden om daarmee te stoppen. Wel moet je de intensiteit van je trainingsschema en je trainingsschema zelf aanpassen. Zo zijn er verschillende oefeningen (buikspieroefeningen) en bepaalde sporten die je beter vermijdt. Sporten waarbij je makkelijk kan vallen, zoals balsporten, skiën, enzovoort, worden best vermeden.

Sportte je amper of nooit voor de bevalling, dan wacht je best tot na de 26e week om te beginnen met sport of fitness. Dit om de opbouw van de placenta op geen enkele wijze te beperken. Ga alleszins eens spreken met je dokter en je fitness instructeur. Zij kennen je het best en zullen je dan ook goed kunnen vertellen wat je wel of niet kan/mag en wat de intensiteit van je fitness training dient te zijn. Het is van enorm groot belang jezelf niet te overbelasten om de foetus geen schade te berokkenen.

Geschikte oefeningen tijdens de zwangerschap

Zwangerschapsfitness helpt je om je spieren, banden en gewrichten soepel te houden en maakt het bindweefsel losser. Bovendien stimuleert het de bloedsomloop en stofwisseling.

Houdingsoefeningen zijn een prima manier om tijdens je zwangerschap in vorm te blijven. Sporten als yoga of tai chi zijn dus zeker goed tijdens de zwangerschap. Let er wel op dat je jezelf niet overbelast bij verschillende houdingen of rekoefeningen. Bij elke sport is het belangrijk om naar je lichaam te luisteren. Moe is moe wat betekent dat je moet stoppen.

Voordelen van zwangerschapsfitness

  • Beter in staat met de ongemakken van zwangerschap (en de bevalling) om te gaan
  • Makkelijker terug op het normale gewicht komen na de zwangerschap
  • De kans op een bevalling via keizersnee wordt verminderd
  • De bevalling verloopt in vele gevallen makkelijker
  • Zwangerschapskwaaltjes als kuitkrampen en spataders kunnen via zwangerschapsfitness voorkomen of verminderd worden
  • Sneller herstellen (van lichaam en spieren) na de zwangerschap

Fitness tijdens de zwangerschap heeft dus verschillende voordelen en houdt, indien je er verstandig mee omspringt, weinig of zelfs geen gevaren in voor jouw lichaam of dat van je baby. Je moet wel met verschillende veranderingen van je lichaam rekening houden maar hierover zal je dokter je het best kunnen inlichten. Het is daarom raadzaam om zwangerschapsfitness met je dokter te bespreken zodat je weet wat je wel of niet kan.

Doe jij ook aan zwangerschapsfitness?

9 jaar geleden

Ik ben zelf fitness instructrice, en heb met mijn zwangerschap heerlijk door kunnen sporten. Ik heb tot aan mijn verlof ( 36weken) nog gewoon 2 uur dans gegeven en 2 uur spinning in een week. En alles buiten mijn werk om lopend of op de fiets. Voelde me heel goed daardoor.

9 jaar geleden

Ik ben nu 16 weken zwanger van een tweeling. Dit is mijn tweede zwangerschap. Tijdens de eerste was ik niet bezig met sport en hoewel ik de gehele periode goed ben doorgekomen, ben ik wel 28 kilo(!) aangekomen. Dat ging er ook niet zomaar af... Nu ga ik nog steeds 2x per week een uur bootcampen. Met een gewone club, geen zwanger bootcamp (nog). Ik merk dat ik goed naar mijn lichaam moet luisteren en kan niet met alles even intensief meedoen. Maar ik sta er van te kijken wat ik allemaal nog wel kan doen. Het voelt heerlijk om te kunnen blijven bewegen en hoop dit nog lang vol te kunnen houden.