Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Zwangerschapscursussen, welke past bij mij?

Zwangerschapsyoga, zwangerschapshaptonomie, Samen Bevallen… Het is belangrijk om tijdens de zwangerschap -figuurlijk taalgebruik graag andere woordkeuze bij de baby in je buik en je voor te bereiden op de bevalling.

Waarom een zwangerschapscursus?

Naast de deskundige begeleiding van je verloskundige of gynaecoloog kun je kiezen voor verschillende zwangerschapscursussen. Er zijn veel soorten cursussen: van haptonomie tot yoga en van partnerbegeleiding tot gymnastiek. Bij de één ligt de nadruk op ervaringen uitwisselen met elkaar en bij de ander op pufoefeningen en/of lichaamshouding. Het volgen van een zwangerschapscursus is niet verplicht. Toch is het erg verstandig om een zwangerschapscursus te volgen. Het is een goede voorbereiding op je bevalling. En het is natuurlijk leuk en leerzaam om ervaringen uit te wisselen met andere aanstaande moeders.

Welke zwangerschapscursussen zijn er allemaal?

Zwangerschapscursussen bereiden je zo goed mogelijk voor op je bevalling. Wat is een goede houding met een dikke buik? Hoe kan ik me ontspannen? Hoe kan ik de weeën het beste opvangen? Hoe word ik weer fit na de bevalling? Tijdens de cursus krijg je antwoorden op je vragen. De meest voorkomende zwangerschapscursussen zijn:

  • Zwangerschapsyoga: zwangerschapsyoga biedt verschillende oefeningen. Zo moet je denken aan technieken die onder andere helpen bij het versterken van je bekken, het verbeteren van je houding, het opvangen van weeën en het ontspannen tussen de weeën. Je legt de focus vooral op je ademhaling.
  • Zwangerschapshaptonomie: deze cursus wordt aan beide aanstaande ouders gegeven. Het doel is dat je als aanstaande ouders al vóór de geboorte ‘contact’ kan maken met jullie kindje. Je kunt je kind al laten voelen dat het welkom is, dat het veilig is en dat zich aan jullie kan toevertrouwen. De hechting begint zo al voor de geboorte
  • Samen Bevallen: Deze cursus biedt de mogelijkheid om je samen met je partner voor te bereiden op de bevalling. Je krijgt praktische informatie, wordt uitgebreid geïnformeerd en leert technieken die je bij de bevalling kunt toepassen. Tijdens de cursus is er aandacht voor de ondersteunende rol van de partner. Zo is hij actief betrokken bij de bevalling.
  • Zwangerschapsgymnastiek: je krijgt informatie over wat er in je lichaam gebeurt tijdens de zwangerschap, de bevalling en de kraamperiode. Je doet oefeningen die gericht zijn op het verbeteren van de lichaamshouding en conditie. Zoals oefeningen voor de bekkenbodemspieren en ademhalings- en ontspanningsoefeningen. Verder leer je ook alles over het persen en hoe je de weeën kunt opvangen.

Welke zwangerschapscursus past bij jou?

De cursus die bij jou past is afhankelijk van je eigen wensen. Wil je alleen fit blijven tijdens je zwangerschap? Of leg je de nadruk op ervaringen uitwisselen met elkaar of pufoefeningen en/of lichaamshouding? Zwangerschapscursussen worden over het algemeen (voor een deel) vergoed door Zilveren Kruis Achmea.

Wordt mijn zwangerschapscursus vergoed?

De vergoeding hangt af van je pakket. Bij een aanvullende verzekering van 2 of meer sterren krijg je een vergoeding voor een zwangerschapscursus en je betaalt geen eigen risico. Je krijgt de maximale vergoeding als je naar een zorgverlener gaat waarmee Zilveren Kruis afspraken heeft gemaakt. Ga je naar een andere zorgverlener dan krijg je geen vergoeding. Wat krijg je vergoed?

  • Een pre- of postnatale zwangerschapscursus. Bijvoorbeeld zwangerschapsgymnastiek of -yoga bij een thuis- of kraamzorgorganisatie, een fysiotherapeut of oefentherapeut Cesar/Mensendieck (vergoeding afhankelijk van zorgverlener);
  • Een cursus ter bevordering van het fysieke herstel, tot maximaal zes maanden na de bevalling (vergoeding afhankelijk van zorgverlener);

Help je andere vrouwen te kiezen? Laat jouw ervaringen achter met een cursus.

9 jaar geleden

Ik heb yoga gedaan tijdens mijn zwangerschap. Was echt heel erg leuk. Met 10 vrouwen samen yoga doen :)! Iedereen voelt hetzelfde dus we deelden steeds onze mening. Zou het zo weer doen.

9 jaar geleden

Ik heb nooit een cursus gedaan en ik vraag me ook af of je er echt wat aan hebt als puntje bij paaltje komt. Maar wie ben ik...