Snap
  • Zwanger

Zwangerschapscursus

Samen bevallen, de cursus die ik geef om jullie beiden goed voor te bereiden op de komst van jullie kindje

Het is kwart voor acht en ik check nog even of al het speelgoed aan kant is, de koffie, thee en koekjes goed staan en al mijn papieren goed liggen.

Vanavond een nieuwe groep zwangeren met hun partners die ik mag gaan vertellen over hun zwangerschap en aanstaande bevalling. Het mooiste werk wat er is, in mijn ogen, maar altijd spannend die eerste avond. Wie komen er binnen, zal het onderling klikken, zouden er bijzondere zwangerschappen tussen zitten…

Al snel gaat de bel en kort na elkaar komt iedereen licht gespannen binnen. Zo te zien allemaal leuke mensen, vol verwachtingen en snel probeer ik al namen aan gezichten te koppelen.

Als cursusleidster breng ik de rust en het vertrouwen in de groep en zet een kennismakingsronde in.

Sommige partners hebben nog een terughoudende, afwachtende houding. Ze moeten het allemaal nog maar even zien, waarom het nodig was om mee te moeten naar “een puf-cursus”.

Andere partners hebben duidelijk zelf interesse en willen de hele zwangerschap zoveel mogelijk bewust samen beleven.

De dames verschillen qua leeftijd, elke buik is weer anders, maar voor allen is het een eerste kindje wat op komst is. En die afwachtende partners ? Die zijn altijd een heerlijke uitdaging, die krijg ik wel om !

Bij de kennismaking komen altijd al veel punten naar boven: een stel wat moeilijk zwanger kon worden en er jaren over heeft gedaan, een jong stel waarbij de zwangere door misselijkheid al een paar dagen opgenomen is geweest, iemand met reumatische klachten die nu in de zwangerschap gelukkig veel minder zijn…..en zo zijn er altijd bijzonderheden: geen zwangerschap gelijk.

Maar een ding hebben ze allen gemeen: het bijzondere van zwanger zijn en over niet al te lange tijd samen ouders worden van een eerste kindje.

 

Zo is er toch altijd meteen een begin van een groepsgevoel en zie je de eerste spanning van de gezichten afglijden. Die komt meestal weer terug als we oefeningen voor de eerste keer gaan doen, maar het begin is goed, en ik weet: ook dit zal weer een goede groep worden, zij zullen veel leren, maar ik ook van hen, gezien elke zwangerschap en bevalling uniek is !

 

Rianne Eskes, cursusleidster Samen Bevallen

12 jaar geleden

De samen Bevallen cursus is een super leuke en leerzame cursus. Bij mijn eerste kind heb ik hem ook gevolgd. Daarna de opleiding gedaan en de cursus ruim 8 jaar lang gegeven. Veel stellen spreken elkaar nog steeds en regelmatig krijg ik nog te horen dat mensen ook bij de 2e of 3e bevalling nog veel aan de cursus hebben gehad. Ga zo door cursusleidsters! Ben je zwanger, het is geen zweverige cursus! Mannen vinden het heel leuk om te weten wat er met hun vrouw gaat gebeuren. Ze maken deel uit van het krijgen van jullie kindje en daar heb je als vrouw dan heel veel steun aan. Waarom? Gewoon OMDAT ZE ER ZIJN EN JE KUNNEN STEUNEN!

12 jaar geleden

Onze pufcursus van 3 jaar geleden komt nog elk half jaar samen. Zo leuk om alle kindjes te zien opgroeien...en ook leuk om alle inns en outs te horen van elkaar... De laatste les niet meer meegemaakt omdat onze kleine dame er al was..... ze hebben tijdens die laatste les zwangerschapscursus nog grapjes gemaakt over 'dat ik misschien al bevallen was' en een mailrondje van mij een aantal dagen later bevestigde dat.. Heb erg veel aan de cursus gehad! Een tip die we bijvoorbeeld kregen tijdens de cursus; gelijk gaan liggen als je vliezen spontaan breken als je weet dat je kindje nog niet ingedaald is, dat heeft misschien wel het leven gered van onze kleine dame en de tip; 'geniet bewust van de momenten tussen de weeën in' heeft me er echt doorheen gesleept...

12 jaar geleden

Heb zelf maar 1 les mee kunnen maken ivm ziekenhuisopname. Maar ik vond het wel heel leuk en leerzaam.

12 jaar geleden

Het is natuurlijk leuker als de partner ook echt meedoet