Snap
  • Zwanger
  • Gezond

Zwangerschapscholestase

Jeuk, jeuk en nog eens jeuk. Zwangerschapsjeuk of toch iets anders? Deel 2 van het leed dat zwangerschapskwaaltjes heet

Het leed dat zwangerschapskwaaltjes heet gaat verder in deze blog. Want naast misselijkheid, kramp, gevoelige tepels, moe, kwam er toen jeuk. Ik dacht natuurlijk ook van oh dit is zwangerschapsjeuk en hoort erbij. Maar nadat ik nachten wakker lag om te krabben en ik van gekkigheid niet meer wist waar ik het moest zoeken van de jeuk. 's Nachts onder de koude douche, krabben met een vork onder mijn voeten, vette crème smeren en talkpoeder. Ook hier is het weer you name it en ik heb het geprobeerd. Dus op mijn volgende controle toch maar even aangekaart bij de verloskundige. Zij heeft me direct doorgestuurd naar het ziekenhuis om bloed te prikken en voor een CTG. Dat was toch wel even schrikken, want het is toch maar jeuk. 

Eenmaal in het ziekenhuis bloed geprikt, welk getest zou worden op leverfuncties en galzure zouten. Daarna aan de CTG gekoppeld voor minimaal 45min. Toen baalde ik wel dat ik alleen was gegaan, want had tegen mijn vriend gezegd ach is maar jeuk zal wel loslopen. Maar eenmaal in het ziekenhuis werd het toch allemaal wel serieus. Na de CTG had ik een afspraak met gynaecoloog, zij vertelde me dat mijn leverfuncties iets afweken maar dat was niet zo erg. Alleen de galzure zouten waren veels te hoog en dat betekende dat ik last had van zwangerschapscholestase. Van wat?? Ik had er nog nooit van gehoord. Wat is dat dan en wat doet het en wat nu? 

Zwangerschapscholestase is dus galstuwing waardoor je jeuk krijgt. Verhoging van de hoeveelheid galzure zouten kunnen een risico vormen in de zwangerschap. Het kan leiden tot bijv vroeggeboorte maar ook tot foetale sterfte. Pfff dat is wel even schrikken, wat nu? Ik ben nu 33 weken zwanger en het plan was om door te werken tot 36 weken. Maar na dit nieuws ga ik nog snel even langs op het werk om te zeggen dat ik volgende week nog even wat kom afronden en dan toch met 34 weken met verlof ga. Het plan is nu dat ik word ingeleid rond 37-38 weken afhankelijk hoe de medicatie aanslaat. Ik moet 2x per week op controle komen, bloedprikken en CTG, bij twijfel en minder leven direct aan de bel trekken. Nou daar gaat het zorgeloze en relaxte... 

7 jaar geleden

ik ben nu 32 weken zwanger en weet t nu sinds 4 dagen dat ik t ook heb. fijn (naja fijn kan wel wat anders bedenken) om te lezen dat er meer vrouwen zijn die zoiets mee maken en ik niet de enige ben want zoveel kan ik er niet over vinDen. ik blijf je volgen :-)