Snap
  • Zwanger
  • Gezond

Zwangerschaps depressie

Via mijn praktijk krijg ik veel vragen van zwangere moeders waarbij de roze wolk al tijdens deze periode overschaduwd wordt.

Je hebt je samen met je partner zo verheugd op je zwangerschap en nu het zover is voel je je helemaal niet zo blij en gelukkig. Maar ook in de zwangerschap kunnen depressies voorkomen. In je lichaam gebeurt veel en ook geestelijk moet je de boel even op een rijtje zetten. Het is veel werk om een mensje in elkaar te zetten als lichaam en ook voor je geest.

In de zwangerschap is het herkennen van een depressie lastig, je voelt je al moe en soms lusteloos. Met een beetje pech ben je misselijk en het slapen lukt niet best. Concentreren op je werkzaamheden lukt niet meer en zo kan je nog even doorgaan. Het probleem is dat deze dingen normaal ook voorkomen bij een zwangerschap en dat dit het herkennen van een depressie moeilijk maakt.

De wereld om je heen feliciteert je en is blij, maar zelf ben je niet zo blij. Je wilt wel maar het lukt gewoon niet zo. Voel je je als aanstaande moeder leeg, somber en negatief en merk je dat je de neiging hebt om je terug te trekken uit het dagelijks leven trek dan aan de bel bij de verloskundige of huisarts.

Belangrijk is het om je gevoel bespreekbaar te maken, maar ook je voedingspatroon is van groot belang. Misschien heb je de aanvulling nodig van een voedingssupplement of extra vitamine B6 en visolie capsules. Nooit op eigen houtje gaan experimenteren maar wel overleggen. Wat mij vooral opvalt is dat er van te voren foliumzuur wordt genomen, mensen soms lang doen over zwanger worden en daar veel voor over hebben. Zijn ze eenmaal zwanger dan wordt er aangeraden om heel veel dingen niet te eten omdat ze slecht zijn tijdens de zwangerschap, maar aan de andere kant zie ik aanstaande moeders en moeders een enorm slecht eetpatroon hebben. Ze snoepen onbeperkt, stoppen zich vol zoetigeheid en vettigheid en alle remmen gaan los. Hierdoor ga je je niet beter voelen maar eerder slechter.

Ook bij een depressie is een goed voedingspatroon van groot belang en kan veel ellende wordenvoorkomen. Van veel vet en suikers wordt je doorgaans niet beter. Kies voor je gezondheid en eet gezond, beweeg voldoende en ga naar buiten. Voel je je depressief bespreek dit met de verloskundige en blijf er niet mee rondlopen. Ik wens iedereen een zwangerschap zonder problemen.

Voor meer info kan je terecht op www.djoke.nl daar is documentatie aan te vragen over verschilende onderwerpen ( gratis)