Zwangerschap wordt steeds vaker uitgesteld
Dit heeft te maken met verschillende onzekere factoren.
Het lijkt erop dat steeds meer ouders hun kinderwens uitstellen. Dit komt voornamelijk vanwege financiële onzekerheden en het gebrek aan geschikte woonruimte. Dit blijkt uit onderzoek van het CBS onder bezoekers van de Negenmaandenbeurs, die vandaag van start is gegaan. Lees snel verder!
Kersverse ouders moeten veel ballen in de lucht houden op het gebied van werk, gezin, zorg en geld. Tijdens de Negenmaandenbeurs (van 14 t/m 17 februari in RAI Amsterdam) komen al deze facetten in verschillende vormen aan bod: van uitproberen en inspireren, tot leren en innoveren. Kortom: hét event waar aanstaande én kersverse ouders alles te weten kunnen komen over het ouderschap en de trends op babygebied.
Uitstel van zwangerschap
Nederland heeft een dalende trend in het geboortecijfer sinds 2010. Wat blijkt? Toekomstige ouders stellen hun zwangerschappen steeds vaker uit vanwege een gebrek aan financiële zekerheid en het ontbreken van geschikte woonruimte. Het CBS en de bezoekers van de Negenmaandenbeurs hebben dit onder de loep genomen. Tevens daalt ook het aantal kinderen per vrouw. Het resultaat hiervan is dat zwangerschappen vaker on hold worden gezet, en de gemiddelde leeftijd waarop vrouwen hun eerste kindje verwelkomen, stijgt.
Financiële onzekerheid en geen woonruimte
De dalende geboortecijfers worden onderbouwd door verschillende onderzoeken die het CBS noemt. Zo blijkt uit onderzoek van 2020 dat er een verschil is tussen vrouwen met een vaste baan en vrouwen met een flexibele baan. De vrouwen met een vaste baan hadden namelijk een iets hogere vruchtbaarheid. Daarnaast blijkt uit een onderzoek van 2022 dat instabiele arbeidsrelaties of inkomensschommelingen in het verleden ook van invloed kunnen zijn op de kans op het krijgen van een kind. Als laatste toont een studie uit 2021 ook nog aan dat de (negatieve) relatie tussen arbeidsonzekerheid en vruchtbaarheid in Europa in de loop der tijd sterker is geworden.
Bron: CBS