Snap
  • Zwanger

Zwangerschap op latere leeftijd

In Nederland zijn we 'laat' met het krijgen van kinderen. Wat is de reden daarvan en wat zijn de risico`s ?

Wist jij dat Nederlandse vrouwen 'de oudste moeders' ter wereld zijn? In ons land krijgen vrouwen namelijk gemiddeld hun eerste kind wanneer ze 29 jaar zijn. Ook ik kreeg mijn kinderen 'pas' toen ik 31 en 33 jaar was. Waarom krijgen vrouwen tegenwoordig zo laat kinderen en wat zijn de risico`s van een zwangerschap op latere leeftijd?

Waarom een zwangerschap op latere leeftijd?

Vrouwen zijn tegenwoordig druk met hun studie en carrière, waardoor een zwangerschap vaak automatisch verschoven wordt. Verder gaan de meeste vrouwen niet meer vanuit huis trouwen of samenwonen, maar bouwen ze eerst hun eigen leven op. Daardoor krijgen veel vrouwen pas op latere leeftijd een serieuze relatie. Daarnaast gaat zwanger worden niet bij iedereen vanzelf, waardoor sommige stellen wel heel lang moeten wachten op die zeer gewenste zwangerschap.

Wat is de ideale leeftijd voor een zwangerschap?

Als er al zoiets bestaat als een 'ideale leeftijd' voor een zwangerschap dan zou dit ergens tussen de 20 en de 25 jaar zijn. Rond de 30 jaar neemt de vruchtbaarheid van vrouwen namelijk langzaam af. Tot de leeftijd van 38 jaar is de kans op een zwangerschap iedere maand nog 5%, vanaf de 40 jaar neemt die kans heel snel af.

Wat zijn de risico`s van een zwangerschap op latere leeftijd?

-Een grotere kans op meerlingen

-Een miskraam

-Complicaties tijdens de zwangerschap, zoals zwangerschapsvergiftiging

-Een baby met een geboorteafwijking, zoals het Syndroom van Down

Zitten er ook voordelen aan een zwangerschap op latere leeftijd?

Natuurlijk zitten er ook voordelen aan een zwangerschap op latere leeftijd. Zo zijn iets oudere vrouwen door levenservaring vaak zelfverzekerder en hebben ze hun leven ( huis, baan etc ) meestal prima op orde.

Daarnaast is uit onderzoek gebleken dat vrouwen die na hun 33e pas kinderen krijgen, langer leven!

Hoe oud was jij toen je zwanger werd? Reageer ook!

6 jaar geleden

Ik was 34 toen ik de eerste kreeg en met 37 de 2de. beide gezonde zonen. Ik merk er weinig van dat vrouwen steeds later kinderen krijgen. Als ik op school kijk ben ik toch echt wel de "oudere moeder".

9 jaar geleden

Gefeliciteerd met je 3e zwangerschap!

9 jaar geleden

Ik was 33 toen ik voor het eerst zwanger was, nu 38 en zwanger van ons 3e kindje. Door een 2e studie na eerst een aantal jaren werken kwam het er niet eerder van.

9 jaar geleden

Nederlandse vrouwen zijn tegenwoordig juist de 'oudste moeders' ter wereld! 29 is inderdaad een mooie leeftijd.