
Zwangerschap en tonijn
Mag je tonijn eten als je zwanger bent?
Geen rauwe tonijn tijdens de zwangerschap
Wanneer je zwanger bent is het zeer verstandig geen rauwe vis te eten, waaronder tonijn. De reden is dat er veel zware metalen (zoals kwik) en dioxines in vissoorten zitten, dit zijn schadelijke stoffen voor de baby. Je mag dus ook geen sushi eten als je zwanger bent.
Geen gebakken tonijn tijdens de zwangerschap
Ook wanneer tonijn is gebakken kun je dit beter niet eten. De reden hiervan is omdat de 'geelvintonijn' - de tonijn die vaak wordt gebruikt om te bakken - veel kwik bevat.
Tonijn uit blik mag wel als je zwanger bent
Tonijn uit blik kun je met een gerust hart eten. Hiervoor wordt jonge vis gebruikt waar relatief weinig kwik in zit.
Welke vis niet eten tijdens zwangerschap
Andere roofvissen zoals zwaardvis, snoek, snoekbaars, haai, makreel en paling kun je ook beter niet eten, ook niet uit blik.
Gerookte vis uit de koeling (bijvoorbeeld zalm, haring, forel en makreel) kun je beter niet eten, tenzij je deze goed verhit.
Rauwe schaal- en schelpdieren zoals kreeft, garnalen, krab, mosselen, oesters, coquilles, kokkels kun je beter laten staan, tenzij je ze goed verhit.
Welke vis juist wel eten tijdens zwangerschap
Vette vis (haring, Atlantische zalm, heilbot, bokking, sardines) kun je wel eten, als je deze door en door gebakken is. Vis uit blik of uit glas is al verhit geweest en hoeft niet opnieuw opgewarmd te worden.
Hoe vaak vis eten tijdens zwangerschap
Eet maximaal twee keer per week vis.