Mamaplaats: hét social media platform voor moeders

Hier delen echte moeders (en vaders) echte verhalen; eerlijk en herkenbaar. Krijg gratis toegang en laat je inspireren!

  • Meer dan 250.000 mama’s gingen je voor
  • Open blog community voor en door moeders
  • Post en deel gemakkelijk jouw eigen verhaal

Word nu lid van deze unieke community!

Snap

Zwanger ... waar ligt de leeftijdsgrens?

Laatst hoorde ik iets over een vrouw van boven de 70 die graag zwanger wilde worden. Dit vind ik echt niet kunnen. Wat is voor jouw de leeftijdsgrens om zwanger te worden? Ik zelf ben 38 en heb geen kinderwens meer, maar rond de 44 lijkt me een prima grens. Wat vind jij?

10 jaar geleden

Ik vind t altijd n beetje eng als ethische kwesties of grenzen bepaald worden door n groep. Ethische kwesties zijn persoonlijk en dienen individueel bekeken te worden. Als je mij zou zien naast de moeders op t schoolplein zou je niet zeggen dat ik 20 jaar ouder ben en gezonder dan de meeste. Er zitten moeders bij die hun kind volproppen met troep als jokidrink, ze roken, rijden met de auto, letten niet eens op als kindlief bijna aangereden wordt door n andere moeder, lijden aan overgewicht maar zijn in de 20. En dat kan en mag allemaal zonder dat daar iets over gezegd wordt of aan gedaan wordt. Ik vind dat iedereen het zelf moet weten en zelf verantwoording draagt voor zijn keuzes.

10 jaar geleden

Het is mijns inziens ook een persoonlijke grens. Iemand kan al lang een kinderwens hebben, maar de persoonlijke situatie moet daar ook naar zijn. Daarnaast zijn we als mens ook nog afhankelijk van wat het leven ons biedt. Niet alleen of het mag lukken om zwanger te worden maar ook hoe lang we van ons leven mogen genieten. Niemand weet hoe lang je zult leven dus ik denk vooral dat iedereen zich er lekker bij moet voelen. Een moeder van 70 is voor mij persoonlijk ook te oud.

10 jaar geleden

Dat is zoooooo afhankelijk van de situatie. Voor mijzelf vind ik 35 de grens, zoals al hierboven gezegd vanwege de risico's die toch hoe je het ook wendt of keert verhoogd zijn. Maar ja, mocht ik per ongeluk door de anticonceptie heen toch zwanger raken op/na mijn 35e.....dan is er echt geen haar op mijn hoofd die er aan zou denken om het weg te laten halen, no way. Ik vind bv vrouwen die eerst carriere willen maken en waarbij een kind niet zo goed uitkomt en vervolgens wachten tot hun 40e, erg laat. Eigenlijk te laat en ook wel een tikje egoistisch. Maar stel nou dat het niet lukt bij een koppel om om zwanger te raken en het duurt lang door de medische molen en het lukt pas op hun 40e...tja dan ben ik alleen maar blij voor ze. Het is dus van nogal wat dingen afhankelijk. Ik denk dat we met z'n allen het er wel over eens zijn dat waar je ook de grens legt, 70 is toch wel echt belachelijk en kan echt echt echt niet. Het argument van 'ik wil eerst alles op orde hebben en wachten op het juiste moment' daar ga ik niet voor. Het juiste moment komt namelijk nooit om de hoek kijken, je kunt altijd wel een reden bedenken waarom nu niet het juiste moment zou zijn. En alles op orde hebben...ik werd onverwacht zwanger en had het alles behalve op orde. Is toch allemaal goed gekomen. Als je maar wilt en er voor gaat. Het enige wat een kind echt nodig heeft, is heel veel liefde. Eten, kleertjes & verzorging kun je altijd wel regelen.

10 jaar geleden

Vind 38 ook niet oud. Liever 40 dan 70 :o te gek voor woorden. Maar het is meer iets gevoelsmatig bij mij. Zodra ik de 35 passeer zou ik het niet meer aan durven. Maar dat is voor iedere vrouw en situatie anders :)