Snap
  • Zwanger
  • zwangerschap
  • anticonceptie
  • Menstruatiecyclus
  • morningafterpil
  • afscheiding

Zwanger ondanks de morning-afterpil

Wat doet de morning-afterpil nou eigenlijk?

Ik wil graag mijn ervaring en kennis betreft de morning-afterpil met jou delen, want zoals je wellicht wel weet was ik uiteindelijk toch zwanger ondanks het innemen van deze pil. 

Negen maanden na de bevalling van ons tweede kindje had ik een onregelmatige cyclus en wist niet dat ik ovuleerde op het moment dat mijn vriend en ik onveilige seks hadden gehad. Ik dacht dat is er goed aan deed bij het innemen van de morning-afterpil, maar wat doet de morning-afterpil nou eigenlijk? Het is namelijk heel goed dat je bewust bent van jouw eigen cyclus wanneer je de morning-afterpil als anticonceptie kiest.

Het is belangrijk zo snel mogelijk een morning-afterpil te slikken, want het stelt namelijk de ovulatie uit. Heeft de ovulatie al plaatsgevonden, dan werkt de morning-afterpil niet meer. Bij vrouwen met een regelmatige cyclus van bijvoorbeeld 28 dagen ligt de meest vruchtbare periode tussen dag 11 en dag 16 van de cyclus. Maar hoe kan je nou precies weten wanneer je nou echt vruchtbaar bent? Door jawel, goed naar jouw afscheiding te gaan kijken.

In de eerste week na jouw menstruatie, dus aan het begin van jouw cyclus, is het cervixslijm (baarmoederhalsslijm) taai en dik. De baarmoedermond is als het ware afgesloten, zodat er geen bacteriën en sperma binnen kunnen komen. Hoe dichter je bij de ovulatie komt, hoe natter het slijm wordt. Het kan wit of gelig van kleur worden en is kleverig maar niet elastisch van structuur.

Rond jouw ovulatie verandert de afscheiding van structuur, zodat zaadcellen er makkelijk doorheen kunnen. De hoeveelheid wordt groter en het wordt helderder. Ongeveer 3 dagen voor je eisprong, ga je meer oestrogeen aanmaken en dat zorgt ervoor dat het slijm zo elastisch wordt dat je er bijna trampoline op kunt springen. Na jouw ovulatie wordt de afscheiding vervolgens weer wateriger en ondoorzichtig. Vlak voor je ongesteld wordt, heb je vaak helemaal geen afscheiding meer en kan je zelfs droog aanvoelen.

Wij weten allemaal dat je met de morning-afterpil 99% kans hebt om de zwangerschap te voorkomen. Wanneer je aan de hand van jouw afscheiding kan zien wanneer je ovuleerd wees er dan van bewust dat er een verhoogde kans is dat de morning-afterpil niet werkt. Wellicht is het dus beter om tijdens deze vruchtbare periode voor een andere anticonceptie te kiezen. Leer jouw lichaam kennen en wordt bewust van jouw cyclus, dit kan namelijk zoveel meer rust met zich meebrengen.

Benieuwd naar nog meer verhalen van moeders die na het innemen van de morning-afterpil toch zwanger zijn geworden. Ook Elise (Singlemomoftwin) is dit overkomen.

Instagram: Kimderfeestje

2 jaar geleden

Dat je de werking niet helemaal weet en alsnog zwanger raakt begrijp ik wel. Maar de morning after pil is geen anticonceptie en dus ook geen veilige keuze. In de bijsluiter staat ook dat t noodanticonceptie is en t niet als standaard anticonceptie gebruikt dient te worden, omdat het minder betrouwbaar is dan andere anticonceptie. Ik vind t goed dat je, dmv je blogs, dit aankaart. Maar denk dat t vooral verstandig is de bijsluiter te lezen. (Voor iedereen, bedoel t niet naar jou specifiek)

2 jaar geleden

Heel mooi geschreven! En blijft gek” dat het ons is overkomen maar tegelijkertijd heel mooi want het had dus zo moeten zijn! 😘😘